Tarihi Eser projeleriniz için; Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon projelendirme konusunda uzman, Restoratör ve Mimarlardan oluşan ekibimiz ile iletişime geçebilirsiniz..
*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.
08 Şubat 2012, 10:03:44


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz



Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yanıtla  |  Bu Konuyu Gönder  
Gönderen Konu: Atik Valde`den inen sokakta` artık sanat var  (Okunma Sayısı 214 defa)
vecih

Patron
Restorasyon Forum
******

Üye No: 20
Kayıt tarihi 22 Ocak 2009, 10:17:20
Nerden: istanbul
Yaş: 26
Cinsiyet: Bay
Okul: Mimar Sinan Üniversitesi
Mesaj Sayısı: 325


« : 27 Nisan 2009, 09:34:50 »

Mimar Sinan`ın yaptığı ve yıllarca metruk halde kalan külliye restorasyonun ardından yeni yüzüne kavuştu. Tenha bir sokakta gizlenmiş bu hazineyi görenlerin dilinde `Yıllarca neden kapalı kaldı?` sorusu vardı. Üsküdar Belediyesi ve nakkaş Semih İrteş`in katkılarıyla restore edilen Valide-i Atik Külliyesi, Nakkaş Tezyini Sanatlar Merkezi olarak hizmet verecek. Ekim ayından itibaren eğitim çalışmalarına başlayacak merkezde tezhip, ebru, minyatür, kalem işi ve hat kursları düzenlenecek. Mimari ve kitap süsleme sanatlarının bir çatı altında birleştiği merkez, Osmanlı nakkaşhane geleneğinin küçük bir modeli adeta. Tezyini sanatlar arşivi, sergiler, seminerler ve çeşitli etkinlikler yapılacak merkezin başında Semih İrteş yer alıyor. Bunun yanında Sadreddin Özçimi, Hüseyin Kutlu, Mamure Öz gibi usta sanatçılar da bu tarihî mekânda dersler verecek. Yahya Kemal`den ödünçle, `Atik Valde`den inen sokakta` artık sanat var diyebiliriz.


Yaklaşık üç yıldır külliyenin restorasyonu için çalıştıklarını söyleyen Semih İrteş, `Burada geleneksel sanatların bir hobi olarak yapılmasından öte medeniyetimiz için sanatçılar yetiştirmek, kalıcı eserler üretmek istiyoruz. Böyle bir mekânda geleneksel sanatları icra etmek çok mutluluk verici. Bu sayede hem tarihî eserler bakımlı oluyor hem de yaşıyor. Kültürümüz bizi toplum olarak ayakta kalmamızı sağlayacak en büyük etkendir. Bu medeniyet için ne kadar uğraşırsak o kadar güçlü oluruz.` dedi.


III. Murat`ın annesi Nurbanu Valide Sultan tarafından 1570-1579 yılları arasında yaptırılan Valide-i Atik Külliyesi`nin mimarı Koca Sinan. Külliye cami, medrese, tekke, sıbyan mektebi, darülhadis, darülkurra, imaret, darüşşifa ve hamamdan meydana geliyor. Nakkaş Tezyini Sanatlar Merkezi, külliyenin tekke kısmında açıldı. 1925`e kadar Halvetiliğe bağlı olan tekkenin 33 odası, geleneksel sanatlar ile canlanacak. Dervişlerin tevhidleriyle şenlenen külliyede artık fırça sesleri yükselecek.


Dr. Filiz Çağman, Necdet İşli, Cahide Keskiner, Hüseyin Kutlu ve Mehmet Çakır`a plaket verilmesinin ardından açılış programı, Sadreddin Özçimi yönetimindeki klasik saz musikisi dinletisiyle sona erdi. Mekânı kuşatan revaklarda hat, tezhip, minyatür ve kalemişi 150 eserden oluşan serginin açılışı da yapıldı. Sergi 10 Mayıs`a kadar pazar hariç her gün, 09.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilecek. Sergide Semih İrteş, Mamure Öz, Arzu Uzunosman, Esra Elitaş, Handan Akbulut, Sinem Yağız, Gülnur Nalbant, Sevim Öz ve Sadreddin Özçimi`nin eserleri yer alıyor. Açılışta davetlilere tezyini sanatlarımızdan örneklerin yer aldığı şık bir kitapçık da dağıtıldı. Programda ziyaretçiler, Atik-Valde`de haz ve duyguyla dolu farklı bir gün yaşadılar.

Tarih:27 Nisan 2009, Pazartesi Kaynak: http://www.zaman.com.tr
Bu Konuyu Paylaş
Google Ekle Facebook Profiline Ekle Yahoo Ekle Msn Ekle
Moderatöre Bildir   Logged

Güzel sanatlarda başarı, bütün devrimlerin başarıldığının en kesin kanıtıdır. Bunda başarılı olamayan milletlere ne yazıktır! Onlar, bütün başarılarına rağmen uygarlık alanında yüksek insanlık sıfatıyla tanınmaktan daima yoksun kalacaklardır.’
'Mustafa Kemal ATATÜRK'
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yanıtla  |  Bu Konuyu Gönder  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

+ Hızlı Cevap
Hızlı cevap'ı kullanarak hemen mesaj gönderebilirsin. Gülümseme ve kod kullanabilirsiniz. Adı:E-Posta:
Resim doğrulaması:Resimde gösterilen harfleri giriniz
KalınİtalikAltını ÇizÜstü Çizgili|Işıldayan YazıGölgeli Yazı|Formatlı YazıSola DayalıOrtalanmışSağa Dayalı|Yatay Çizgi|Yazı Tipi BüyüklüğüYazı Tipi
Resim EkleSite Adresi EkleE-Posta Adresi EkleFTP Adresi Ekle|Tablo EkleTabloya Satır EkleTabloya Sütun Ekle|Üst YazıAlt YazıDaktilo tarzı yazı|Kod EkleAlıntı Ekle|Liste Ekle
Gülümseme Göz Kırp Peynir Sırıt Sinirli Üzgün Şokta Cool Ha? Gözleri Dönüyor Dil Çıkart Utangaç Dudaklar Mühürlü Kararsız Öpücük Ağla agla alkışla

Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntülenme Son Mesaj
Kumdan Sanat...
Sohbet
MaviMoR 4 508 Son Mesaj 03 Ekim 2009, 21:17:34
Gönderen: iBRaHiM
SANAT galerileri (adres ve telefon)
Sanatsal Etkinlikler
MaviMoR 1 527 Son Mesaj 19 Nisan 2009, 23:38:04
Gönderen: nakkash
İZMİR SANAT İÇİN EL ELE
Haberler
vecih 0 291 Son Mesaj 26 Mart 2009, 19:52:10
Gönderen: vecih
Fikir Ve Sanat Eserleri Kanunu
Kanunlar
istanbuL 0 329 Son Mesaj 20 Nisan 2009, 00:29:33
Gönderen: istanbuL
Atik Valide Sultan Darülkurrası - ÜSKÜDAR / İSTANBUL
Darülkurra
Restorasyon 2 2968 Son Mesaj 24 Mart 2011, 02:29:43
Gönderen: pisiiim

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

Restorasyon Forum Türkiye Restorasyon ve Konservasyon Mezunları'nın Yardımlaşma Platformudur..
Sitemap | Sitemaps | Mimar Sinan
XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu! Dilber MC Theme by HarzeM
Restorasyon, Restarasyon, Restitüsyon, Rölöve, Röleve, smyo, safranbolu restorasyon, safranbolu myo, ayvalık restorasyon, bergama myo, bergama restorasyon, mimari restorasyon bölümü, mimari restorasyon, ilke eğitim ve sağlık vakfı, restorasyon merkezi, erzincan mimari restorasyon, van restorasyon, kütahya restorasyon, detay çizimleri, mimari terimler, restorasyon sözlük, tezyinat, harran restorasyon, muğla restorasyon