Kapadokya hayranı Fransızların, Dünya Anıtlar Fonu listesinde yer almasını sağladıkları Aksaray`ın Güzelyurt ilçesinde bulunan 1500 yıllık tarihi Kızıl Kilise`nin restorasyonu için bugüne kadar yaklaşık 40 bin avro topladıkları bildirildi.
Kapadokya Dostları Derneği Başkan Yardımcısı Ahmet Diler, Kapadokya Dostları Derneği`nin 1995 yılında Fransa`da kurulduğunu, kendisi dışındaki üyelerin tamamının Fransız olduğunu söyledi.
Fransızların Kapadokya`ya olan ilgilerinin Türkiye`ye düzenlenen turlarla başladığını ifade eden Diler, derneğin Fransa`da her yıl Kapadokya konulu konferans düzenlediğini, burada yapılan tanıtımların Kapadokya ve Güzelyurt`a olan ilgiyi artırdığını belirtti.
Dernek olarak Kapadokya`nın tanıtımı için projeler hazırladıklarını anlatan Diler, şunları kaydetti:
`Üyelerimizden gelen desteklerle de projelerimizi hayata geçiriyoruz. Dernek olarak öncelikle 1500 yıllık Kızıl Kilise`nin kurtarılmasını amaçlıyoruz. Bu kapsamda Dünya Anıtlar Fonu`nun 2008 yılı için oluşturduğu `Dünyada En Fazla Tehlike Altında Bulunan 100 Tarihi Eser` listesinde Kızıl Kilise`nin yer almasını sağladık. Daha sonra da kilisenin restorasyonu için kaynak arayışına girdik.`
Derneğe üye Fransızların, Dünya Anıtlar Fonu listesinde yer almasını sağladıkları Kızıl Kilise`nin restorasyonu için para göndermeye başladıklarını da ifade eden Diler, şunları kaydetti:
`Kızıl Kilise`nin restorasyonu için Kapadokya Dostları Derneği`ne üye Fransızların girişimleriyle bugüne kadar yaklaşık 40 bin avro toplandı. Restorasyonda ön inceleme yapılması için Yıldız Teknik Üniversitesi`ne 7 bin avro gönderdik. Dünya Anıtlar Fonu da restorasyon çalışmaları başlayınca 23 bin avro gönderecek. Tabii ki bu kaynaklar yeterli değil, ama biz dernek olarak Kızıl Kilise`nin kurtarılması için sonuna kadar mücadele edeceğiz.`
Kızıl Kilise`nin restorasyonunun Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Bölüm Başkanlığından emekli Prof. Dr. İsmet Ağaryılmaz tarafından yapılacağını ifade eden Diler, `Restorasyon projesi için Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun onayını aldık. Restorasyon ön çalışmalarına başlayacağız. Restorasyon çalışmalarının gelecek yıl başlamasını tahmin ediyoruz` diye konuştu.
Diler, dağlarla çevrilmiş bir ovanın ortasında 1500 yıldır her türlü olumsuz koşula rağmen ayakta kalmayı başaran Kızıl Kilise`nin kubbesinde yıkılma tehlikesi olduğunu vurguladı.
Kızıl Kilise`nin ivedilikle restore edilmesi gerektiğine dikkati çeken Diler, `Kızıl Kilise, Kapadokya bölgesinde 6. yüzyılda inşa edilmiş hala ayakta olan mimari bir şaheserdir. Restore edilmesinin Güzelyurt turizmine büyük katkıları olacaktır` dedi.
Kaynak: ihlassondakika.com
Tarih: 14 Ağustos 2009, Cuma