Vakıflar, Saraybosna İsa Bey Hamamı’nı restore ettiriyor!Vakıflar Genel Müdürlüğü, ilk kez, Osmanlı coğrafyasında inşa edilmiş, ancak bugün Türkiye sınırları dışında kalmış bir vakıf eserini restore edecek
15. yüzyılda Saraybosna’da inşa edilen vakıf eseri İsa Bey Hamamı’nın restorasyonu için bir süredir devam eden ön çalışmaların ardından hazırlanan restorasyon protokolü düzenlenen törenin ardından imzalandı.
Bosna Hersek İslam Birliği’nin Merkezi’nde düzenlenen imza törenine, Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Ali Hürata, Bosna Hersek Reis-ül Uleması Dr. Mustafa Ceriç, Bosna Hersek Vakıflar Genel Müdürü Senaid Zaimoviç, Saraybosna’nın Stari Grad Belediyesi’nin Başkanı İbrahim Hacibayriç ve diğer yetkililer katıldı.

İmza töreninde konuşma yapan Reis-ul Ulema Ceriç, İsa Bey Hamamı’nın Avrupa’nın eski hamamlarından biri olduğunu hatırlatarak, İsa Bey İshakoviç’in de Saraybosna’nın kurucusu olarak bilindiğini dile getirdi.
Ceriç, "Bu yüzden İstanbul, Ankara ve Türkiye’den gelen dostlarımızın, Saraybosna’nın en eski binalarından ve en eski hamamı olan İsa Bey Hamamı’nın restorasyonunu yapacağı için çok mutluyum" dedi.
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in Bosna Hersek’e olan ilgisine işaret eden Ceriç, "Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve Türkiye’nin buraya gösterdiği ilgi sayesinde bu kadar değerli işler yapılıyor" diye konuştu.
Saraybosna’daki Careva Camisi’nin yanında bulunan İsa Bey Hamamı’nın restorasyonu ile bu şehrin yaklaşık 500 yıllık özlemine kavuşacağını diyen Ceriç, hamamın eski haline kavuşması ile Saraybosna’nın tarihi zenginliklerinin birinin daha geri kazanılmış olacağını dile getirdi.
İSA BEY HAMAMI, YILLARIN YORGUNLUĞUNU ÜZERİNDEN ATACAKTörende konuşma yapan Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Ali Hürata, İsa Bey Hamamı’nın yılların yorgunluğu üzerinden atması ve eski haline kavuşması için Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak gereken tüm çalışmaları büyük titizlikle yürüttüklerini kaydetti.
Bosna Hersek Vakıflar Genel Müdürü Senaid Zaimoviç ise, İsa Bey Hamamı’nın restorasyonu ile Bosna Hersek’in tarihi, kültürel ve turistik zenginliklerin artacağını anlatarak, restorasyonun ardından hamamda 817 metre karelik alanında, hamam, kafeterya ve teknik destek odaların bulunacağını anlattı.
Zaimoviç, hamam üzerindeki çalışmalarına ise 2012 yılının yaz aylarında başlanabileceğini de sözlerine ekledi.
Yapılan konuşmaların ardından, Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Ali Hürata ile Bosna Hersek Vakıflar Genel Müdürü Senaid Zaimoviç arasında protokol imzalandı ve projenin tanıtımı yapıldı. İmza törenin ardından Reis-ul Ulema Ceriç ve Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Ali Hürata birbirine hediye verdi.
Ali Hürata, "Yıllardır gönülden kopmadık. Ayrı coğrafyalar ama kalpler hep bir. Ecdadın ayak izleri ve onun bıraktığı bu birbirinden değerli eserlerle ilgili birşey yapabilmek için bir adım atmanın huzurunu yaşıyoruz" dedi.
Bürokratik hayatında en önemli imzayı bu protokolun imzalanmasında attığını ifade eden Hürata, "İnşallah bu adımdan sonra diğer adımlar da gelecek diye düşünüyoruz. Balkanlar’da Osmanlı’nın bıraktığı 1500’e yakın eser var. Bosna Hersek en çok eser barındıran ülke. Bu manada tabii ki başlangıç noktasının Bosna Hersek olması da manidardır" diye konuştu.
Hürata, "Bu projemizle inşallah uzunca yıllar inkıtaya uğramış bir sürecin sonuna geldik diyebiliriz. İki ülkenin Vakıflar Kurumları karşılıklı, arada herhangi bir kurum olmaksızın İsa Bey Hamamı’nın restorasyon işi ile ilk ortak çalışmasını yapacak" ifadesini de sözlerine ekledi.
Vakıflar Genel Müdürlüğü 2003’ten bugüne kadar Türkiye’de 4 bine yakın vakıf eserini kapsamlı şekilde onardı. Türkiye genelindeki restorasyon çalışmalarına aralıksız devam eden Vakıflar Genel Müdürlüğü, ilk kez Türkiye sınırları dışında kalan bir vakıf eserini onarıma alıyor.
İSA BEY HAMAMISaraybosna ve Yeni Pazar’ın kurucusu olarak bilinen İsa Bey’in vakfı olan İsa Bey Hamamı 1462 yılında inşa edilmiş, 1889 ile 1891 yılları arasında büyük hasar görmüştü. Bosna savaşı sırasında (1992-1995) önemli ölçüde zarar gören İsa Bey Hamamı, Saraybosna’nın en eski hamamı olmasının yanı sıra Avrupa’nın da en eski hamamları arasında yer alıyor.
AA