Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Tabiat parkları  (Okunma sayısı 7504 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

RestorasyonForum

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 739
Tabiat parkları
« : 21 Ocak 2009, 18:59:45 »
Tabii ve tabiat olaylarının meydana getirdiği özelliklere ve bilimsel değerlere sahip milli park esasları dahilinde korunan tabiat parçalarıdır. Bu objeler bazen de bir kaya, bir şelale de olabilir. Ülkemizde 58 adet Tabiat Anıtı bulunmaktadır.

Milli Parklardan farklı olarak, milli ve milletlerarası ender bulunan sadece tabii kaynak değerleri ile koruma, dinlenme ve turizm alanlarına sahip tabiat parçalarıdır. Ülkemizde 16 adet Tabiat Parkı bulunmaktadır.

Afyon - Akdağ Tabiat Parkı
Yeri: Afyon İli Sandıklı ilçesi ile Denizli İli Çivril İlçesi sınırları içerisinde 14.916 Hektarlık bir alanı kapsamaktadır.

Özelliği: Akdağ ve çevresinin içermiş olduğu rekreasyon potansiyeli, Yaban hayatının zenginliği, ilgi çekici kanyonları vadi ve peyzaj değerleri ana özelliğini oluşturmaktadır.
Zengin bitki çeşitliliği nedeni ile koruma ve kullanma dengesi içerisinde farklı rekreatif kullanımlara imkan sağlayacak şekilde geliştirilip, yakın çevresinden başlamak şartıyla bölge ve ülke ölçeğinde kullanımının sağlanması, etkin bir şekilde korunarak gelecek kuşaklar milli miras olarak bırakılması amaçlanmaktadır.

Mevcut Hizmetler ve Konaklama: Akdağ Tabiat Parkı, İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Kütahya Milli parklar ve Yaban Av Hayatı Başmühendisliği görev alanı içerisinde kalmaktadır. 29.06.2000 tarihinde "Tabiat Parkı" olarak ilan edilmiştir.

Antalya - Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı Yeri: Akdeniz Bölgesinde Antalya ili merkez ilçesi sınırları içerisindedir.

Ulaşım: Tabiat Parkı Antalya'dan 22 km. uzaklıktadır. Parka Antalya-Aksu karayolunun Soğucaksu köprüsünden kuzey istikametine ayrılan 8 km.lik bir yol ile ulaşılır.

Özelliği: Sağlıklı orman dokusu ve zengin bitki topluluğu örneklerinin ilgi çekici su ve kaya formlarıyla bütünleştiği eşsiz bir doğal peyzaj özelliğine ve önemli özelliğini meydana getiren Kurşunlu Şelalesi'ne sahip olması nedeniyle 394 hektarlık bölümü 1991 yılında Tabiat Parkı olarak ayrılmıştır.
Kızılçamın hakim olduğu alanda yer yer tek veya küçük gruplar halinde doğu çınarı, defne, harnup, yabani zeytin, sakız ağacı, sögüt ve incir ağaçları bulunmaktadır. Mersin, alıç, zakkum, böğürtlen, yabani gül, sütleğen, ılgın, ladin, kermes meşesi, kekik, yabani nane, kayıt, eğrelti ve sarmaşıklan alt florayı meydana getirir. Su bitkilerinden ise (su üstü) topalak, su nanesi, kamış(su içi) su avizeleri, iplikli yeşilalgler, (yüzer bitki) nilüferleri görmek mümkündür.
Yabandomuzu, tilki, tavşan, sincap, yarasa, ibibik, ağaçkakan, üveyik, sazan, su kaplumbağası, yılan ve kertenkele Tabiat Parkının faunasını oluşturur.

Mevcut Hizmetler ve Konaklama: Nisan-Aralık ayları arası parkı ziyaret için en uygun dönemdir. Günübirlik piknik, doğada yürüyüşler ziyaretçilerin yapabileceği uğraşılar arasındadır. Tabiat Parkı içerisinde ziyaretçilerin yeme-içme ihtiyaçlarını karşılayacakları tesis mevcuttur.

Aydın - Bafa Gölü Tabiat Parkı
Yeri: Ege bölgesinde Aydın ili Söke ilçesi sınırları içerisindedir.

Ulaşım: Bafa gölü; Söke ilçesine 25 km.uzaklıkta Büyük Menderes deltasının hemen güney doğusundadır. Karayolu ile ulaşmak mümkündür.
Özelliği: Bafa gölü;ülkemizde az bozulmuş ender kıyı sulak alanlarından biri olan Büyük Menderes Deltasının jeomorfolojik gelişimi sonucunda Ege denizinin bir koyu iken göl halini almıştır. Gölün maksimum derinliği 25 metreye ulaşmaktadır. Gölün ana su kaynağı Büyük Menderes nehri taşkınları ve çevresindeki dağlardan gelen yeraltı ve yerüstü sularıdır.
Göl çevresi bitki örtüsü;ılgınlardan zeytinliklerden ve çam ormanlarından meydana gelir. Bafa gölü, Büyük Menderes deltasının saklı olduğu ekosistem özelliklerini bünyesinde barındırmakta ve nesli tehlike altında bulunan birçok kuş türüne üreme ve kışlama ortamı yaratmaktadır.
Bölgede gözlemlenen başlıca kuş türleri;tepeli pelikan, cüce karabatak ve deniz kartalıdır. Ayrıca 300.000'nin üzerinde değişik türden kuşlara kışlak alanı niteliğindedir.
Gölün 700-plakton ve su bitkileri açısından çok zengin olması birçok balık türünün gölde yaşamasına imkan sağlamaktadır. Ayrıca kültürel özelliği açısından, Beşparmak dağlarının göle dik inen güneybatı eteklerinde antik Heraklia kenti bulunmaktadır. Antik kent içerisinde kurulduğu dönemi karakterize eden; Athena Tapınağı, Agora, Konsey Binası, Hamam, Tiyatro, Nymphaion(Çeşme Binası), Endymion Tapınağı bulunmaktadır.
Bu kaynak değerinin korunması ve devamlılığının sağlanması amacıyla 12281 hektarı 1994 yılında Tabiat Parkı olarak ayrılmıştır.

Mevcut Hizmetler ve Konaklama: Park içerisinde ziyaretçi merkezi, kamping, günübirlik kullanım alanları, yürüyüş patikaları ve kuş gözlem istasyonları düzenlenecektir.

Balıkesir - Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Yeri: Marmara Bölgesinde Balıkesir sınırları içerisindedir.

Ulaşım: Ayvalık Adalarına denizden ve karayolundan ulaşım mümkündür. Karayolu ile Balıkesir ili Ayvalık ilçesine gelindikten sonra bu ilçe ile Ayvalık Adalarının en büyüğü Alibey Adası arasında karayolonu mümkün kılan bağlantı mevcuttur.

Özelliği: Ayvalık Adaları Pleistosen'deki tektonik hareketler sonucu çöken Ege çanağındaki tepelerin su üzerinde kalmasıyla oluşmuş jeomorfolojik birimlerdir. Adaların dağılışında eski dağların uzanısı büyük rol oynamıştır. Bu oluşum biçimi denizaltı topografyasında yansımış ve denizaltında ender doğal peyzaj güzelliklerini belirlemiştir.
Adaların litolojik yapısından dolayı bazı adalar bitki örtüsünden yoksun, bazıları ise seyrek bitki örtüsüne sahiptir.
Saha rekreasyonel potansiyele sahiptir. Bu potansiyelin değerlendirilmesi ve kullanımının kontrol altına alınarak koruma-kullanma dengesinin amacıyla sahanın 17950 hektarlık bölümü 1995 yılında Tabiat Parkı olarak ayrılmıştır.

Mevcut Hizmetler ve Konaklama: Tabiat Parkı içerisinde günübirlik ve kamp alanları düzenlenecek, Şeytan Sofrası mevkiinde tanıtma merkezi tesis edilecek, Güneş Adası'nda ise su sporları merkezi, dalma ve su altı balıkçılık etkinlikleri gerçekleştirilecektir.

Bolu - Abant Gölü Tabiat Parkı
Yeri: Batı Karadeniz Bölgesinde Bolu ili merkez ilçesi sınırları içerisindedir.

Ulaşım: Tabiat Parkına Ankara-İstanbul E-5 Devlet karayolunun 203.km.sinden Ömerler Madensuyu sapağından ayrılan 22 km.lik yol ile ulaşılmaktadır.Park, Bolu'ya 33 km. Ankara'ya 225 km., İstanbul'a 258 km. uzaklıktadır.

Özelliği: Tektonik menşeli Abant Gölü ve çevresindeki bitki zenginliği ayrıca büyük bir açık hava rekreasyon potansiyeline sahip bulunması nedeniyle yörenin 1150 hektarlık bölümü, 1988 yılında Tabiat Parkı olarak ayrılmıştır.
Sarıçam, kayın, karaçam, sapsız meşe, kavak, dişbudak, gürgen, söğüt, ardıç, ormangülü, ılgın, fındık, muşmula, papazkülahı, alıç, çobanpüskülü, kuşburnu, eğrelti, bögürtlen, çilek, nane, ahududu, sarmaşık, ısırgan, atkuyruğu ve çayır otları başlıca ağaç ve ağaçcıkları, domuz, geyik, karaca, ayı, tilki, çakal, tavşan, yırtıcı-ötücü kuşlar ve gölde endemik tür olan Abantalası da faunayı oluşturur.

Mevcut Hizmetler ve Konaklama: Mayıs-Eylül ayları arası parkı ziyaret için uygun dönemlerdir. Konaklama hizmetleri için parkta oteller mevcuttur. Günübirlik piknik, göl çevresinde yürüyüş ziyaretçilerin yapabileceği uğraşılar arasındadır.

Çorum - Çatak Tabiat Parkı
Yeri: Orta Karadeniz Bölgesinde Çorum ili Merkez (Laçin) ilçesi sınırları içerisindedir.


Ulaşım: Tabiat Parkına Çorum-Laçin karayolu ile ulaşılır. Çorum'a takriben 17-20 km. uzaklıktadır.

Özelliği: Doğal yapısı manzara zenginlikleri ve özelliklerine sahip bulunması nedeniyle sahanın 387.5 hektarlık bölümü 1984 yılında ayrılmıştır.
Sahada hakim ağaç türü karaçamdır. Az miktarda sarıçam görülmektedir. Tilki, tavşan, kurt, ötücü kuşlar ve keklik faunayı oluşturur.

Mevcut Hizmetler ve Konaklama: Tabiat Parkının ziyaretçi dönemi Mayıs-Ekim ayları arasındadır. Ziyaretçiler piknik imkanlarından yararlanabilirler.
Tabiat Parkında geceleme(Orman Bakanlığı Milli Parklar-Av Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü'ne ait bir bina olmakla birlikte)ve yiyecek hizmetlerini park ziyaretçileri kendi olanakları ile karşılamaları gerekir.

Gümüşhane - Artabel Gölleri Tabiat Parkı
Yeri: Doğu Karadeniz Bölgesi Gümüşhane İli Torul İlçesi sınırları içerisindedir.

Ulaşım: Sahaya en uygun ulaşım Gümüşhane'ye uzaklığı 50 km. olan Gülaçar köyü üzerinden sağlanmaktadır. Teklif edilen Tabiat Parkı sınırı Gülaçar köyüne 5 km. uzaklıktadır.

Özelliği: Yöre iki ayrı jeolojik zaman diliminde hüküm süren volkanik aktiviteye bağlı formasyonlarla kaplıdır. İlk aktivitede Üst kretase'de Artabel Deresi membaanın hemen kuzeyinde bulunan ve ilk şelalenin kuzeydoğusunda yer alan Karanlık Göl, yer almakta diğer göller ise Karagöl Dağı doğu yamacındaki 5 göl, Artabelinbaşı Tepesinin kuzeydoğu eteğindeki Karanlık göl, Sofranınbaşı Tepesinin Batısındaki Beşgöller adıyla anılan 4 göl, Gavurdağı doğu zirvesi yamacında Karagöller adıyla anılan 3 göl vardır.

Eosen dönemde ise sahanın kuzeyinde Aptalmusa Tepesinin kuzeybatısında 1 göl, Mezar yaylanın güneydoğusunda adsız 1 göl ve kuzeydoğusunda 2 göl olmak üzere sahada toplam 18 adet krater gölü bulunmaktadır. Sahadaki ana jeomorfolojik birimler;V tipi vadiler, keskin sırtlar ve krater gölleridir. Bölge yazları sıcak ve kuru,kışları ise soğuk ve yağışlıdır. Bölge ormanlarında genel olarak Sarıçam ve göknardır. Yörede memeli hayvanlar ve kuş türleri bulunmaktadır.
Artabel Gölleri ve çevresi gerek jeolojik ve jeomorfolojik,gerekse flora ve fauna yönünden oldukça zengin özelliğine sahip olmasının yanında peyzaj değerleri bakımından da yüksek bir değere sahiptir.5859 hektarlık saha 1998 yılında Tabiat Parkı olarak ayrılmıştır. Saha içerisinde yer alan ve yöreye adını veren 18 adet buzul krater gölünün devamlılığının sağlanması, eşsiz manzara güzelliklerinden halkın koruma-kullanma dengesi içerisinde faydalanabilmesi ve yörenin gelecek kuşaklara bir miras olarak aktarılabilmesi büyük önem arz etmektedir.

Isparta - Yazılı Kanyon Tabiat Parkı
Yeri: Akdeniz Bölgesinde Isparta ili Sütçüler ilçesi sınırları içerisindedir.

Ulaşım: Parka 94 km.lik Isparta-Sütçülerden Devlet Karayolu ve bunu takiben Sütçüler ayrılan 8 km.lik stabilize yol ile ulaşılır.

Özelliği: Bitki örtüsü, yaban hayatı çeşitliliği ve arkeolojik kaynakları ile eşsiz manzara güzelliğine sahip yörenin 600 hektarlık bölümü 1989 yılında Tabiat Parkı olarak ayrılmıştır.
Tabiat Parkının başlıca bitki türleri olarak ağaçlardan;kızılçam, kızılağaç, saçlı meşe, çınar, ardıç, ceviz, keçiboynuzu, zeytin ağaçcıklardan; pırnalmeşesi, akça kesme, sandal, defne, tesbih, sakız, alıç, zakkum çalılardan; mersin, karaçalı, katırtırnağı, yabangülü otsulardan;laden, sarmaşık ve eğreltiler bulunmaktadır. Yaban hayatı sakinlerinden ise domuz, yabankeçisi, tilki, porsuk, su samuru, tavşan, sincap, kartal, kızılakbaba, doğan, güvercin, üveyik ve kekliğe rastlanmaktadır.

Mevcut Hizmetler ve Konaklama: Nisan-Ekim ayları arası Tabiat Parkını ziyaret için en uygun dönemdir. Günübirlik piknik, yürüyüşler ziyaretçilerin yapabileceği uğraşılardır.Tabiat Parkı içerisinde konaklama olanağı yoktur.

Isparta - Gölcük Tabiat Parkı
Yeri: Akdeniz Bölgesinde Isparta ili merkez ilçesi sınırları içerisindedir.

Ulaşım: Tabiat Parkı Isparta'ya 12 km. uzaklıktadır.

Özelliği: Bitki örtüsü ve yaban hayvanları topluluğu, volkan konilerinin yarattığı peyzaj özelliği nedeniyle yörenin 6684 hektarlık bölümü, 1991 yılında sınır değişikliği ile Tabiat Parkı olarak ayrılmıştır. 1994 yılındayapılan sınır değişikliği ile 4720 hektar olarak küçültülmüş ancak sınır değişikliğine yapılan itirazlar ve sakıncalar nedeniyle yeniden sınır değişikliği çalışmalarına devam edilmektedir.
Ağaç olarak karaçam, kızılçam, akasya, meşe, sedir ağaçcıklardan kermes meşesi, laden, tesbih, akçameşe ve maki türü çalılar bitki örtüsünü teşkil eder. Porsuk, tilki, tavşan, şahin, keklik, güvercin, bıldırcın, sazan, gümüşbalığı, yılan, kaplumbağa, kurbağa Tabiat Parkının faunasını oluşturur.

Mevcut Hizmetler ve Konaklama: Nisan-Ekim ayları arası ziyaret için en uygun dönemdir. Günübirlik piknik, yürüyüşler ziyaretçilerin yapabileceği uğraşılardır.

İstanbul - Polonezköy Tabiat Parkı
Yeri: Marmara Bölgesinde İstanbul ili Beykoz ilçesi sınırları içerisindedir.

Ulaşım: İstanbul ili Beykoz ilçesine bağlı Tabiat Parkına karayolu ile ulaşılmaktadır.

Özelliği: Polonezköy; çevresindeki endüstriyel gelişime karşı doğal varlığını koruyan bitki örtüsü ile Batı Akdeniz Bölgesinin floristik özelliklerini taşımaktadır.
Gürgen, kayın, karaağaç, kızılağaç, kestane ve ıhlamur gibi yapraklı türlerin yanı sıra ibrelilerden oluşan ve çeşitli alt flora ile zenginleşen bir orman dokusuna sahiptir. Yaban hayatı topluluğu da oldukça zengindir. Ayrıca yöre; ilkbahar ve sonbaharda leylek ve yırtıcı kuş göçlerinde binlerce kuşun konaklama ve beslenme yeridir.
Plato niteliğini taşıyan jeomorfolojik yapısı, peyzaj güzellikleri ve rekreasyon imkanları yanında, tarihsel bir özelliği de taşımaktadır. 1842 yılında göçmen askerler için Prens Adam Czartoryzki tarafından kiralanan bu topraklara Kırım Savaşından sonra(1856) Polonya askerleri yerleşmiş, bugünkü Polonezköy sakinleri Polonya mirasını koruyup, kültürüne sahip çıkmışlardır.
Bu kaynak değerinin korunması ve devamlılığının sağlanması amacıyla 3004 hektarı 1994 yılında Tabiat Parkı olarak ayrılmıştır.

Mevcut Hizmetler ve Konaklama: Tabiat Parkı Master Plan çalışmaları devam etmektedir. Tabiat Parkında ekolojik yapı gözönünde bulundurularak günübirlik kullanım alanlarına yer verilecektir. Ayrıca spor tesisleri, rekreasyon göletleri ve manzara seyir terasları geliştirilecektir.
Tabiat Parkı içerisinde bir gelişme noktası olan Polonezköy konaklama tesisleri yer almakta olup büfe ve lokantalar bulunmaktadır.
Kaynak:http://www.kultur.gov.tr
Bu Foruma yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar Forumumuzda. Konu açamaz, Eklenti indiremez. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için Üye olabilirsiniz..

RestorasyonForum

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 739
Tabiat parkları
« Yanıtla #1 : 21 Ocak 2009, 19:01:53 »
İstanbul - Türkmenbaşı Tabiat Parkı
Yeri: Marmara Bölgesi İstanbul ili, Şişli ilçesi dahilinde Hacıosman Mevkiinde yer alır. 1999 yılında, Hacıosman Tabiat Parkı adı Türkmenbaşı Tabiat Parkı olarak değiştirilmiştir.

Ulaşım: İstanbul il sınırları dahilinde.

Özelliği: Türkmenbaş Tabiat Parkı; Belgrat Ormanı bitki örtüsüne benzer üstün estetik verilere sahip florası ve manzara bütünlüğü içerisinde İstanbul halkının eğlenme, dinlenme ve sportif faaliyetlerine cevap vermektedir.
Kışlar oldukça soğuk, normal kar yağışına sahip sıkça don olayı görülen, bulutluluk oranı yüksekçe ve yazları sıcak olan ve yaz mevsiminde orta derecede su eksiği görülen bir iklim tipine sahiptir. Sahilçamı, karaçam, meşe görülen bitki türleridir. Çakal, Yaban domuzu, sürüngenler ve kuş türleri ile karşılaşılmaktadır.
Saha Belgrad Ormanı piknik ünitelerine giden Bahçeköy sırt yolunun Hacıosman girişinde bulunmaktadır. Bu yolun her iki tarafı pikniğe giden halka yönelik malzemeler ve gıda maddeleri satan seyyar satıcılar tarafından işgal edilmektedir. Fatih Ormanı halkın tarla açma ve işgal etme faaliyetlerini önlemek için Orman görevlilerince korunmaktadır. Yine sahalara moloz, çöp, harfiyat dökülmesini engellemek için çevrilmiştir.
Sahada şu an hiçbir tesis olmamakla birlikte, sahip olduğu doğal kaynaklar (Gölge imkanı taşıyan ağaç ve ağaççıklar) ile halkın piknik için en çok tercih ettiği Belgrad ve Fatih Ormanı yolu üzerindedir. Bu nedenle ; saha İstanbul halkının rekreasyonel açıdan tercih ettiği bir yerdir. Ayrıca diğer sahalar üzerindeki baskıyı bir ölçüde azaltıcaktır. Sahanın orman niteliğinin ve dolayısıyla ekolojik dengesinin korunması , çevreden gelebilecek her türlü işgalin durdurulması halkın yararına bir statü kazandırılması bakımından acil olarak Tabiat Parkı ilan edilmiştir.

Mevcut Hizmetler ve Konaklama: Sahanın yakınında Fatih ormanı, Belgrad Ormanı, Fatih Çocuk Ormanı Orman İçi Dinlenme yerleri bulunmaktadır. İlkbahar ve yaz mevsiminde özellikle hafta sonları tüm piknik sahaları yoğun bir ziyaretçi akımına uğramaktadır. Bu çevrede kontrollü kullanıma yönelik yeni sahalara ihtiyaç vardır. Sahanın Orman niteliğinin korunması ekolojik dengesinin bozulmaması için bir statü kazandırılarak muhafaza edilmesi gerekmektedir.

Kocaeli - Beşkayalar Tabiat Parkı
Yeri: Kocaeli ili, Gölcük ilçesi sınırları dahilinde kalan Beşkayalar mevkii ve çevresinin 1154 Ha.'lık kesimi.

Ulaşım: kocaeli il sınırları dahilinde yeralan Beşkayalar Tabiat Parkı, Bölge olarak Adapazarı Orman Bölge Müdürlüğü, Gölcük Orman İşletme Müdürlüğü Servetiye karşı, Servetiye Camii Düzü Köyü, Beşkayalar mevkiinde bulunmakta olup İzmit'e 26 km. mesafededir. Ulaşımı sağlayan yolun bir bölümü asfalt, bir bölümü de stabilize durumdadır. Keza yöre İstanbul'a 116 km., Bursa'ya 140 km., Adapazarı'na 60 km. ve İznik'e 25-30 km.uzaklıktadır.

Özelliği: Beşkayalar mevkii;vadi boylarında bilimsel ve eğitsel açıdan zengin çeşitliliğe sahip bitki örtüsü ve manzara açılımları ile eşsiz doğal güzellikler sergileyen ve bu özellikleri derin kanyonları ile desteklenen bir sahadır.
Bu özellikleri yanında, yaban hayatı ve açık hava rekreasyonu yönünden zengin bir potansiyel arz eden yöre, yaylaları, mağaraları, çadırlı kamp alanları ve treaking güzergahları ile de ayrı bir öneme sahiptir.
Bursa ili sınırları içerisinden doğan Sıcakdere ile Sakarya İl sınırları içerisinden doğan Soğukdere'nin Bahçecik Beldesinin güneydoğusunda birleşmeleri ile Kirazdere oluşmakta ve bu dere İzmit Körfezine dökülmektedir. Bu dereleri çevreleyen yaklaşık 2500 Ha. orman alanı, sahip olduğu doğal fizyocoğrafik yapısı, bitki örtüsü, yaban hayatı özellikleri ve manzara güzellikleri ile açık hava rekreasyonu yönünden kaynak ve manzara bütünlüğü sağlayacak özelliklere sahiptir. Yörenin Beşkayalar ismini alması da bu derelerin birleşme noktasında bulunan beş adet yüksek kayalıktan ileri gelmektedir. Yörede Menekşe Yaylası da yeralmakta olup, bu yayla yüksek değerde turizm potansiyeline sahiptir.
Yörede;karaçam, porsuk, göknar, kayın, meşe, gürgen, akçaağaç, karaağaç, ıhlamur, , kestane, dişbudak, kavak, papaz külahı, çınar, fındık, kızılağaç, çitlenbik, üvez, kızılcık, karayemiş, mürver türleri, orman gülü, yabani elma, yabani erik, yabani kiraz, orman sarmaşığı, smilax, böğartlen, güzel avrat otu, dul avrat otu, öküz gözü, sığır kuyruğu, çan çiçeği, kabalak, geğik dili, sütleğen, nane, civan perçemi, sedum, menekşe, sinir otu, ısırgan, gallium, asperula, yabani çilek, daphne ponticum, kantoran türü flora ile karşılaşılmaktadır. Yöre yaban hayatı yönünden oldukça zengin bir potansiyele sahip bulunmaktadır. Bölgede kurt, ayı, çakal, tilki, domuz, tavşan ve sincap gibi hayvanlar dikkati çekmektedir.

Mevcut Hizmetler ve Konaklama: Beşkayalar Mevkii; Ankara, İstanbul, Bursa ve Kocaeli illerinin hemen hemen orta yerinde yeralan,vadi boylarındaki bitki örtüsü ve derin kanyonları ile zenginleşen, değişik manzara açılımları ile eşsiz doğal güzellikleri sergileyen bir sahadır. Bu özellikleri ile yakın çevresindeki illerden hafta sonları gruplar halinde günübirlik,kamp ve treaking ziyaretçilerin akınına uğramaktadır.

Kocaeli - Ballıkayalar Tabiat Parkı
Yeri: Marmara Bölgesinde Kocaeli ili sınırları içerisindedir.

Ulaşım Ballıkayalar Vadisi; Kocaeli ili, Gebze ilçesi sınırları içerisinde Tavşanlı köyü yakınlarında yer almaktadır.

Özelliği: Ballıkayalar Vadisi;uzunluğu 1.5 km. genişliği 40-80 m. arasında değişen kanyon görünümlü, dar ve derin kazılmış bir "Boğaz"dır. Vadinin yükseltisi kuzeyde ağız kesiminde 5-10 m. yükseklikte başlayıp, güneyde vadinin sonlarında, 80-100 m. yüksekliklere kadar çıkmaktadır.
Ballıkaya Vadisi ; kuzeyden güneye, Gürgenden adı verilen ve vadi içerisinde "Ballıkaya Dere" adını alan bir akarsu tarafından,yakın jeolojik geçmişte kireçtaşları içerisinde gömülerek açılmıştır. Aynı dere, vadi çıkışından sonra ufak bir göl oluşturup, göl çıkışını takiben Tavşanlıdere adını alarak güneyde Marmara Denizine kavuşur.
Vadiyi enine kesen mikrofaylanmaların vadinin bugünkü görünümü üzerinde etkileri olmuştur. Bu tür etkiler sonucu;vadi tabanında görülen eğim kırıkları, ufak şelaleler, küçük göllenmeler vb. şekiller oluşmuş, vadi yamaçları oldukça dik profiller meydana getirmiş, kuzeyden güneye %5 lik bir eğim kazanmıştır.
Ballıkaya Vadisinin doğu yamaçları batı yamaçlarına oranla daha yatık ve parçalı görünümdedir.
Havzanın hemen hemen tamamına yayılmış maki ve pseudomaki florası ile dere içlerinde kışın yapraklarını döken angyospherm taxonları görülür.
Atmaca, alaca karga, erkemez, hüthüt, tarla kuşu, bülbül kuşu populasyonunu oluşturmaktadır. Çakal, tilki, tavşan, domuz, köstebeğe Tabiat Parkı içerisinde rastlanılmıştır.
Bu özelliğinin korunması ve devamlılığının sağlanması amacıyla 1847 hektarlık bölümü 1995 yılında Tabiat Parkı olarak ayrılmıştır.

Mevcut Hizmetler ve Konaklama: Tabiat Parkı içerisinde günübirlik kullanım alanları düzenlemeleri Master Plan Çalışmaları doğrultusunda yapılacaktır.

Konya - Kocakoru Ormanı Tabiat Parkı
Yeri: Konya ili,Seydişehir ilçesi, Taraşçı Belediyesi sınırları içerisindedir.

Ulaşım: Konya ili, Seydişehir ilçesi, Taraşçı belediyesi hudutları dahilinde yeralan saha, Taraşçı Belediyesinin batısında bulunmaktadır.

Özelliği: Taraşçı ve civarı genel olarak bozkır ormanı dediğimiz, Torosların kuzeye bakan eteklerinde bulunan ve iklimsel faktörlere göre iç kısımlara kadar uzanan bir vejetasyon yapısına sahiptir. Anadolu karaçamı(Pinus nigra ssp.pallasiana) ve Toros Göknarı (Abies cilicica ssp. isaurica) ile birlikte bazı meşe ve ardıç türleri buradaki ekosistemin en belirleyici türleridir. Bulunduğu bölgenin iklim koşulları (düşük nem oranı ve yağış miktarı) göz önünde bulundurulduğuda bozkır ormanlarının hassas bir yapıya sahip olduğu söylenebilir. Taraşçı ve civarındaki ormanların büyük kısmı gerek işletim gerekse yerel nüfusun kullanım baskısı yüzünden ekolojik karakterini ve çeşitliliğini kaybetmiş durumdadır. Bölgede, tüm bu etkilerden belli oranda uzak kalabilmiş ve doğal orman parçası özelliği taşıyan tek saha burasıdır. Bölge floristik açıdan oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Odunsu tür zenginliği ise özellikle üzerinde durulacak niteliktedir.
Ayrıca bu bölge önemli bir doğa adası konumundadır. Bu sahanın korunması ile sadece küçük bir bölgenin korunması değil, aynı zamanda bu özelliğe sahip başka ekosistemlerinde korunmuş olması sağlanacaktır.
Sahada günübirlik kullanıma uygun olan ve halen düzensiz bir şekilde kullanılan Küçük Oluk, Gudal ve Hacıhasan Oluğu olarak adlandırılan üç adet açıklık mevcuttur. Taraşçı Belediyesi civarındaki ormanların büyük bir kısmı gerek işletim gerekse yerel nüfusun kullanım baskısı yüzünden ekolojik karakterini ve çeşitliliğini kaybetmiş durumdadır. Bölgede tüm bu etkinliklerden belli oranda uzak kalabilmiş, doğal orman parçası özelliği taşıyan tek saha burasıdır.
Civardaki bozulmuş doğal yapının zaman içerisinde kendini toparlaması ve rehabilite olması açısından, kaynak olarak kullanılabilecek eş özellikteki alanların bulunması oldukça önem arz etmekte ve doğal yapısı bozulmamış adacıkların bu yapı içerisinde korunuyor olması çalışmalarında oldukça önemli bir kriter olmaktadır. 329-5 hektarlık kesim 1998 yılında Tabiat Parkı olarak ayrılmıştır.

Mevcut Hizmetler ve Konaklama: Günübirlik kullanım.

Muğla - Kıdrak Tabiat Parkı
Yeri: Ege bölgesinde Muğla ili, Fethiye ilçesi sınırları içerisindedir.

Ulaşım: Parka 400 nolu Devlet Karayolu ile ulaşılmaktadır. Tabiat Parkı Muğla'ya 128 km. uzaklıktadır.

Özelliği: Kıyıların olağanüstü manzara güzelliklerine, jeolojik ve jeomorfolojik özelliklerine, bakir flora ve faunasına, su sporları yapmaya elverişli deniz potansiyeline ve üstün rekreasyonel değerlere sahip olması nedeniyle 950 hektarlık bölümü 1983 yılında Tabiat Parkı olarak ayrılmıştır.
Kızılçamların hakim olduğu alanda mersin, meneviş, keçiboynuzu ve makiler yer almaktadır.

Mevcut Hizmetler ve Konaklama: Nisan-Aralık ayları arası ziyaret için en uygun dönemdir. Ziyaretçiler her türlü deniz aktivitelerine katılabilir, günübirlik piknik yapabilirler.Tabiat Parrkı içerisinde geceleme tesisleri bulunmaktadır.

Trabzon - Uzungöl Tabiat Parkı
Yeri: Doğu Karadeniz Bölgesinde Trabzon ili Çaykara sınırları içerisindedir.

Ulaşım: Tabiat Parkı Trabzon'a 25 km. Çaykara'ya 19 km. uzaklıktadır. Trabzon'dan 49 km.'lik 010 nolu nolu Devlet Karayolu ile Of'a oradan da 27 km. yolla Çaykara'ya ve Çaykara'dan 19 km.lik bir yol ile parka ulaşılmaktadır.

Özelliği: Zengin bitki örtüsü, yaban hayatı ve manzara güzelliklerinesahip olması nedeniyle sahanın 1625 hektarlık bölümü 1989 yılında Tabiat Parkı olarak ayrılmıştır.
Tabiat Parkında hakim ağaç türü Doğu ladinidir. Kayın, göknar, porsuk, sakallı, kızılağaç, gürgen, fındık, ıstranca meşesi, dağ karaağaç, akçaağaç, kızılağaç dere içlerinde de ceviz, kestane fauna olarak memelilerden dağkeçisi, karaca, ayı, kurt, yaban domuzu, sansar, porsuk, vaşak, çakal, tilki, tavşan, sincap kuşlardan yaban ördekleri ile yırtıcılar, balıklardan göl ve dere alabalıkları, çeşitli amfibi ve sürüngenler bulunmaktadır.
Sahanın başlıca akarsuyu(Holdizon)Demirkapı deresidir. Uzungöl bu derenin kayaları ile önünün kapanması sonucu meydana gelmiş bir göldür.

Mevcut Hizmetler ve Konaklama: Tabiat Parkının kullanma sezonu Nisan başlarından Ekim sonuna kadar sürmektedir.
Günübirlik piknik, göl çevresinde yürüyüş yapılabilir. Uzungöl'ün 10 km. güneyinde 3000 metre yüksekliğindeki Nordizca dağlarına ulaşılmaktadır. Ayrıca Tabiat Parkının içerisinde konaklama üniteleri mevcuttur.
Kaynak:http://www.kultur.gov.tr
Bu Foruma yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar Forumumuzda. Konu açamaz, Eklenti indiremez. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için Üye olabilirsiniz..

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Restoratör aranıyor ( İstanbul/Taksim) Gönderen: Beriltekin
[Bugün, 09:19:09]


Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal