Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: İzmir Köprüleri  (Okunma sayısı 8283 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

kiraze
  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 23
  • Cinsiyet: Bayan
İzmir Köprüleri
« : 27 Ocak 2009, 23:04:25 »
Bodrum Köprüsü (Bergama)



İzmir ili Bergama ilçesinde, Bergama (Selinus) Çayı üzerindeki bu köprünün yapım tarihini belirten bir kitabeye rastlanmamıştır. Yapı üslubundan MS. II.-III. Yüzyılda, Roma döneminde yapıldığı sanılmaktadır.

Kesme taştan olan köprü iki gözlü olup, bu gözlerden biri 12.10 m. diğeri de 12.45 m. çapındadır. Köprünün uzunluğu 200 m. dir. Köprünün üzerinde evler ve caddeler bulunmaktadır. Bu yüzden buradaki mahalleye ne yerde ne de gökte ismi yakıştırılmıştır. Köprünün üzeri trahit taşlarından meydana gelmiş kubbelerle örtülmüştür. Bu kubbeler birbirlerine kesme taş kemerlerle bağlanmıştır.


Bodrum Üstü (Musluk) Köprüsü (Bergama)

İzmir ili Bergama ilçesinde, şehir içerisinde, Bergama (Selinus) Çayı üzerinde bulunan bu köprü Helenistik dönem temelleri üzerine MS. II. Yüzyılda Roma döneminde yapılmıştır.

Köprü kesme taştan iki gözden meydana gelmiş olup, en büyük kemerin açıklığı 11.40 m. dir. Diğer gözün içerisine bir zamanlar bir ev yapılmıştır. Köprünün uzunluğu 900 m. dir. Köprünün güney ucu iki mermer sütun üzerine yapılmış bir zafer takı görünümünde idi. Günümüze bunun yalnızca temelleri gelebilmiştir.


Allionai Köprüsü (Bergama)

İzmir ili Bergama ilçesine 22 km. uzaklıktaki Allionai Asklepion alanındaki bu köprünün kitabesi günümüze gelememiştir. Yapı üslubundan MS. II.-III. Yüzyıllarda yapıldığı sanılmaktadır.

Köprü kesme taştan yapılmış olup, üç yuvarlak gözden meydana gelmiştir. Bunlardan ortadaki göz diğerlerinden daha geniştir. Günümüzde iyi bir durumdadır.


Koyun Köprüsü (Bergama)

İzmir ili Bergama ilçesinin 5 km. uzağında bulunan bu köprü Bakırçay’ın kolu üzerindedir. Kitabesinden öğrenildiğine göre Felakiddin’in oğlu tarafından h.785 (1384) yılında yapılmıştır. Köprünün Paşa Köprüsü veya Boyun Köprüsü ismi sonraki dönemlerde değiştirilerek Koyun Köprüsü olmuştur.

Köprü Sultan I.Murat zamanında yapılmış, günümüze gelen Vakıf Kayıtları, Berat ve İlamlara göre Sultan I.Murat Hatip Mahmut Efendi’ye paşalık rütbesi ile bir de tımar vermiştir. Paşaoğlu’nun konağı da bu köprünün yanındaki tepe üzerinde bulunuyordu. Bu belgelerden köprünün Hatip Mustafa Paşa’nın oğlu, ancak kitabede ismi okunamayan Mahmut tarafından yapıldığı anlaşılmaktadır.

Kesme taştan yapılmış olan köprü, iki gözlü, 4.80 m. genişliğindedir. Kemer açıklıkları 8.20 ve 12.00 m. dir. Köprünün korkulukları sonradan buraya yerleştirilmiştir. Köprü oldukça dar olduğundan araçların geçişi sırasında karşıdan gelenlerin beklemesi için köprübaşlarına geniş bekleme yerleri yapılmıştır.


Şeytan Köprüsü (Bergama)

İzmir Bergama ilçesinde Bakırçay üzerindeki bu köprü Sindel ve Kaşıkçı köylerini birleştirmektedir. Aynı zamanda Bergama ile Yund Dağı arasındaki bağlantıyı da sağlamaktadır. Köprünün mermer kitabesinden öğrenildiğine göre Bergama Voyvodası Hacı Osman oğlu Mehmet Ağa tarafından h. 1154 (1742) yılında yaptırılmıştır. Ancak bu kitabe köprü ayakları yıkılırken kaybolmuştur.

Kesme taştan 3 yuvarlak gözlü olan bu köprü 1935 yılında yıkılmış ve yerine yeni bir köprü yapılmıştır.


Tekke Boğazı Köprüsü (Bergama)

İzmir ili Bergama ilçesinde, Bergama (Selinus) Çayı üzerindeki bu köprünün kitabesi günümüze gelememiştir. Yapı üslubundan Roma devri köprüsü üzerine XIV. yüzyılda, Osmanlı döneminde yapıldığı sanılmaktadır. Değişik dönemlerde yapılan onarımlarla özelliğini büyük ölçüde yitirmiştir.

Köprü kesme taştan yapılmış olup, 900 m. uzunluğunda ve dört gözden meydana gelmiştir. Gözlerin kemer açıklıklarının en büyüğü 10.45 m. olup, diğerleri daha küçük ölçüdedir. Ana kemerin sağında iki, solunda da bir göz bulunmaktadır. Köprünün selyaranları memba tarafında üçgen şeklindedir.

Günümüzde üzerindeki korkulukları yıkılmış ve yerine demir parmaklıklar konulmuştur. Ayrıca Bergama (Selinus) Çayı’nı ikiye bölen köprünün iki tarafına taşkınları önlemek amacı ile duvar örülmüştür.


Ulu Cami Köprüsü (Bergama)

İzmir ili Bergama ilçesinde, şehrin içerisinden geçen Bergama (Selinus) Çayı’nın üzerinde bulunan bu köprünün yapımını belirten belgeye rastlanmamakla beraber yapı üslubundan MS. II.-III. Yüzyılda yapılmış Roma köprüsü olduğu anlaşılmaktadır. Bergama Ulu Camisi’nin önünde bulunmasından ötürü de halk arasında Ulu Cami Köprüsü olarak tanınmıştır.

Kesme taştan yapılmış olan köprü iki gözlü olup, bu gözlerden biri büyük diğeri de küçüktür. Yuvarlak kemerlerin üzerinde korniş ve korkuluklar bulunmaktadır. Sonraki yıllarda bu korkuluklar demirden yapılmıştır.


Üç Kemer Köprüsü (Bergama)

İzmir ili Bergama ilçesinde, şehrin içerisinden geçen Bergama (Selinus) Çayı üzerinde bulunan bu köprünün kitabesi günümüze gelememiştir. Yapı üslubundan MS. II. – III. Yüzyıllarda Roma döneminde yapıldığı sanılmaktadır.

Köprü kesme taştan üç yuvarlak gözlü olarak yapılmıştır. Kesme taş kemerlerin içerisi adi moloz taşla doldurulmuştur. Ortadaki göz daha yüksek ve büyük olup, kemer açıklığı 9.50 m. dir. Yaklaşık uzunluğu 900 m. dir. Köprünün orijinal korkulukları günümüze gelememiştir. Değişik zamanlarda yapılan onarımlarla özelliğinden büyük ölçüde uzaklaşmıştır.


Kervan Köprüsü (Buca)

İzmir ili Buca ilçesinde, Eski Buca’da bulunan bu köprünün kitabesi günümüze gelememiştir. Kaynaklarda da onunla ilgili yeterli bilgiye rastlanmamıştır. Yapı üslubundan XIV. yüzyılda, Osmanlı döneminde yapıldığı sanılmaktadır.

Köprü moloz taştan tek gözlü olarak yapılmıştır.


Roma Köprüsü (Çeşme)

İzmir-Çeşme karayolu üzerinde, Eski Çeşme yolunun üzerinde, günümüzde, eski yol ile birlikte bir bölümü deniz içerisinde kalmış olan Roma köprüsü bulunmaktadır.

Yapı üslubundan MS. II. yüzyıla tarihlenen köprünün iki gözü ayaktadır. Ortada yuvarlak kemerli büyük bir göz, yanında da küçük kemerli bir göz günümüze gelebilmiştir. Köprü moloz taştan yapılmıştır. Günümüzde harap bir durumdadır.


Birgi Köprüsü (Ödemiş)

İzmir ili Ödemiş ilçesi Birgi’nin ortasından geçen Birgi Çayı üzerindeki bu köprünün yapım tarihini belirten herhangi bir belgeye rastlanmamıştır. Aydınoğulları’nın merkezi olan bu yöredeki köprü XVI. yüzyılda Osmanlılar döneminde yapılmıştır.

Bu köprünün yanında bir köprü daha bulunmaktadır. Bunlar kesme taştan, oldukça dar ve yüksek köprülerdir.


Çarşı Köprüsü (Ödemiş)

İzmir ili Ödemiş ilçesi Birgi’deki bu köprüden Bozdoğan-Salihli yolu geçmektedir. Birgi Çayı üzerindeki bu köprü XIV. yüzyılın başında Osmanlı döneminde yapılmıştır.

Kesme taştan yapılmış olan köprü yuvarlak gözlü olup, günümüzde kullanılmaktadır.


Dualı Köprüler (Tire)

İzmir ili Tire ilçesinde bulunan bu köprü Osmanlı döneminde XIV. yüzyılda yapılmıştır. Yapımını belirten bir kitabesi bulunmamaktadır.


Gediz (Kazım Dirik) Köprüsü (Menemen)

İzmir ili Menemen ilçesinde, Gediz Nehri üzerinde bulunan bu köprü Türk-Macar ve Bulgar mühendislerinin ortaklaşa çalışmaları ile 1933 yılında yapımına başlanmış ve 1935 yılında da tamamlanmıştır.

İlk yapılışında Vali Kazım Dirik Köprüsü ismi verilen bu köprü 200 m. uzunluğunda, beş kemerden meydana gelmiştir. Günümüzde İzmir-Çanakkale yolunun güzergâhı değiştirildiğinden köprü önemini yitirmiştir.

kaynak : www.kenthaber.com

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]


Ynt: NAKKAŞ/KALEMİŞİ/RESTARASYON EKİBİ Gönderen: nAKkaŞBey38
[22 Mart 2024, 01:59:53]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal