Restorasyon Forum

Türkiye Ve Dünya’dan Doğal, Kültürel Miras Alanları => Türkiye'den örnekler => Sivas => Konuyu başlatan: yase - 14 Ağustos 2011, 17:59:13

Başlık: 7 asırlık Buruci'ye Medresesi'nde restorasyon çalışması başlatıldı
Gönderen: yase - 14 Ağustos 2011, 17:59:13
7 asırlık Buruci'ye Medresesi'nde restorasyon çalışması başlatıldı

Kentte 1271 yılında Anadolu Selçuklular döneminde yaptırılan ve 2005 yılında kapsamlı bir restorasyondan geçirilen tarihi Buruciye Medresesi, yeniden onarıma alındı. Çalışmalar kapsamında, ilk olarak 740 yıllık eserin çatısındaki kurşun kaplama yenilenecek.


(http://www.mimarsinan.gen.tr/wp-content/uploads/2011/08/sivas-buruciye-medresesi.jpg)

Çalışmaları yürüten firmanın yetkilileri, çatının altında kalan toprak örtüsünün düzenlenmesinin ardından kurşun kaplama çalışmalarının yapılacağını belirtti. Yetkililer, kurşun kaplama çalışmalarının 45 gün süreceğini bildirdi.

Bu çalışmaların ardından tarihi yapının içerisindeki türbenin çinilerinin yenileneceği, ayrıca eserin bazı kısımlarının da güçlendirileceği öğrenildi.

2005'te restore edilerek klasik el sanatları merkezine dönüştürülen ve 2006'da dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un katıldığı törenle açılan Buruciye Medresesi'nde, el sanatlarının yapıldığı atölyeler ve eserlerin sergilendiği iş yerleri bulunuyor. Tarihi yapının avlusundaki çay bahçesi ise İl Özel İdaresine bağlı olarak hizmet veriyor.

(http://www.mimarsinan.gen.tr/wp-content/uploads/2011/08/Buruciye-Medresesi.jpg)
       
TARİHİ BURUCİYE MEDRESESİ
       
Kaynaklara göre, Buruciye Medresesi, 1271 yılında Anadolu Selçuklu Sultanlarından III. Gıyasettin Keyhüsrev zamanında Hibetullah Burucerdioğlu Muzaffer Bey tarafından yaptırılmıştır. Tarihi yapı, devrin pozitif ilimlerinin okutulduğu bina olarak uzun yıllar kullanılmıştır. Özellikle girişindeki işlemeli taç kapısıyla dikkati çeken medrese, devrin Selçuklu taş oymacılığının en güzel örneklerindendir.

Yapı kareye yakın dikdörtgen planlı olup, üzeri açık avlu etrafındaki sütunlu revaklar ve bunların gerisinde bulunan hücrelerden oluşmaktadır. Giriş kapısının sol yanında mavi ve siyah çinilerle süslü türbe hücrede, medrese binasını yaptıran Burucerdioğlu Muzaffer Bey'in ve çocuklarının mezarları bulunmaktadır. Vakfiyesinden binada bir de kütüphane bulunduğu anlaşılmaktadır.

Akşam
SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal