Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı


Yanıt gönder

Kullanıcı Adı:
E-Posta:
Konu:
İleti Simgesi:

Doğrulama:
Resimde gördüğünüz harfleri giriniz
Harfleri dinle / Farklı bir resim göster

Resimde gördüğünüz harfleri giriniz:
Restorasyon kac harflidir ( Rakam yaziniz ):

kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p\'ye basın


Konu Özeti

Gönderen: GodForbid
« : 10 Mayıs 2010, 05:36:37 »

Safranboludaki Tarihi eserlerin özellikle cami ve han gibi yapıların plan ve çizimleri bulunsa çok güzel olacak zira bana çok lazım şuanda ama hiçbir yerde bulamıyorum. Belediyeye gittim belediye daha bi aciz durumda hiç bir arşiv yok çok yazık!
Gönderen: RestorasyonForum
« : 21 Ocak 2009, 17:54:06 »

Hıdırlık Tepesi
 
Türklerin Safranbolu'ya geldiklerinde konuşlandığı yerdir ve açık namazgah şeklindedir. Yağmur duası ve hıdırellez kutlamaları burada yapılır. Üzerinde Köstendil Kaymakamı Hasan Paşa'nın Türbesi (1845), iki namazgah, Hızır (Hıdır) Paşa'nın makamı ve mezarı ile Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Dr.Ali Yaver Ataman'ın (1955) anıt mezarı bulunmaktadır. Tepeye iki noktadan giriş ve çıkış vardır. 




Yemeneciler Arastası
Köprülü Mehmet Paşa Camisine bitişik 48 ahşap dükkandan oluşan ve "yemeni" denilen ayakkabının yapıldığı eski Lonca Çarşışıdır. Restore edilen çarşı turistik amaçlı kullanılmaktadır. Çarşıdaki Ahmet Demirezen Yemenicilik Müzesi haftasonları geziye açıktır.
Evin girişinde zemin katta "hayat" vardır. Bu bölüm eğer taş kaplıysa "taşlık" adını alır. Burada ışık almayı sağlayan ve aynı zamanda odunların dizilerek hava akımıyla kurutulduğu ahşap kafesten "gliste" mevcuttur. Zemin katlarda ayrıca ahırlar, büyük kazan ocakları ve ambarlar bulunur.
 
 


Demirciler Çarşısı
İzzet Mehmet Paşa Camisi altından geçen Akçasu deresinin iki yakasına kurulan çarşı sıcak ve soğuk demircilik el sanatlarının üretildiği yaşayan tek Lonca çarşısıdır. Bakırcı ve kalaycı esnaf da bu çarşı içerisinde çalışmaktadır.



 
Saat Kulesi
Padişah III.Selim'in Safranbolu'lu Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından 1797 yılında yaptırılmıştır. Kare planlıdır, saat zembereksizdir. Yapı restore edilmiş olup, Cuma, cumartesi ve Pazar günleri geziye açıktır. 





Cinci Hamamı ( Yeni Hamam )
Çarşı içinde Kazdağlıoğlu meydanındadır. Padişah I. İbrahim zamanında Kazasker olan Safranbolu'lu Cinci Hoca (Karabaşzade Hüseyin Efendi) tarafından 1645 yılında yaptırılmıştır. Halen hizmet vermekte olan hamam, kadın ve erkeklere ait iki bölümden oluşur.
 



Güneş Saati
Avludaki bu saat basit tip yatay güneş saatleri sınıfına girer. Sabah 06:40 akşam 17:20 arasındaki zamanı metal plakanın gölgesine göre gösterir. 19.yy ortalarında yapıldığı sanılmaktadır.



Kazdağlıoğlu Camisi
Tarihi Çarşının girişinde, çok köşeli ve kiremit örtülü kubbesi ile dikkati çeker. Yapım tarihi 1779'dur. Çevresindeki meydana ismini vermiştir.
 



Kaçak (Lütfiye) Camisi
Çarşının Akçasu Mahallesi Kaçak semtindedir. Akçasu Deresi üzerinde kemerle kurularak yapılmıştır. Caminin yapımı 1880'dir.
 



Ulu Cami (Ayestefenos Kilisesi)
Rumlardan kalan ve 1872 yapılmış eski kilisedir. Çevresindeki Skalion Mektebi (1863) ile Papazın Konağı ilginç bir külliye oluşturur.
 



İzzet Mehmet Paşa Camisi
Sadrazam İzzet Mehmet Paşa'nın 1796 yılında yaptırdığı cami, zarif minaresi, çinko kablı kubbesi ve iç süslemeleri ile küçük bir Nuruosmaniye Camisi gibidir. Avlusu ile minaresi, altından geçen dere üzerindeki kemerlerin üzerine oturmaktadır. Anılan tüneller görülebilmektedir.
 



Köprülü Mehmet Paşa Camii
Köprülü Mehmet Paşa sadrazam olmadan önce bir dönem Safranbolu'da ikamete tabi tutulmuş, sonrasında bir cami yaptırmış ve bu cami 1661 yılında ibadete açılmıştır. Safranbolu'nun en büyük camisi olup, kubbesi miğfer şeklindedir. Kubbe süslemesi ve mimarisi dikkat çekicidir. Avlusunda muvakkithane, şadırvan ve güneş saati vardır.
 



İncekaya Su Kemeri
Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılan eser, ilçe merkezine 7,5 km uzaktadır. İncekaya köyündeki su kemeri 116 metre uzunluğunda, 6 kemerli görkemli bir yapıdır. Su kaynağından ilçeye su getirilmesine yarayan kemer 110-120 cm genişliktesir. Altındaki Tokatlı Dereside kanyon gezisi için ideal bir parkurdur. Restore edilen su kemeri'nin altında çeşitli etkinlikler için sahne ve oturma yerleri yapılmıştır.
 



Arkeolojik Alanlar
Hacılarobası, Çavuşlar, Üçbölük, Akören ve Aşağı Güney köylerinde çok sayıda Kaya Mezarı bulunmaktadır. İlçe merkezi ile çevrede tümülüsler vardır.
 
Eskipazar Hadrianapolis Antik Kenti
Hadrianapolis, Eskipazar ilçesinde bulunan henüz yeryüzüne çıkarılmamış bir antik kenttir. Antik kent Roma döneminde 4. yüzyılda kurulmuştur. Ankara-Karabük yolu üzerinde Eskipazar ilçe merkezine 3 km uzaklıkta bulunan Hacı Ahmetler Köyü'nde olup, asfalt yol ile ulaşım sağlanmaktadır.

 

Antik şehirde çok sayıda mermer sütun ve sütun başlıkları, kiliseler, surlar, su sarnıçları, kaya mezarları, Roma hamamı, gözyaşı şişeleri, tüneller, erzak ve şarap mahsenleri vardır. Kazı çalışmaları sırasında zemini mozaik hayvan, kuş gibi resimlerle süslenmiş bir kilise çıkartılmıştır.

 




Döneminde oldukça gelişmiş bir şehir olduğu, sit alanı içinde bulunan mermer sütun ve sütun başlıklarından, heykellerden ve yapıların mimarı özelliklerinden anlaşılmaktadır. Yeri bilinmeyen fakat tarih kitaplarında şehir adına paranın basılan bir darphane olduğundan bahsedilmektedir. Sit alanı içinde çok sayıda sikke bulunmuştur. Yağmur yağdığında yağmur ve sel sularının sikkeleri ortaya çıkardığı ve sit alanı içinden geçen çaya bu sikkelerin taşınarak yok olduğu bölge sakinleri tarafından ifade edilmektedir.

 

Handrianapolis bir ilk çağ kentçiğidir. Helenistik Roma, Bizans, Osmanlı dönemlerinde kent yaşamını sürdürmüştür. En önemli dönemi Bizans çağıdır. 8. YY'da Bizans İmparatorluğu amcasına İzatifen Bitinyadan Ereğli(Helaklia Pontik bölünüp eyalet yapma) Eyalete bağlı 6 kentten birisi olmuştur. Eyalet Döneminde Handrianapolis Piskoposluk(ilahiyet) merkezi olmuştur. Kültür Bakanlığının yaptığı kazı bu dönemde yapılan kilisede devam etmektedir. Zemin çağının zengin mozaik ve fresko örneklerine rastlanmaktadır. Fresko: Yaş zemin üzerine yapılan resim mozaik. Küçük parçaların bir araya getirilmesinden meydana gelir 2000 yıllık kalıntılar hızla çıkarılmaya devam edilmektedir.

 





Birgün yolunuz Safranboluya düşerse Karabük şehir merkezine gelmeden önce Eskipazar'a da gidip bu eşsiz tarihi güzellikleri görmenizi tavsiye ederim


Hadrianapolis Antik Kentinde yapılan kazılar sonucu kentin tabanında rastlanılan mozaiklerin figürleri doğal taşlardan oluşturulan tabloda yaşatılıyor.
Karabük, Paphlagonia Hadrianoupolis Antik Kentinde kazı ekibinin yaptığı çalışmalarda, M.Ö. 5.Yüzyıla ait olduğu belirlenen Helenistik, Roma ve Erken Bizans dönemine ait yapılardaki taban mozaiklerindeki mitolojinin kahramanlarını ve antik dönemin önemli süreçlerini anlatan mozaik figürler, bire bir işlenmiş doğal taşlarla yapılan tablolarla tanıtılıyor.
İlçe Halk Eğitim Merkezi Öğretmeni Gülcan Günay, ilçenin tarihini doğadan topladığı ve tamamen doğal taş rengiyle mozaikleri tablolarla, Türkiye'ye tanıtacak. Günay, "Eskipazar Hadrianapolis antik kentini tanıtmak için bir çalışma başlattık. Mozaik taşlarından yaptığımız bu tablodan şuan bir tane yaptık. Ancak açacağımız bir atölye ile kentin tarihi yapılarını mozaik taşlarla tabloya yansıtarak, Türkiye ve dünyaya Eskipazar'ı tanıtmayı hedefliyoruz" dedi.
İlçe Kaymakamı Esengül Korkmaz, Hadrianoupolis antik kentinde kazı ekibinin yaptığı çalışmalarda, Helenistik, Roma ve Erken Bizans dönemine ait bir çok önemli bulguya rastlandı. Hadrianoupolis kentinin tabanında rastlanılan mozaiklerin figürlerini fotoğraf çerçevesi yerine orijinal mozaik tabloları ile fuar ve sergilerde tanıtmak istediklerini söyledi.
Anadolu'daki arkeolojik kazılarda ilk defa "Geon, Pphison, Tigris ve Euphrates" sözcüklerine rastlandığını, bunların Hıristiyanlık inancına göre antik çağda cennette olduğuna inanılan 4 büyük nehrin isimleri olduğunun belirlendiğini anlatan Korkmaz, "Mozaiklerin önemli olması ve Anadolu'da benzerinin bulunmaması nedeniyle, ilçemizi dünyaya ve Türkiye'ye tanıtmak için çalışmalarımız devam ediyor. İlk etapta Halk Eğitim Merkezindeki hocamız ile gün ışığına çıkan figürleri mozaik taşlarla tablolara yansıtacağız" diye konuştu.

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]


Ynt: NAKKAŞ/KALEMİŞİ/RESTARASYON EKİBİ Gönderen: nAKkaŞBey38
[22 Mart 2024, 01:59:53]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal