Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Autocad 3B Modellerinizi 3D Studio Max’e aktarın  (Okunma sayısı 6988 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

RestorasyonForum

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 739
AutoCAD 2002 ve üzeri

İlk olarak çizimimi katmanlara (LAYER) ayırdım. Sizde bu şekilde kullanabilirsiniz. Çizimi bu şekilde layerlera ayırdığınızda max’de size kolaylık sağladığını göreceksiniz.


Fig.1

Dersimize başlıyoruz arkadaşlar. Size yardımcı olması amacıyla sanal fare yerleştirdim.

1. AutoCAD penceremizde File menümüzü tıklıyoruz.

2. File menüsünde açılan pencerede gelen ve Kırmızı halka içerisine aldığım >Export… seçeneğini tıklıyoruz.

İpucu: Arkadaşlar 1.ve 2. İşlemini kısaca geçmemiz de mümkün. Komut satırına exp Yani export menüsün kısa yolunu yazarak da sonuca hızlı bir yoldan ulaşmamız mümkündür.


Fig.2

1.ve 2. İşlemleri yaptıktan sonra (exp) kısa yolu da kullandığımız takdirde karşımıza aşağıdaki gibi bir menü geldiğini göreceksiniz arkadaşlar.

3. Karşımıza gelen pencere bize nasıl bir kayıt yapacağımız hakkında seçenek sunuyor. Aslında burada 2. Bir dersi de işlemiş oluyoruz arkadaşlar. Çizimlerimizi farklı seçeneklere farklı dosyalara dönüştürmeyi de burada anlatmış oluyoruz.


Fig.3

4. Kayıt işlemimizde ise dosya türümüzü, 3D Studio (*.3ds) formatına aynı zamanda son zamanlarda sıkça görmeye alıştığımız Cinema 4D Programı için ayarlamış oluyoruz.

5. Aktarılacak nesneleri AutoCAD ekranımızdan seçiyoruz İsterseniz çizimin hepsi isterseniz bir kısmını seçebilirsiniz. Buradaki amacımız 3. İşlemdeki seçtiğimiz 3D Studio (*.3ds) dosya formatına hangi nesneleri seçeceğimize karar vermektir. Eğer çizimin bütününü seçmemiz gerekiyorsa Ctrl+A yani bütün çizim ekranındaki objeleri seçmiş oluyoruz.


Fig.4

6. 3D Studio File Export Options Seçeneği ile karşılaşacağız. Burada bize dosyamızın yani 3D Studio (*.3ds) formatımızı ne türde, hangi özelliklerde kayıt edeceğimiz konusunda bize seçenekler sunmaktadır. Siz de buradan çiziminize en uygun ayarı seçebilirsiniz. Buradaki ayarlarda size “smooth” yani köşelerin kırılma noktalarının derecesini soruyor. Buradan kendi çiziminize en uygun ayarı seçebilirsiniz. Benim resimde vermiş olduğum ayarlarımı da kullanabilirsiniz. ‘Ok’ seçeneğini seçtikten sonra işlemimiz başarılı bir şekilde sonuçlandırılmıştır.


Fig.5

AutoCAD‘deki işimizi tamamladık. Şimdi 3D Studio Max programımızı açıyoruz .

7. İşlemde File menümüzden girdikten sonra karşımıza gelen pencereden kırmızı ile içerisine aldığım bölümdeki “import…” seçeneğini tıklıyoruz.


Fig.6

8. import seçeneğini seçtiğimizde karşımıza gelen “Select File to İmport” menüsünden 4.İşlemde kaydettiğiniz dosyayı bulun ve açın. Burada dikkat edilmesi gereken konu, dosya türünü ayarlamaktır. “Select File to Import” penceresinden dosya türümüzü ayarlamalıyız.


Fig.7

9. Seçeneğimizde “import” edeceğimiz objelerinin bütünü mü? yoksa bir kısmını mı? seçeceğimize karar veriyoruz.

Fig.8

Şimdi çizimi max ta biraz ayarlayalım.

10. Modify panelimizde kırmızı ile içerisine aldığım bölüme tıklıyoruz.

11. Modify tıkladıktan sonra açılan menülerden “Edit Mesh” seçeneğini tıklıyoruz.


Fig.9

12. “Edit Mesh” seçtikten sonra “Modifier List” seçeneğinin geldiğini göreceğiz. “Element” seçeneği tıklıyoruz.

13. Çizimimiz 3 boyutlu olduğu için kütle olarak kabul edebiliriz. Bu yüzden kırmızı halka içerisine aldığım elemanı seçiyoruz.


Fig.10

13. Resimde gördüğünüz gibi dolabın rafını seçtim ve kırmızı oldu ve ardından “detach” tıklayarak “import” ettiğimiz çizimimizden dolabın rafını ana kütleden ayırmış oldum. Bu yöntem bize çizimimizi tek tek parçalara ayırmamızda yardımcı olmak amacı ile yapılmıştır. Çizimi seçip ardından “detach“yani ayır seçeneği çıkmaktadır.


Fig.11

“Detach” seçeneğimizi tıkladıktan sonra, karşımıza çizimin layerlerine otomatik olarak kendisi ayıracaktır. Buradan “mesh01” seçeneğini görüyoruz. Resimde buraya çizimdeki layer ismini vermemiz mümkündür.


Fig.12

“Detach” işlemini, yani ayrıştırma özelliğini dolabımızın bütün parçalarına tek tek uyguladıktan sonra işlemimiz başarılı bir şekilde bitmiş oluyor. Render yapmaya başlayabilirsiniz. Başarılar dilerim.
Bu Foruma yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar Forumumuzda. Konu açamaz, Eklenti indiremez. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için Üye olabilirsiniz..

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]


Ynt: NAKKAŞ/KALEMİŞİ/RESTARASYON EKİBİ Gönderen: nAKkaŞBey38
[22 Mart 2024, 01:59:53]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal