Tarihi Eser projeleriniz için; Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon projelendirme konusunda uzman, Restoratör ve Mimarlardan oluşan ekibimiz ile iletişime geçebilirsiniz..
*
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya tıklayın.
24 Mayıs 2012, 07:58:12


Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz



Sayfa: [1]   Aşağı git
  Bu Konuyu Gönder  
Gönderen Konu: Tarihi Ahşap Yapıların Restorasyonunda Kullanılan Yalıtım Teknikleri  (Okunma Sayısı 8533 defa)
Restorasyon

Admin
Restorasyon Forum
******

Üye No: 12
Kayıt tarihi 22 Ocak 2009, 03:09:23
Nerden: istanbul
Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 786


« : 16 Kasım 2009, 12:27:24 »

Tarihi Ahşap Yapıların Restorasyonunda Kullanılan Yalıtım Teknikleri



Ülkemiz sivil mimarlık mimarisinin büyük bir bölümü ahşap tarihi yapılardan oluşmaktadır. Bu yapılar yıllar içinde gerekli bakımlar yapılmadan kaderlerine terkedilmiştir. Bunun sonucunda birçok yapı yok olmuş ya da yok edilmektedir. Bu olumsuzluğun en önemli nedeni “Bakımlarının çok zor olduğu" konusundaki yanlış kanıdır. Oysa doğru şekilde yalıtılmış ve bakımı yapılmış ahşap yapılar modern betonarme benzerlerinden çok daha uzun bir malzeme ömrüne sahiptir. Ahşap yapıların yapım sistemleri bölgesel özellikler taşır. Bu yazıda İstanbul çevresinde yaygın olan ahşap karkas yapıların restorasyonunda kullandığımız teknikler hakkında bilgi vereceğiz.



Genel olarak ahşap karkas yapıların taşıyıcı sistemleri taş temeller/zemin katlar üzerine oturan ahşap dikme ve kirişlerden yapılmış birkaç kattan oluşur. Döşemeler alttan ahşap tavan kaplamaları (tavan çıtaları), üstten ahşap döşeme kaplaması ile kaplıdır. Duvarlar ise dıştan ahşap cephe kaplaması, içten bağdadi çıtaları üzerine yapılmış bağdadi sıva ile kaplanır. Çatı konstrüksiyonu ahşaptır. Çatılar alaturka ya da marsilya tipi kiremit ile kaplanır. Bu tip yapılarda genellikle bakımsızlık durumunda ilk ahşap dış cephe kaplamaları çürür, zamanla hava
şartları içeri nüfuz ederek taşıyıcı konstrüksiyonda bozulmaya neden olur. Özellikle çatıların su yalıtımını yitirmesi kısa zamanda yapının her yönden bozulmasına yol açar. Fotoğraflarla örneklenen çalışlmalarda ahşap yapılar yıkılmadan, özgün





nitelikleri olabildiğince korunarak ve onarılarak restore edilmiştir.
Genelde karşılaşılan yapılarda dış cephe kaplamalarının yenilenmesi, konstrüksiyonun ise onarılması yeterli olmaktadır. Ortaya çıkarılan her ahşap eleman tek tek denetlenir ve emprenye kimyasalları ile ilaçlanır.



Kullanılacak ahşap elemanlar fabrikada ya da yerinde daldırma tekniği ile emprenye edilir. Bodrum katların su yalıtımı eğer yapı yıkılıp tekrar yapılıyorsa modern yapılar ile aynıdır. Yalıtımın dışında mutlaka düzgün bir drenaj sistemi de hazırlanmalıdır. Yıkılmadan restore edilen yapılarda ise yine drenaj sistemi döşenir. Yapının çevresini açmak mümkün ise yalıtım yapılır. Değilse içten duvarlara özel yalıtım kimyasalları uygulanır. Betonarme ya da kagir katların üzerine konacak ahşap elamanların altına mutlaka su yalıtımı yapılır. Bu yalıtım levha ya da sürme yalıtım malzemeleri ile yapılabilir. Önemli olan ahşap yastıkların kagir malzemeden su çekerek çürümesini engellemektir. (Bkz resim 1)



Ahşap duvarlarda ısı yalıtımı ahşap elemanların arasına döşenir. Dış cephe kaplaması ile konstrüksiyon arasına nefes alan su yalıtım örtüsü döşenir. Ahşap yapılarda yalıtım malzemelerinin yangın dayanımı önemli olduğu için ısı yalıtımında mineral yünlü malzemeler tercih edilmesi önerilir.

Döşemelerde hem ısı yalıtımı hem de ses yalıtımı gereklidir. Zamanla malzemeden kaynaklanan rahatsız edici sesleri ve ses iletimini engellemek için emprenye edilmiş keçe kullanılır. Keçe döşeme kirişleri ile su kontrası arasına sabitlenir. (Bkz döşeme detayı) parke uygulaması yapıştırılarak yapılmıyorsa su kontrası ile parke arasına da şilte serilebilir.

Tarihi ahşap yapıların geleneksel yapım sistemleri korunurken günümüz konfor koşullarının sağlanması için modern malzemelerle yapılan katkılar çok önemlidir. Bir yapının restore edilmesi için gerekli maliyetler düşük değildir ve bunun sonucunda mal sahibinin gereksinim duyduğu konfor da sağlanmalıdır. Yapının dış etkenlere açık kalması, su yalıtımının yetersiz olması, ısıtılamaması kabul edilebilir durumlar değildir. Bu nedenle hergün yenilenen ve doğaya dost yaklaşımları artan yalıtım mazlemeleri bu konfor koşullarının sağlanmasında büyük
yardımcı olmaktadır.



Anlatım için Seda ve Kürşad Öztek'e teşekkür ederiz

Yazılar ve fotoğraflar izinsiz kullanılamaz..
Bu Konuyu Paylaş
Google Ekle Facebook Profiline Ekle Yahoo Ekle Msn Ekle
Moderatöre Bildir   Logged

aslan38

''Devler gibi büyük işler yapmak için, karıncalar gibi çalışmak gerek''
Genel Moderatör
Restorasyon Forum
*****

Ya en iyi olacaksın, Ya en iyilerden olacaksın.
Üye No: 380
Kayıt tarihi 05 Şubat 2009, 22:54:15
Nerden: Seattle - Washington DC
Yaş: Yok
Cinsiyet: Bay
Okul: Dumlupınar Üniversitesi (Kütahya)
Mesaj Sayısı: 565


WWW
« Yanıtla #1 : 28 Kasım 2009, 14:29:22 »

ahşap yapı restorasyonunda özellikle bu konuda her ne kadar  safranboluyu  ön planda tutsalarda ben bu konuda herkesle aynı fikirde değilim, bence bu konuda karadeniz  bölgesi biraz daha aktif ve bu alanda hakkının yenmemesi lazım diye düşünüyorum. geçen mimarlık dergisinde okumuştum yine bir sayısında karadeniz bölgesdinde kırsal mimari restorasyonuna eleman yetiştirme projesi yapmışlardı ve bu konuda ben kendilerini gerçekten tebrik ediyorum kalan darısı diğer 6 bölgemize demiştim hatta... arkadaşlar her ne kadar bizim taş yonu binalarımızın restorasyonu ön planda olsada biz unutmamalıyızki biz ahşap bina restorasyonu yapan insanlarız aynı zamanda bizim özelliğimiz bu ve ayrıcalığımız tabiki kendimzii bu yönde geliştirmeliyiz. bu alanda aktif olmalıyız.
Moderatöre Bildir   Logged

Architecture, Interior, Exterior, Landscape & Urban Project Designer. // one of the green Architecture designer in the world.
AutoCAD Professor // Sketcher
smyo

Yeni Üye
*
Avatar Yok

Üye No: 7643
Kayıt tarihi 15 Kasım 2010, 10:39:45
Nerden: istanbul
Yaş: 25
Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 1


« Yanıtla #2 : 30 Aralık 2010, 12:35:24 »

SAYIN, Seda ve Kürşad Öztek' DİKKATİNE



PERDE VEYA TAŞ DUVARDA (SIRALAMA);



1. HARÇ KATKILI KARA SIVA YAPILMASI (PERDE DUVARDA SIVA TAVSİYE EDİLMEZ)

2. ÇİMENTO BAZLI SÜRME YALITIM EN AZ 2 KAT

3. ISI YALITIMI XPS 3-5 cm

4. KORUMA LEVHASI VEYA TUĞLA DUVAR



BENİM TATBİKATLARDA GÖRDÜKLERİM, SIRALAMANIN YUKARDA DETAYLANDIRILMIŞ ŞEKİLDE OLMASI GEREKTİRMEKTEDİR.

ÇALIŞMANIZDA BAŞARILAR DİLER SAYGILAR

IŞIK YATAĞAN Y.MİMAR
Moderatöre Bildir   Logged

Cankan®

Yönetici
Restorasyon Forum
*****

E PLURIBUS UNUM iiiİiii ANNUIT COEPTIS
Üye No: 16513
Kayıt tarihi 13 Mart 2011, 16:42:33
Nerden: 38° 24.0'N - 27° 09.0'E
Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 102


« Yanıtla #3 : 25 Eylül 2011, 15:29:40 »

Günümüzde restorasyon uygulamalarında genelde proje üzerinde en kolay temin edilen ve en kolay ve ucuza mal olan yöntemleri seçilmektedir.

Birçok Avrupa ülkesinde ve eski kaynaklarda herhangi bir restorasyon uygulamasında konvansiyonel ama döneminin malzemeleri ve döneminin uygulama tekniklerinin birincil olarak seçilmesi gerekliliği önerilir (Venedik Tüzüğü).

Yıllarca ayakta durmuş her koşulu kollaylıkla aşmış yapıların bu özelliklerinden uzaklaştırılarak yetersizlikler sebebiyele daha kısa ömürlü tekniklerin seçilebileceği ve uzun vadede restorasyonun amacına ulaşmıyacağı göz önünde tutulmalıdır.
En doğru olan; Soyulan bir yapı hangi malzemeler ve hanği imalat teknikleriyle yapılmışsa aynı yöntemler ve malzemelerin seçilerek restorasyonun tamamlanmasıdır. Yapının yalıtım gerektiren noktaları dikkatli incelendiğinde mutlaka çözümün yapının özünde gizlendiği görülecektir, bu ayrıntı restorasyon projelerinde hiçbir şekilde göz ardı edilmemelidir.

Ahşap yapılarda en fazla günümüz tekniklerinden Yangın geçiktirici özellikler ahşaba eklenip B1 sınıfına çıkartılır ki o da doğru ahşap seçildiğinde gerekli olan bir uygulama değildir. Orijinal yapıda bu ayrıntılar bile birebir çok ince cözümlerle halledilmiştir.

Çimento esaslı akrilik reçine bağlayıcılı sürme esaslı yalıtım malzemeleri restorasyonda çok mecbur kalmadıkça tercih edilmemelidir (hiçbir bağlayıcı akrilik reçinenin ekonomik ömrü 5 yılı geçmez).

Ahşap yapıların taş yada kompozit duvarlarında çimento kullanmaksızın su kireci bağlayıcı olarak seçilip uygun puzolanlar ile hazırlanacak harçta slikatlaşma istenilen düzeye getirilebilirse su yalıtımına ihtiyaç yoktur.

Moderatöre Bildir   Logged

"THINK GLOBALLY, CONSTRUCT LOCALLY"
Powered by EMÜLZER ®
Likit Yalıtım Teknolojisi
dominus

Yeni Üye
*
Avatar Yok

Üye No: 20431
Kayıt tarihi 23 Ekim 2011, 03:37:30
Nerden: ankara
Yaş: 37
Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 3


« Yanıtla #4 : 29 Ekim 2011, 16:32:30 »

bravo diyorum, eski eserlerde çimento bazlı malzemelerin kullanılmasının sakıncalı olduğunu ve de ayrıca genelde gerekli olmadığını vurguladığınız için.
Bir ek olarak da hatırlatmak gerekiyor sanırım, çimento bazlı malzemeler zaman içinde içindeki tuzu salarak, taş, ahşap ve diğer geleneksel malzemelere büyük zarar vermektedir. Ülkemizde birçok taş yapı, yüzyıllarca görmediği hasarı bilinçsiz restorasyon uygulamalarında kullanılan çimento bazlı malzemeler nedeniyle 10-20 yıllık dönemlerde görmüştür.
Moderatöre Bildir   Logged

sedaoztek

Yeni Üye
*
Avatar Yok

Kayıt tarihi 12 Temmuz 2011, 17:05:40
Nerden: istanbul
Yaş: 38
Cinsiyet:
Mesaj Sayısı: 3


« Yanıtla #5 : 03 Ocak 2012, 14:09:15 »

Günümüzde restorasyon uygulamalarında genelde proje üzerinde en kolay temin edilen ve en kolay ve ucuza mal olan yöntemleri seçilmektedir.

Birçok Avrupa ülkesinde ve eski kaynaklarda herhangi bir restorasyon uygulamasında konvansiyonel ama döneminin malzemeleri ve döneminin uygulama tekniklerinin birincil olarak seçilmesi gerekliliği önerilir (Venedik Tüzüğü).

Yıllarca ayakta durmuş her koşulu kollaylıkla aşmış yapıların bu özelliklerinden uzaklaştırılarak yetersizlikler sebebiyele daha kısa ömürlü tekniklerin seçilebileceği ve uzun vadede restorasyonun amacına ulaşmıyacağı göz önünde tutulmalıdır.
En doğru olan; Soyulan bir yapı hangi malzemeler ve hanği imalat teknikleriyle yapılmışsa aynı yöntemler ve malzemelerin seçilerek restorasyonun tamamlanmasıdır. Yapının yalıtım gerektiren noktaları dikkatli incelendiğinde mutlaka çözümün yapının özünde gizlendiği görülecektir, bu ayrıntı restorasyon projelerinde hiçbir şekilde göz ardı edilmemelidir.

Ahşap yapılarda en fazla günümüz tekniklerinden Yangın geçiktirici özellikler ahşaba eklenip B1 sınıfına çıkartılır ki o da doğru ahşap seçildiğinde gerekli olan bir uygulama değildir. Orijinal yapıda bu ayrıntılar bile birebir çok ince cözümlerle halledilmiştir.

Çimento esaslı akrilik reçine bağlayıcılı sürme esaslı yalıtım malzemeleri restorasyonda çok mecbur kalmadıkça tercih edilmemelidir (hiçbir bağlayıcı akrilik reçinenin ekonomik ömrü 5 yılı geçmez).

Ahşap yapıların taş yada kompozit duvarlarında çimento kullanmaksızın su kireci bağlayıcı olarak seçilip uygun puzolanlar ile hazırlanacak harçta slikatlaşma istenilen düzeye getirilebilirse su yalıtımına ihtiyaç yoktur.



Konuyla ilgili olarak attığınız e-postaya cevap vermiştim, umarım elinize ulaşmıştır.
Moderatöre Bildir   Logged

Cankan®

Yönetici
Restorasyon Forum
*****

E PLURIBUS UNUM iiiİiii ANNUIT COEPTIS
Üye No: 16513
Kayıt tarihi 13 Mart 2011, 16:42:33
Nerden: 38° 24.0'N - 27° 09.0'E
Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 102


« Yanıtla #6 : 03 Ocak 2012, 16:18:33 »

Konuyla ilgili olarak attığınız e-postaya cevap vermiştim, umarım elinize ulaşmıştır.

seda hanım konu ile ilgili size mail atmadım!!! ayrıca elime sizden herhangi bir mail ulaşmadı restorasyon.tr@gmail.com a maili yinelerseniz sevinirim.
Moderatöre Bildir   Logged

"THINK GLOBALLY, CONSTRUCT LOCALLY"
Powered by EMÜLZER ®
Likit Yalıtım Teknolojisi
sedaoztek

Yeni Üye
*
Avatar Yok

Kayıt tarihi 12 Temmuz 2011, 17:05:40
Nerden: istanbul
Yaş: 38
Cinsiyet:
Mesaj Sayısı: 3


« Yanıtla #7 : 04 Ocak 2012, 12:15:04 »

seda hanım konu ile ilgili size mail atmadım!!! ayrıca elime sizden herhangi bir mail ulaşmadı restorasyon.tr@gmail.com a maili yinelerseniz sevinirim.

Cok özür dilerim, yanlış mesajı alıntı yapmışım.
Moderatöre Bildir   Logged

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Bu Konuyu Gönder  
 
Gitmek istediğiniz yer:  


Benzer Konular
Konu Başlığı Başlatan Yanıtlar Görüntülenme Son Mesaj
Ahşap Yapıların Depreme Dayanıklılığı...
Ahşap
MaviMoR 0 975 Son Mesaj 13 Şubat 2009, 15:21:15
Gönderen: MaviMoR
Tarihi Yapıların Onarımında Hazır Harçların Kullanımı
Kâgir
MaviMoR 0 2053 Son Mesaj 18 Haziran 2009, 00:35:33
Gönderen: MaviMoR
Ankaradaki tarihi yapıların projeleri hakkında çok acil...
Yardımlaşma – Soru & Cevap
acemi_restoratör 2 599 Son Mesaj 05 Aralık 2009, 02:03:51
Gönderen: acemi_restoratör
TOKİ tarihi yapıların restorasyonu için kredi veriyor
Haberler
ddamla29 0 1375 Son Mesaj 12 Nisan 2010, 20:25:01
Gönderen: ddamla29
Ahşap İskeletli Türk Yapıların Depreme Dayanıklılığı
Ahşap
Restorasyon 0 3689 Son Mesaj 15 Nisan 2010, 03:25:46
Gönderen: Restorasyon

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006-2008, Simple Machines

Restorasyon Forum Türkiye Restorasyon ve Konservasyon Mezunları'nın Yardımlaşma Platformudur..
Sitemap | Sitemaps | Mimar Sinan
XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu! Dilber MC Theme by HarzeM
Restorasyon, Restarasyon, Restitüsyon, Rölöve, Röleve, smyo, safranbolu restorasyon, safranbolu myo, ayvalık restorasyon, bergama myo, bergama restorasyon, mimari restorasyon bölümü, mimari restorasyon, ilke eğitim ve sağlık vakfı, restorasyon merkezi, erzincan mimari restorasyon, van restorasyon, kütahya restorasyon, detay çizimleri, mimari terimler, restorasyon sözlük, tezyinat, harran restorasyon, muğla restorasyon