Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: AHŞAP YAPI MALZEMELERİ  (Okunma sayısı 16548 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

MaviMoR

  • Restorasyon Forum
  • ***
  • İleti: 193
  • Cinsiyet: Bay
  • 3D Parça modellemeleriniz yapılır.
AHŞAP YAPI MALZEMELERİ
« : 19 Haziran 2009, 03:19:49 »
Ahşap: Ağaçların odun kısmından elde edilen lifli dokudaki malzemelerdir. Ağaçlar genellikle iğne yapraklı ve geniş yapraklı diye ikiye ayrılır.
Çam, ladin, sedir, köknar vb. iğne yapraklı
Kayın, gürgen, kestane, ceviz vb. geniş yapraklıdır.
İğne yapraklı ağaçlar yumuşak, kolay işlenebilir ve ucuzdurlar. Reçineli olanlar yapıların, iklim olaylarına açık yerlerinde kullanılabilirler.
Geniş yapraklı ağaçlar daha sert ve sağlamdırlar. Genellikle döşeme veya duvar kaplaması olarak kullanılırlar.
Ahşap ağacın gövdesinden elde edilir ve boyuna doğrultuda lifler bulunur. Yapısında %60-%45 selüloz %20-%35 linyin %10-%25 pektin bulunur.




AHŞAPTA ARANAN ÖZELLİKLER
Sağlamlık dayanıklılık ve iyi bir görünümdür. Bu özellikler ağacın türüne bağlıdır. Bunun yanında ahşaptaki nem miktarı ve bazı kusurlar da bu özellikleri etkiler.

AHŞABIN ÖZELLİKLERİ
Ahşabın çekme ve basınç mukavemeti liflere paralel yönde fazla, liflere dik yönde çok azdır. Genellikle ağır ahşaplar sağlam olurlar. (yani yüksek yoğunluklu ahşaplar)

Liflere paralel liflere dik
Çekme mukavemeti 500-1100kgf/cm² 10-30kgf/cm²
Basınç mukavemeti 300-600kgf/cm² 25–75kgf/cm²

Ahşaptaki nem miktarı ahşabın özelliklerini önemli ölçüde etkiler. Nemli ahşap mantar, kurt gibi zararlılara uygun bir ortam oluşturur.
Ahşap bir işte kullanılmadan önce kurutulur. Kurutma süresi ve miktarı ahşabın ne amaçla kullanılacağına bağlıdır. Kuru bir ahşapta nem maksimum %20dir. Çok fazla kurumuş bir ahşapta büzülme sonucu bazı kusurlar oluşur. Ayrıca saklandığı ortamın nemi arttıkça su emer. Ahşabın nem değişikliği sonucu şişmesine ve büzülmesine “ahşabın çalışması” denir.
Ahşabı zararlılara karşı korumak için çeşitli kimyasal maddelere emdirilmesine “emprenye” denir.
Ahşabın mukavemetini etkileyen diğer bir etken, ahşaptaki kusurlar özellikle liflerin paralelliği ve sürekliliğidir.
Bir ahşap malzemede çeşitli kusurlar bulunabilir örneğin budaklar, renklenmeler, çürük, küf, böcek deliği, lif kıvrıklığı, çatlaklar ve çarpılmalar gibi.
Budak oduna gömülü dalın kereste yüzeyinde görünen kesitidir.
Ahşabın ısıl genleşme katsayısı lifler doğrultusunda düşük, liflere dik doğrultusunda yüksektir.
Lif doğrultusunda: 2-10.10‾6 1˚C
Liflere dik doğrultuda: 30-70.10‾6 1˚C
Ahşabın ısıl iletkenlik katsayısı düşüktür.
Lif doğrultusunda: 0,2–0,4 kcal/hm˚ c
Liflere dik doğrultuda: 0,1-0,2 kcal/hm˚ c

AHŞABIN YAPIDA KULLANILDIĞI YERLER
1-Doğrama olarak
2-Kaplama malzemesi olarak
3-Taşıyıcı olarak
4-Donatı olarak
5-Yalıtım amaçlı
6-Asma tavan malzemesi olarak
7-Hafif bölme sistemleri

AHŞAP MALZEME TÜRLERİ
1-Kereste
Odunun biçilmesi kesilmesi ya da yontulmasıyla elde edilen birbirine paralel en az iki yüzü bulunan parçalara kereste denir. Yapı keresteleri en çok iğne yapraklı ağaçlardan elde edilir. “n” kesit boyutlarına göre lata, kadron, tahta, azman gibi isimler alır. Yine keresteler 1. 2. ve 3. sınıf olmak üzere sınıflara ayrılır. 1.sınıf kerestelerin taşıyıcı özellikleri yüksek ve görünümleri düzgündür. Özel işlerde kullanılırlar. 2. sınıf kerestelerin taşıyıcılık özellikleri normaldir. Yapıda bu tip keresteler kullanılır. 3. sınıf kerestelerin taşıyıcılık özellikleri çok azdır. Yapının önemsiz kısımlarında kullanılır.
2-Kaplama
Tomruktan soyularak elde edilmiş ince levhalardır. Kalınlıkları 0,6ila 0,8mm arasındadır. Mobilyacılıkta kullanılır. Elde edildikleri ağaca göre isimlendirilirler.
2-Kontrplak
Tomruktan soyularak elde edilmiş ince levhaların lif doğrultuları birbirine dik gelecek şekilde yapıştırılmalarından oluşan malzemelerdir. Lifler iki doğrultuda uzandığından her iki doğrultuda da sağlam malzemedir.
Yapıştırma işlemi sentetik reçinelerle olur ve preslenir. Kalınlıkları 3mm den 30mm ye kadar çıkabilir ve nemden etkilenmez donatıda ve doğramalarda bölücü olarak, beton kalıbı yapımında kullanılabilir.
4-Odun Lifi Levha (MDF=middle density fiber board)
Odundan veya selülozlu bitkilerden elde edilmiş odunlaşmış liflerin genellikle bir katkı maddesi veya yapıştırıcı kullanarak preslenmesiyle elde edilmiş levhalardır.
Birim ağırlıklarına göre sert, orta sert, yumuşak olarak üçe ayrılırlar.
Sert: 800kg/m³
Orta sert: 800-350kg/m³
Yumuşak: 350 kg/m³ ve altı
Doğramalarda, donatı, yapımında, bölme amaçlı, bazıları yalıtım amaçlı kullanılabilir. Islanmaya karşı dayanıklı değildirler.
5-Yonga Levha (Sunta=suni tahta)
Odun veya başka selülozlu bitkilerin odunlaşmış yongaların sentetik reçine tutkalıyla sıcaklık ve basınç altında yapıştırılmasıyla elde edilir. Eğilme ve çekme mukavemeti ahşaba ve kontrplağa göre düşüktür. Lif levhaların kullanıldığı yerde kullanılırlar.
6-Kontratabla
Çıtalardan yapılmış bir orta tabaka ve bu tabakanın her iki yüzüne en az birer levhanın basınç altında yapıştırılmasıyla elde edilir.
Bu malzeme eğilmeye çalışan yerler için idealdir. Mekanik özellikleri bakımından kontrplağa benzer ancak kontrplaktan daha kalındır. Bu nedenle kalın kesite ihtiyaç duyulan yerlerde kullanılır.

7-Rende Talaş Levha
Rende talaşın çimento bağlayıcı bir bağlayıcıyla preslenip elde edilmesidir. Mukavemeti yüksek olmayan ancak yangına mantar böcek ve kurtlara dayanıklı bir malzemedir. Isıl iletkenlik katsayısı 0,01–0,012˚ C arasındadır. Duvar ve çatı altı kaplaması olarak kullanılır.
8-Mineral Bağlayıcılı Yonga Levha
Ahşap yonga ve katkı malzemelerinin fiziksel karışımları olan bir yapı malzemesidir. Bölücü duvar, asma tavan, cephe kaplaması olarak kullanılır. (Betopan markası)
9-Ahşap Mantar Levhalar
Taneleşmiş mantar meşesinden elde edilmiş levha şeklinde ahşap esaslı malzemelerdir. Isı yalıtımında kullanılır.
10-Linolyum
Öğütülmüş mantar talaş, odun lifi, keten tohumu yağı, bezir yağı, kireç, ve doğal reçinelerin karışımından oluşmuş bir döşeme kaplama malzemesidir. Trafik ve insan yoğunluğuna göre kalınlığı artar.
2mm az yoğun
2,5mm orta yoğun
3mm çok yoğun ortamlarda kullanılabilir.
Levha ya da rulo şeklinde bulunur. Uygulanacağı yüzey çok düzgün olmalıdır. Yapıştırılmadan önce yüzey ince macunla düzeltilir. Derzler özel aletiyle kaynak yapılır.

11-Masif Ahşap Parkeler
Döşeme kaplaması olarak kullanılan gürgen, meşe, ladin kayın gibi ağalardan hazırlanmış dörtkenarı lamba zıvanalı prizmatik malzemelerdir.
Genellikle iki tür uygulanırlar, bunlardan birincisi parkenin kör döşeme üzerine ya da doğrudan bir kadran üzerine çivilenmesiyle diğeri ise çimento şap üzerine bitüm ile ya da özel bir parke yapıştırıcısıyla yapıştırılmasıdır.

LAMBA ZIVANALI KAPLAMALAR
Piyasada döşeme tahtası olarak isimlendirilen genellikle sarıçam, ladin, göknar türü ağaçlardan elde edilmiş yaklaşık 2,5cm kalınlıkta 4m boyda ve 6-10cm genişlikte lamba zıvanalı olarak üretilirler altlık olarak 4X4, 5X5cm boyutlarında kadranlara ya da doğrudan döşeme kirişlerine çivilenerek tespit edilirler.
Kadranlar beton çivileriyle betona tespit edilir.
Yalıtım yapmak gerekirse yalıtım keçesi konabilir.

AHŞAP LAMİNE PARKELER
Ahşap parkelerin zıt yönde üst üste preslenmesiyle elde edilirler. En üstteki ağaç sert ve değerli bir ağaçtır. Kalınlığı 3,5-4mmdir. Alt tabakalarda genellikle beyaz çam türü nispeten ucuz ağaçlar kullanılır. Toplam üç tabakadan oluşurlar. Orta tabaka yaklaşık 7,5mm kalınlığındadır. Toplam kalınlık 14mmdir.bu parkelerin yüzey işlemleri bitirilmiş yani, verniklenmiş döşemeye hazır haldedirler. Mekanik özellikleri çok üstündür.
Laminat: Reçine emme niteliğindeki kâğıtların termoset özellikteki polimer maddelerle emprenye edilerek (emdirilerek) yüksek basınç ve sıcaklık etkisi altında çeşitli tekniklerle preslenmesidir.(Kraft kâğıdı)
Termoset: Isıtıldığı zaman sertleşen.
Laminat 4 tabakadan oluşur;
1.tabaka en üst yüzeydeki şeffaf koruyucu tabakadır.
2.renk ve desen veren dekor kâğıdı tabakası
3.gövde yapısını oluşturan kraft kâğıdı tabakasıdır (laminatın kalınlığı bu tabakayla ayarlanır.).
4.laminatın uygulandığı malzemedir (sunta, MDF,kontrplak).

LAMİNAT PARKE
Gövdesi MDF den (middle density fiberboard) oluşan, yüzeyi laminat kaplı, kalınlığı 8mm eni 195mm ve boyu 2-3m olabilen lamba zıvanalı parkelerdir.
Ey Oğul! Sabretmesini Bil, Vaktinden Önce Çiçek Açmaz...Şunuda Unutma! İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın.(Şeyh Edebali)

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]


Ynt: NAKKAŞ/KALEMİŞİ/RESTARASYON EKİBİ Gönderen: nAKkaŞBey38
[22 Mart 2024, 01:59:53]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal