Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Haseki Hürrem Sultan Camisi İstanbul/Fatih  (Okunma sayısı 20071 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Restorasyon

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 824
  • Cinsiyet: Bay
Haseki Hürrem Sultan Camisi İstanbul/Fatih
« : 05 Ağustos 2009, 23:59:19 »
Haseki Hürrem Sultan Camisi

Yapım yılı: 1538-1539
Bulunduğu şehir: İstanbul
Bulunduğu ilçe: Fatih
Bulunduğu semt: Haseki (Avratpazarı)
Adres: Haseki Mah. Haseki Cad. Fatih
Ulaşım tarifi: Yapıya en kolay tramvaya binerek ulaşabilirsiniz. Haseki durağında indikten sonra Haseki Hastanesi yönüne doğru karşıya geçerek Sami Paşa Sokağı veya paralelindeki Özbek Süleyman Efendi Sokağı'ndan geçerek yapıya ulaşabilirsiniz. Yapıyı harita üstünde görmek için tıklayınız.
Eser tipi: Cami
Günümüzdeki kullanımı: Cami
Mülkiyet sahibi: Vakıflar
Yapıyı Sinan'a atfeden kaynaklar : TE, TB, TM
Eser hakkında bilgi: Haseki Sultan Camii, tek kubbeli olarak 1538-1539 yıllarında bitirilmiştir. Daha sonra 1612-1613 yıllarında, bir kubbe daha eklenerek genişletilmiştir. Caminin çini kitabesi günümüzde Çinili Köşk Müzesi'ndedir. 1969-1970 Vakıflar restorasyonu sırasında kalemişleri yenilenmiştir.Caminin de içinde bulunduğu külliyenin yapıldığı semtin eski adı Avratpazarı'dır. Burada 19. yüzyıla kadar devam eden bir köle pazarı vardı. Avratpazarı ismi pazarda daha çok kadın kölelerin bulunmasından kaynaklanmaktadır. 1969-1970 Vakıflar restorasyonu sırasında kalemişleri yenilenmiştir.
Haseki Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde Haseki ile Cerrahpaşa semtleri arasında Avratpazarı'nda bulunan Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan tarafından. Kanuni Süleyman'ın eşi Haseki Sultan için 1538-1551 arasında tamamlanmıştır (Kuban, 1998:106). Mimarı Sinan'dır.
Haseki Külliyesi cami, medrese, darüşşifa, imaret, medrese, mektep, sebil ve aşevinden meydana gelir. 1539'da tek kubbeli olarak yapılan caminin I. Ahmet zamanında (1612) giriş duvarı kaldırıldı ve iki sütunla bir kubbe daha eklenerek bina genişletildi. Ayrıca son cemaat yeri de yapıldı. Cami, tek minarelidir. Medresenin pencereleri üstünde kalmış olan iki çini pano Topkapı Sarayı müzesinde Türk Çinileri dairesinde sergilenmektedir.
Sinan'ın özgün tek kubbeli camii 1538'de yapılmış, 1603-17'de Hasan Bey tarafından ikinci bir kubbe yapılmış, üç kemerli revak eklenmiştir. İki kubbe arasında yeni bir mihrap yapılmıştır. Depremde hasar görmüş ve tamir edilmiştir. Son cemaat yeri özgün kubbe tarafındadır.

Bu esere yakın diğer Sinan eserleri: Haseki Hürrem Sultan Medresesi, Haseki Hürrem Sultan Mektebi, Haseki Hürrem Sultan Darüşşifası,
Bu esere yakın diğer eserler: Bayrampaşa Külliyesi, Gevher Sultan Medresesi, Arkadius Sütunu




Kaynak : wikipedia, Sinanasaygi.org

 

* Bizi Takip Edin

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal