Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Rüstem Paşa Camisi - FATİH / İSTANBUL  (Okunma sayısı 11355 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Restorasyon

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 824
  • Cinsiyet: Bay
Rüstem Paşa Camisi - FATİH / İSTANBUL
« : 08 Ağustos 2009, 18:29:21 »
Rüstem Paşa Camisi

Yapım yılı: 1561-1562
Bulunduğu şehir: İstanbul
Bulunduğu ilçe: Fatih
Bulunduğu semt: Tahtakale
Adres: Uzunçarşı Caddesi Tahtakale Fatih
Ulaşım tarifi: Yapı, İstanbul'un neredeyse her noktasından ulaşabileceğiniz Eminönü Meydanı'nda bulunmaktadır. Eğer Eminönü Meydanı'na gelip de yapıyı farkedemezseniz, yapmanız gereken tek şey, tüm ihtişamıyla İstanbul'un yedi tepesinden birinde yükselen Süleymaniye Camisi'ni kerteriz alıp gözlerinizi aşağıya doğru kaydırmaktır. Yapıyı harita üstünde görmek için tıklayınız.
Eser tipi: Cami
Günümüzdeki kullanımı: Cami
Mülkiyet sahibi: Vakıflar
Yapıyı Sinan'a atfeden kaynaklar : TE, TB, TM
Eser hakkında bilgi: Rüstem Paşa Camisi, daha çok tüm iç mekânını kaplayan eşsiz İznik çinileri yüzünden Sinan’ın en ünlü yapılarındandır. Camideki çinilerin zenginliği ve çeşitliliği içinde kendinizi ışıl ışıl bir 16. yüzyıl çini müzesi içinde hissedersiniz. Sinan’ın bu çinilerle bezenmiş bu aydınlık mekanla, ona tezat Tahtakale’nin kalabalık ve keşmekeş ile kaplı sokakları arasında yarattığı geçiş olağanüstü bir mimari deneyimdir. Rüstem Paşa Caminin mimari karakteri, yapının banisi Rüstem Paşa’nın kişiliğiyle hiç de haksız olmayan bir biçimde ilişkilendirilir. Paraya düşkünlüğü, kurnazlığı ve sofuluğu ile ünlü Rüstem Paşa şaşırtıcı olmayan bir şekilde halk ve yeniçeriler arasında pek sevilmeyen bir kişilikti. Tahtakale’de adına eşi Mihrimah Sultan’ın yaptırttığı camiye dönemin hiçbir şairinin kitabe yazmamış olması, elbette en çok sofuluğundan dolayı müziğe, şiire soğuk bakmasından kaynaklanıyordu. Mimari açıdan Rüstem Paşa Camisi’nin özgünlüğü -tarihi boyunca gördüğü depremler ve ardından gelen onarımlar yüzünden- özellikle üst örtü sistemi özgünlüğünü yitirmiştir. Ama çinileri, mimari kurgusu ve taş mimari ayrıntıları ile 16.yüzyıl dönemini yansıtmaktadır.
Bu esere yakın diğer Sinan eserleri: Rüstem Paşa Medresesi, Haseki Hürrem Sultan Türbesi, Sultan Süleyman (Süleymaniye) Camisi, Sultan Süleyman Türbesi, Sultan Süleyman (Süleymaniye) Medresesi (Evvel), Sultan Süleyman (Süleymaniye) Medresesi (Sani), Sultan Süleyman (Süleymaniye) Medresesi (Salis), Sultan Süleyman (Süleymaniye) Medresesi (Rabi), Sultan Süleyman (Abu's Suud Efendi) Darülhadisi, Sultan Süleyman Darüttıbbı, Sultan Süleyman (Süleymaniye) Darülkurrası, Sultan Süleyman Mektebi, Sultan Süleyman Darüşşifası, Sultan Süleyman (Süleymaniye) İmareti, Sultan Süleyman (Süleymaniye) Kervansarayı, Sultan Süleyman (Dökmeciler) Hamamı, Rüstem Paşa Türbesi, Şehzade Mehmet Camisi, Şehzade Mehmet Türbesi, Şehzade Mehmet Medresesi, Şehzade Mehmet Mektebi, Şehzade Mehmet İmareti, Şehzade Mehmet Kervansarayı, Şehzade Mehmet Tabhanesi, Hüsrev Kethuda Darülkurrası, Rüstem Paşa Kervansarayı (Cebeci Hanı), Semiz Ali Paşa Kervansarayı (Hanı),
Bu esere yakın diğer eserler: Yeni Camisi, Balkapanı Han, Mısır Çarşısı, 4. Vakıf Hanı, Sirkeci Garı, Tahtakale Hamamı

İzlenimler: Mimar Sinan'ın bu eserini ziyaret ettiniz mi? Eser hakkındaki izlenimlerinizi ve fotoğraflarınızı buradan paylaşabilir, bu sayfaya eklenecek güncel bilgiler için bize yazabilirsiniz. Giriş için tıklayınız.

Yapıya Ait Fotoğraflar
























Kaynak : wikipedia, sinanasaygi

Sürmenaj
  • Restorasyon Forum
  • ***
  • İleti: 193
Ynt: Rüstem Paşa Camisi - FATİH / İSTANBUL
« Yanıtla #1 : 20 Ağustos 2009, 23:16:57 »
Rest.Tek.Kor. dersimin ödev konusuydu bu camii. Hakkında edindiğim bir çok bilgi, proje ve fotoğraflarla Yavuz Hocamızın arşivine gitti. Yanarım yanarım cd ye yedeklemediğim araştırmamın bir format sonucu silinmesine yanarım.. 
süperman, süperman olmak lazım bazen (:

Levent
  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 7
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: Rüstem Paşa Camisi - FATİH / İSTANBUL
« Yanıtla #2 : 12 Eylül 2009, 17:53:40 »
Ne büyük emek, ne ince işçilik, ne ahenk, ne zevk adeta bir lütf-u ilahi.

 

* Bizi Takip Edin

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal