Şemsi Ahmet Paşa CamisiYapım yılı: 1580
Bulunduğu şehir: İstanbul
Bulunduğu ilçe: Üsküdar
Bulunduğu semt: Merkez
Adres: Üsküdar-Harem Sahilyolu Üsküdar
Ulaşım tarifi: Yapı Üsküdar meydanının hemen güneyinde, deniz kenarında bulunmaktadır. Eğer Avrupa yakasından yapıya gidiyorsanız, deniz araçlarının kullanılması önerilir. Deniz yolu hem kısa sürede ulaşmanızı hem yapıyı -normalde göremeyeceğiniz bir açıdan- deniz üstünden görmenizi sağlayacaktır.
Eser tipi: Cami
Günümüzdeki kullanımı: Cami
Mülkiyet sahibi: Vakıflar
Yapıyı Sinan'a atfeden kaynaklar : TE, TB, TM
Eser hakkında bilgi: İstanbul'da Boğaz dalgalarının duvarlarını serinletmeye hâlâ devam ettiği tek camidir. Halk arasında Kuşkonmaz Camii adıyla da bilinir. Küçük ölçekli olarak tasarlanan caminin iç mekânı, sonradan eklenen görevli odası ve kadınlar bölümü nedeniyle zor algılanır bir hale gelmiştir. Rivayete göre Sinan, Kılıç Ali Paşa Camii'nin giriş kapısında dolgu zeminin kayıp kaymadığını anlamak için iki tane döner sütunce (küçük sütun) kullanmıştır. Bu yapıda da mihrab mukarnasının altında bunların benzerleri bulunmaktadır. Cami ve bahçe genel anlamda bakımlıdır. Fakat minare, alem ve kurşun kaplamalarda bazı sorunlar gözlemlenmektedir. En önemlisi, minarede şerefenin üstündeki bölümün gözle görülür bir şekilde yana yatmış olmasıdır. Yapının günbatımında ziyaret edilmesi önerilir. Buradan Tarihi Yarımada ve Boğaziçi manzarası mükemmeldir.
Bu esere yakın diğer Sinan eserleri: Atik Valide Sultan Mektebi, Atik Valide Sultan Tekkesi, Atik Valide Sultan Darüşşifası, Atik Valide Sultan İmareti, Mihrimah Sultan Camisi , Mihrimah Sultan Medresesi , Mihrimah Sultan Sıbyan Mektebi, Şemsi Ahmet Paşa Camisi, Şemsi Ahmet Paşa Türbesi,
Bu esere yakın diğer eserler: Yeni Valide Camii, Rum Mehmet Paşa Camii, Kız Kulesi
İzlenimler: Mimar Sinan'ın bu eserini ziyaret ettiniz mi? Eser hakkındaki izlenimlerinizi ve fotoğraflarınızı buradan paylaşabilir, bu sayfaya eklenecek güncel bilgiler için bize yazabilirsiniz.
Giriş için tıklayınız. veya
Üye olunuz..