Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Safranbolu M.Y.O. / Restorasyon Bölümü / Malzeme Bozulması Dersi Örnek Ödev 2  (Okunma sayısı 10895 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

BMurtekin
  • Restorasyon Forum
  • **
  • İleti: 62
  • Cinsiyet: Bay
ABDİ BÜBER MALZEME BOZULMASI RAPORU

Güney cephesi

Yapının arka kısmında kimi yerlerde çağdaş malzeme kullanılmıştır. Bu çağdaş malzemeler tuğla beton gibi. Malzemeler ustaların eksik bilgisinin paralelinde yanlış yapılmıştır. Sıva dökülmeleri görülmektedir.Bunun nedenleri ise rüzgarların getirmiş olduğu tozların sürtünmesi. Yağan yağmurlar duvarlarda büyük hasarlar meydana getirmiştir.Ahşap dikmelerde hatıllarda bu nedenlere bağlı olarak kırılmalar mantarlanmalar kurtlanmalar ve bakteriler oluşmuştur.Sonradan eklenen hiçbir malzeme istenen faydayı sağlayamamıştır.


Koruma Önerisi

Yapının güney cephesinde kullanılan çağdaş malzemenin kaldırılıp özgün malzemesine sadık kalınarak kerpiç üzeri sıva yapılarak değiştirilmesi korumadan ziyade yapıyı özgün haline kavuşturmak bence yapılabilecek en uygun müdahale olacaktır. Kapıya yapılacak en uygun müdahale kapının bulunduğu yerden kaldırılması olacaktır.  Soldan 2.pencere de hava şartlarına ve biyolojik nedenlere bağlı olarak renklenme,böceklenme ve ayrılmalar görülmektedir. Uygulanacak emprenye ile pencere tekrar kullanılabilir. 3. pencere ise içerisinde bulunan tuğlalar sökülüp yenisi ile değiştirilmesi en uygun müdahale olacaktır. Tuvalet olarak belirlenen alandaki ahşap kaplamaların büyük oranda zarar görmesinden dolayı değiştirilmesi en uygun müdahale olacaktır. Dikmelerde yağışa bağlı olarak bozulmalar oluştuğundan dolayı emprenye malzeme ile korunması en uygun müdahale olacaktır.

Kuzey cephesi

Yapının yol kenarında bulunmasından dolayı araçların geçişi yapıya büyük zarar vermiştir.
Yapıda sıva dökülmeleri ve çatlamalar oluşmuştur. Yapının kiremitleri büyük oranda hasar görmüş ve bir kısmı marsilya tipi kiremitle onarılmaya çalışılmıştır. Pencere etrafına yapılan sıvanın nedeni pencerelerin yeni olması ve pencereler takılırken duvarın yıkılıp yeniden duvar örülmesi ve üzeri çağdaş malzeme ile sıvanmasından dolayıdır. Burada hava şartlarına yağışa bağlı olarak renklenmeler meydana gelmiştir. Kat silmesinde hava şartlarına bağlı olarak ayrılmalar renklenmeler ve böceklenmeler meydana gelmiştir.1 katta ise  hava şartlarına bağlı olarak ve fiziksel sürtünmelere maruz kalan cephe sıvalarında kopmalar meydana gelmiştir.

Koruma Önerisi

Zemin kat olarak görülen kısımda ki pencerelerde bozulma meydana gelmemiştir. Çünkü pencereler özgün değil ve sonradan takılmıştır. Cephenin tamamen sıvanması gerekmektedir.1 katta bulunan pencerelerde genel olarak hava şartlarına bağlı olarak bozulmalar meydana gelmiştir. Büyük oranda zarar yoktur genel olarak renklenme oluştuğundan dolayı emprenye malzeme ile korunması sağlanabilir. Kat silmelerinin değiştirilmesi uygulanacak müdahaledir.
Doğu cephesi

Yapının 2. katında sıva dökülmeleri görülmektedir. Pencerelerde kullanılan koruyucu malzemenin özelliğini yitirmesinden dolayı kurtlanmalar meydana gelmiştir. Hatıllarında rutubete bağlı olarak kurtlanmalar görülmekte ve fiziki zararlar oluşmuştur. Kullanılan tuğla malzemenin yanlış şekilde sıvanması yapıda görüntü bozukluğuna neden olmuştur.


Koruma önerisi

Zemin katta bulunan dikmeler de yağışa bağlı olarak renklenmeler oluşmuştur. Emprenye malzeme ile bu dikmelere müdahale edilebilir. Kapıda hava şartlarına bağlı olarak bozulmalar ve böceklenmeler meydana gelmiştir.koruma  olarak kapının genel olarak tümü sağlam olarak ayakta olduğu içim emprenye malzeme ile müdahale edilmesi en uygun koruma yöntemidir. 2. katta bulunan pencereler de hava şartlarına bağlı olarak renklenmeler meydana gelmiş bu pencereler emprenye malzeme ile müdahale edilmesi yeterlidir. Yapının cephesinin yeniden sıvanması en uygun müdahale olacaktır.

Batı cephesi

Yapının çatı kısmında kullanılan ahşap ta kırılma ve hava şartlarına bağlı olarak kurtlanmalar mantarlanmalar meydana gelmiştir. Dökülen sıva ve kerpiç sonucunda yapının dikmeleri görünür hale gelmiştir.buda yapıda görüntü kirliliğine neden olmuştur. Cephede zemin katta bulunan taş aralarında hava şartlarına bağlı olarak yosunlanmalar meydana gelmiştir.ve kimi yerlerde kopmalar meydana gelmiştir. Bu katta bulunan pencerede ise hava şartları,yağış,ısı nem ve biyolojik faktörlerden dolayı kopmalar ayrılma ve böceklenmeler meydana gelmiştir.


Koruma Önerisi

Yapının zeminde bulunan kagir taşlar da büyük oranda hasar yoktur.taş aralarındaki yosunlanmalar temizlenerek ve açıklıklara taşlar koyularak yapının sağlam kalması sağlanabilir. Buradaki pencerenin değiştirilmesi en uygun müdahaledir. Dökülen kerpiç ve sıvanın cepheye tekrar uygulanması uygulanabilecek en uygun müdahale olacaktır.

ÇATI

Çatı da yağış,nem ve ısı dan dolayı renklenmeler çatlamalar kopmalar ve ayrılmalar
oluşmuştur.

Koruma önerisi

Yapının çatısı tamamen hasar görmüştür. Bundan dolayı çatıya yapılacak en uygun müdahale çatı alınlıklarının değiştirilmesi kiremitlerin tekrar değiştirilip yerlerine özgün malzeme olan alaturka kiremitlerin koyulması en uygun müdahale olacaktır.


Zemin kat  (Kömürlük)

Kömürlük zemini toprak olup zeminde ne kullanıldığı bilinmemektedir.Duvarlar kagir üstü sıva fakat duvarlardaki sıvalar dökülmüştür. Dikmeler de rutubete  biyolojik faktörlere zemin hırpalanması ve ısıya bağlı olarak mantarlanmalar , kurtlanmalar çatlamalar ve renklenmeler meydana gelmiştir. Yapının yola yakın olmasından dolayı zeminde kod farkları oluşmuştur.

 

Koruma önerisi

Zemin katta bulunan kömürlükte dikmelerin hepsinin yeniden değiştirilmesi en güvenli müdahale olacaktır. Zemine taş döşenmesi yapıya sağlıklı bir destek olacaktır. Duvarlara tekrar sıva yapılması gerekmektedir.


Zemin kat (Hayat)

Hayat da zemindeki kod farkları tekrar göze çarpmaktadır. Duvarlar da yer yer uygunsuz sıva atılmış ve üzeri kireçle kapatılmıştır. Dikmeler fiziki darbelere maruz kalmış ve hasarlar meydana gelmiştir. Merdiven dip kısımlarında dökülmeler oluşmuş ve bilinçsiz bir şekilde kapatılmaya çalışmıştır. Duvar da üzeri kapatılmış pencere bulunmaktadır fakat gözükmemektedir. Hayat kısmın da bulunan köşelerdeki kömür ve odun koyulan alanlarda neme ve ısıya bağlı olarak çatlamalar meydana gelmiştir.

   


Koruma Önerisi

Zemindeki kod farklarının kaldırılması gerekmektedir. Burada bulunan dikmelere emprenye malzeme uygulanması en uygun müdahale olacaktır.merdivenlerde büyük miktarda bozulma olmadığı için kimi basamakların değiştirilmesi ve emprenye malzeme ile korunması yeterli olacaktır. Hayatta bulunan kömürlük ve odunluk olarak kullanılan alanlarda ki dikmelerde büyük hasar oluşmadığından dolayı emprenye malzemesi ile korunabilir.duvarlara tekrar sıva yapılabilir. Ve duvarda bulunan pencere de sadece renklenme olduğundan dolayı emprenye malzeme ile korunabilir.

1.kat (wc + Banyo)

Banyo ya birinci giriş kısmın da lavabo da dökülmeler meydana gelmiş ve kullanılan seramik yapıma bağlı olarak dikkatsizce döşenmiştir.Lavabo alt kısmındaki duvarlarda su sızmalarına bağlı olarak  çatlamalar oluşmuştur
Zeminde mozaik kullanılmış ve kırılmalar meydana gelmiştir.Tavanlar ise banyo kazanının kullanılmasından dolayı islenmiş ve görüntü bozukluğuna neden olmuştur. Banyo girişinde duvar köşelerinde sıva dökülmeleri oluşmuştur.

 

Koruma Önerisi

Islak hacimde zemin mozaiğinin  değiştirilmesi gerekmektedir böylelikle zemindeki kod farkı ortadan kalkacaktır. Kapıdaki renklenme kullanılacak olan emprenye malzeme ile önlenebilir. Duvarlara yeniden sıva yapılması gerekmektedir.tavan döşemesi ise emprenye malzeme kullanılarak korunabilir. En uygu koruma banyoda kazanın kaldırılarak yerine farklı bir ısıtma sistemi uygulanmasıdır.

1. kat ( mutfak)

Pervazların üzerine boya sürülmüş ve görüntü kirliliğine neden olmuştur.tavanlar ise 2 sınıf malzeme ile kapatıldığından yer yer eğilmeler meydana gelmiştir. Mutfak tezgahı sağlam fakat çağdaş malzemenin kullanılması görüntüyü bozmuştur.


Koruma önerisi

Mutfak ta genel olarak göze çarpan herhangi bir bozulma yoktur. Sadece ısıya ve nemlenmeye bağlı olarak renklenme oluşmuştur. Tavan döşemesinin özgün malzeme ile değiştirilmesi en uygun müdahale olacaktır.


1.kat (1.03 oda)

Oda mutfaktan sonradan ayrılmış görüntüsü vardır. Oda ve mutfağı ayıran bölme ince ahşap malzeme kullanılmıştır. Zemin ahşaptır.ve herhangi bir bozulma göze çarpmamaktadır.tavan mutfakta olduğu gibi 2.sınıf malzeme kullanımından dolayı eğilmeler vardır. Duvarlarda neme bağlı olarak çatlamalar görülmektedir.



Koruma Önerisi

Duvarlara yapılacak en uygun müdahale sıva yapılmasıdır.tavan mutfakta olduğu gibi özgün malzeme kullanılarak değiştirilmesi en uygun müdahale olacaktır.


1.kat (1.04 oda)

Oda zemini muşamba ile kaplanmış ve bundan dolayı zeminde oluşan rutubet ahşabın neme bağlı olarak bozulmasına neden olmuştur. Tavanlarda ise yine eğilmeler meydana gelmiştir. Mutfağa geçiş kapısında bozulmalar boya yapılarak kapatılmıştır. Fakat yine de boya yapılan yerlerde boyalar dökülmüştür.


Koruma önerisi

Zemindeki muşamba kaldırılarak kurutulması emprenye malzeme ile müdahale edilmesi gerekmektedir. Böylelikle nemlenmenin önüne geçilecektir.
Tavandaki nem ısı ve çatı akması sonucu oluşan oda içerisindeki hava değişiklikleri tavandaki eğilme olan yerlerin sökülmesi ve yeni malzeme kullanılması en son olarak ta emprenye malzeme kullanılarak müdahale edilmesi gerekmektedir. Duvarlardaki çatlamalar sıva ile kapatılması gerekmektedir.


1.kat(1. sofa)

Sadece pencerelerde kullanılan çağdaş malzeme paralelinde (boya) dökülmeler meydana gelmiştir. Bu dökülmeler sadece boya da oluşmuştur. Merdivenlerde neme ve ısıya bağlı olarak renklenmeler meydana gelmiştir. Zemin  döşemesi muşamba ile kaplı olduğu için nemlenme meydana gelmiştir.


Koruma Önerisi

Sofa da genel olarak bir bozulma yoktur. Zemindeki muşamba kaldırılarak kurutulması emprenye malzeme ile müdahale edilmesi gerekmektedir. Böylelikle nemlenmenin önüne geçilecektir.merdivenlerde ısı ve neme bağlı olarak renklenmeler meydana gelmiştir. Emprenye malzeme ile müdahale sonucu renklenmenin önüne geçilecektir.

2. kat (2.01 Wc )

Zemin mozaik taştan yapılmış ve sofa  zemininden yüksektir. Yine su ve rutubete bağlı olarak lavabo duvarında çatlamalar oluşmuştur. Lavabo tezgahının üst kısmında kullanılan ahşap malzeme neme bağlı olarak mantarlanmalar meydana gelmiştir. Ve ahşaptaki rutubetlenmeler gözle görülür haldedir. Wc girişindeki ahşap kapı üzerine kireçle badana yapılmış ve ahşap görüntüsü bozulmuştur. Zeminde ki mozaikte kırılmalar oluşmuştur.


Koruma Önerisi

Lavabo duvarlarının sıvanması ve duvarları dış etkilere korumak için tavan döşemesi ve bunun akabinde çatıya müdahale edilmesi gerekmektedir. Kullanılan ahşap malzemedeki mantarlarlar temizlenerek emprenye malzeme ile müdahale edilmelidir.duvarlardaki çatlamalar yeniden sıvanmalı ve tan döşemesine emprenye ile müdahale edilmelidir. Kapılara da aynı şekilde emprenye ile müdahale edilerek renklenmeler önlenmelidir. Mozaiğin tekrar yenilenmesi gerekmektedir.

2. kat( 2.02 kiler)

Duvarlara sürülen boya ahşap kuşaklara bulaşmış  ve görüntü kirliliğine neden olmuştur. Zemin ahşabına sonradan çakılan tahta parçaları zeminde daha önceden fiziki darbelere maruz kaldığını açıkça göstermektedir. Duvarlar da rutubete bağlı olarak çatlamalar ve renk değişiklikleri meydana gelmiştir. Ve kimi yerlerde sıva kullanılmıştır. Pencerelerde ara ara kurtlanmalara bağlı olarak deformasyon oluşmuştur.Tavan döşemesinde yağışa ve ısıya bağlı olarak kopmalar meydana gelmiştir.


Koruma Önerisi

Kuşaklardaki boya temizlenmeli ve üzerine emprenye malzeme sürülmelidir. Zemin döşemesindeki  bazı parçalar sökülerek aslına uygun şekilde yenileri yerleştirilmeli ve emprenye malzeme ile müdahale edilmelidir.Duvarlardaki çatlamalar sıva ile kapatılmalıdır. Tavan döşemesinin tekrar elden geçirilerek emprenye malzeme ile müdahale edilmesi gerekmektedir. Dolap kapaklarının emprenye malzeme ile elden geçirilmesi gerekmektedir.

2.kat(2.03 oda)

Kullanılan boya malzemesi silmelere bulaşmıştır. Pencerelerde kullanılan koruyucu malzemenin özelliğini yitirmesinden dolayı renklenmeler meydana gelmiştir. Tavan döşemesinde ısı yağış ve neme bağlı olarak renklenmeler meydana gelmiştir. Zemin döşemesi muşamba kaplı olduğu için nemlenme oluşmuş ve bunun akabinde renklenmeler meydana gelmiştir. Dolap kapakları ısı ve neme maruz kaldığı için renklenme meydana gelmiştir.


Koruma Önerisi

Silmelere bulaşan boya temizlenmeli ve emprenye malzeme ile müdahale edilmelidir. Pencerelere emprenye malzeme ile müdahale edilmelidir.Tavan döşemesi diğer odalarda olduğu gibi ısı yağış ve neme maruz kaldığı için bozulmalar meydana gelmiş bu bozulmalar emprenye malzeme kullanılarak ortadan kaldırılabilir. Zemin döşemesinden muşamba sökülerek emprenye malzeme ile müdahale sonucu döşeme koruma altına alınabilir. Dolap kapaklarına emprenye malzeme ile müdahale sonucunda renklenmenin önüne geçilebilir.

2. kat (2.04 oda)

Duvarlarda yoldan geçen araçların neden olduğu sarsıntılardan dolayı çatlamalar meydana gelmiş ve üzerleri çağdaş malzeme ile sıvanmıştır. Tavan döşemesinde ısı yağış ve neme bağlı olarak renklenmeler meydana gelmiştir. Zemin döşemesi diğer odalarda olduğu gibi muşamba ile kaplıdır ve buralarda neme bağlı olarak renklenmeler oluşmuştur.


Koruma Önerisi

Duvar yüzeyindeki çatlamalar uygulanacak olan sıva ile kapatılabilir.tavan döşemesi emprenye malzeme ile korunabilir. Zemin döşemesinden muşamba sökülerek emprenye malzeme ile müdahale edilebilir.dolap kapağı da neme ve ısıya bağlı olarak renklendiği için emprenye malzeme ile müdahale sonucu  korunabilir.


2.kat ( 2.05 sofa)

Zemin muşamba ile kaplanmış ve muşambanın altında rutubete bağlı olarak bozulmalar meydana gelmiştir. Duvarlarda yer yer çatlamalar oluşmuştur.


Koruma Önerisi

Zemindeki muşamba sökülerek nemlenmenin önüne geçilebilir ve emprenye malzeme ile müdahale sonucu zemin döşemesi korunabilir.


2.KAT TAVAN DÖŞEMESİ

Tavanda bozulmalarının nedeni yağıştan dolayı akmalar başlamıştır.Bunun sonucun da ise nemlenme oluşmuş;bunun neticesin de ise tavan da renklenmeler oluşmuştur.


Koruma önerisi

Tavanlar da ki bozulmaları önlemek için çatının kiremitlerinin kesinlikle değişmesi gerekmektedir.


ZEMİN DÖŞEMESİ

Zeminde ki muşambalardan dolayı nemlenme meydana gelmiştir.Nemlenme sonucun da ise renklenmeler oluşmuştur.


Koruma önerisi

Zemin döşemesindeki bozulmanın önüne geçmek için zemine döşenen muşambaların kesinlikle kaldırılması gerekmektedir.

Gülçin

  • Restorasyon Forum
  • **
  • İleti: 84
  • Cinsiyet: Bayan
gerçekten çok güzel bir çalışma bende bu sene bir rapor hazrladım rapor hazırlamasını bilmeyen arkadslar için güzel bir örnek teşşekürler paylaşım için=)

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]


Ynt: NAKKAŞ/KALEMİŞİ/RESTARASYON EKİBİ Gönderen: nAKkaŞBey38
[22 Mart 2024, 01:59:53]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal