Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Ebru yapımında karşılaşılan sorunlar ve 20 çözüm  (Okunma sayısı 5596 defa)

0 Üye ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

RestorasyonForum

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 739
EBRU YAPIMINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR

1- Yeni açılan teknede ebru yapılırsa çıkan ebrularda beyaz lekeler oluşabilir. Bunun nedeni kitre üzerinde kabarcık kalmasındandır. Açılan tekneyi kullanmaya başlamadan önce kitre üzerindeki kabarcıkların alınması için boş kâğıt atılır.Bu işlem birkaç defa yapılarak hava kabarcıkları alınmış olur.

2- Aynı kitre içinde boyanın düzenli açılmaması; kitrenin homojen olmamasındandır.Tekne içindeki kitre iyice karıştırılarak problem giderilebilir.

3- Çok az çalışılıp kapanan teknedeki kitre tembelleşir, bozulur ve su gibi olur. Bu nedenle tekne devamlı çalıştırılarak ebru yapılırsa teknedeki kitrenin bozulma süresi azalır.
4- Çok çalışan teknenin rengi ilk rengi gibi olamaz esmerleşir, kirlenir. Fakat kitrenin rengi önemli değildir.

5- Boya tekneye fırçayla veya bir bizle damlatıldığında yıldızlanırsa bunun sebebi birçok şey olabilir. Şöyle ki ; kitre iyice süzülememiş olabilir, üstü açık bırakılmış olduğundan kitre kaymak tutmuş olabilir, elimizden öd damlamış olabilir. Bunları gidermek için tekneye birkaç kere kâğıt atılıp kenara sürtmeden alınmalı, yine olmuyorsa kitre spatül ile karıştırılmalı, kitre tekrar süzülmelidir. Yine yıldızlanma oluyorsa kitre dökülmelidir.

6- Teknedeki boya kumlanıyorsa, çatlıyorsa suyu eksik olabilir. Su ilâve ettikten sonra birkaç damla öd ilâve edilmelidir.

7- Boya dibe batıyorsa , içine öd ilâve edilir. Ancak boyanın içinde normalden çok öd varsa boya yine dibe batabilir. Normalden fazla ödlü boya atılan tekneye ikinci-üçüncü boyalar da atılırsa ; bu boyaları kitre kabul etmez ve nokta şeklinde dibe batırır.

8- Ebru yapılırken az ödlü boyadan çok ödlü boyaya gidilir. Yalnız serpmeli ebruda kullanılacak boya az ödlü olmalıdır. Fırça üzerindeki boya tekneye atılmadan önce elle iyice sıkılarak atılmalıdır.

9- Yanlışlıkla çok öd koyulan boyanın üstüne su koyulup karıştırılır. Bir süre sonra boya dibe çöker altta kalır su ve öd üste çıkar. Bir şırıngayla sulu kısım çekilir. Boyanın tekrar öd ayarı yapılarak kullanıma hazırlanır veya bir miktar boya ilâve edilir.

10- Kitre üzerine serptiğimiz boyanın kenarları düzgün değil girintili çıkıntılı açılıyorlarsa, kitre olgunlaşmadan iyice süzülmeden tekneye boşaltılmıştır. Kitre tekrar süzülüp tekneye konulmalıdır.

11- Tekne kenarına veya tekne miline sürterek aldığımız kâğıt üzerinde boyaların üstü kazınmış veya çizgi gibi bir durumla karşılaşırsanız bilin ki teknenin kenarı düz değildir. O kısmı zımparalamak veya kâğıdı öbür kenardan almamız gerekir.

12- Tekne kenarı iyice temizlenmeden, silinmeden ebrulu kâğıdı aldığımızda tekne kenarındaki boya kâğıdımıza boylu boyunca iz bırakır.

13- Kâğıt tekneye atılırken kaydırılırsa veya durularak bırakılırsa duraklanan yerler lekeli çıkar.

14- Boyaların içine düşen böcek ve sineklerden çıkan yağlar boyaların üzerinde neftli veya terebentinli boya gibi olur. Ortaya çıkan ebru hatalı çıkar.

15- Fırça kıllarının boyları gereğinden uzun olması durumunda boyalar fırçadan fazla miktarda düşer. Boyaların bu şekilde düşmesi boyanın kitreli suyun dibine batmasına neden olur .

16- Fırça kıllarının gereğinden az olması boyaların hemen bitmesini ve tekrar tekrar boya almanıza sebeb olur.

17- Tekneye atılan boyaların bir kısmı açık bir kısmı koyu görülürse; boya ile öd iyi karışmamıştır. İyice karıştırılmalıdır.
18- Çiçekli ebru yapılırken yaprak veya çiçek için damlatılan boyanın çok olması durumunda küçültmek için bir kâğıt iyice bükülür boyanın ortasına batırılıp geri çekilir. Böylece dairenin çapı küçülmüş olur.

19- Kitreli su koyu olduğu zaman boya iyi açılmaz. Koyu kitreli suya öd miktarı artırılmış boya kullanılır.

20- Tekneye dökülen kitreli su yüzeydeki köpüklerden kurtulmadan ayarı yapılan boyalar bizi yanıltabilir. Çünkü bu kabarcıklar yüzeyde mukavemet ve gerilim yaparak boyaların güzel açılmasını önler, dört-beş ebru yapıldıktan sonra boyalar daha fazla açılmaya başlar. Bu durumda tekneye birkaç kağıt atılır tekne kenarına sürtülmeden alınırsa teknedeki kabarcıkların bizi yanıltması engellenmiş olur.
Bu Foruma yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar Forumumuzda. Konu açamaz, Eklenti indiremez. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için Üye olabilirsiniz..

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]


Ynt: NAKKAŞ/KALEMİŞİ/RESTARASYON EKİBİ Gönderen: nAKkaŞBey38
[22 Mart 2024, 01:59:53]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal