Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Sorularınızla Altın Varak İşlemi  (Okunma sayısı 14667 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

M.Kemal Bektaş

  • Restorasyon Forum
  • ***
  • İleti: 158
  • Cinsiyet: Bay
Sorularınızla Altın Varak İşlemi
« : 18 Mart 2013, 01:31:16 »
SORULARINIZLA ALTIN VARAK


Altın varak nedir?

Varak Osmanlıca bir kelime olup yaprak anlamına gelmektedir. Altın Varak İnce altın yaprak demektir. Mobilyaların ve aksesuarların en gösterişli detaylarından olan altın varak eskiden altının ceylan derisinin arasında çekiçle dövülerek ezilmesiyle meydana getirilirdi Bu dövme ve inceltme işine varakçılık denilirdi Günümüzde bu işlemler saf altının dev silindirler arasında ezilerek inceltilip yaprak haline getirilmesi suretiyle yapılmaktadır 8000 adet altın varak üst üste konulduğunda 1 cm kalınlığa ancak ulaşır. Saf altın pahalı olduğundan günümüzde imitasyonu (takliti) yapılmakta ve uygulanmaktadır. Yaprak şeklinde olana Yaprak varak, Sıvı şeklinde olana sıvı varak yada yaldız ismini alır.


İmitasyon Altın varağın yapısı nedir?

İçerisinde %85 Bakır, %15 Çinko, Composit dolgu olarak Vinyl Acetat,anilin boyaları, Bağlayıcı olarak %0,13-18 arası altın esteri, anylin boyalarından oluşmaktadır. Genelde 22 ayar altın rengine endekslidir. Her üretici firmanın altın renginde çok az bir renk farklılığı olabilir. Bu nedenle başlamış olduğunuz varaklama işlemindeki varak markası ile işleminizi bitirmenizi tavsiye ederim. İmitasyon altın varaklar 16x16 cm olup 25-100-500 ve 1.000 lik ambalajlarda, gerçek altın varaklar 8x8 cm ölçülere olup 25-50-100 lük paketlerde olup; gerçek altın varak paketleri Darphane Müdürlüğünce mühürlenmiş paketlerdedir.


Altın varak her malzeme ve yüzeyde kullanılır mı ?

Evet ahşap, alçı, mermer, polyester eşyalara, hatta son zamanlarda kartonpiyerlerde kullanılan Stropiyer tavan kaplamaları ve sertleştirilmiş köpük polistiren malzemelerde dahi kullanılmaktadır. Önemli olan zeminin pürüzsüz ve dolgun olmasıdır. Zemini dolgu vernikleri yada dolgu malzemeleri ile doldurup pürüzü giderildiğinde mükemmel bir Altın varak uygulanabilir. Tercihen bina içi dekorasyonda kullanılır. Yaprak şeklinde mobilya aksamlara, sıvı olarak da nakkaşlıkta, köşk ve sarayların dekorasyonlarında kullanılmaktadır.


Altın varak ile neler yapabilirsiniz?

Saray, köşk, kasır, villa, cami, kilise, havra, ev v.b. gibi yapıtlarınızın dekorasyonunu, ev ve işyerlerinde kullandığınız klasik mobilyalarınızın oymalarının bezenmesinde, bu mobilyalarınızın oymalı yerlerinin istediğiniz yerlerinde altın ve  gümüş yaldız, yaprak varak renklendirme işlemelerini, bezemesini yapabilirsiniz.


Altın varakçı ne demektir ?

Varakla süs bezemesi yapan zanaatkâra denir


Altın ve gümüş varakla bezemesi yapılan eşyaların Bakımı nasıl yapılmalıdır?
 
Altın ve gümüş varaklı malzemelerinizin bir numaralı düşmanı güve, toz ve kirdir. Rutin olarak antika özellik taşıyan malzemelerinizin temizliğini yapmalısınız. Malzemelerinizi temizlemekte klorlu bileşiklerden, çamaşır sularından ve diğer kimyasallardan uzak durun. Klorlu bileşikler anında varakla tepkimeye girerek siyahlaşmakta renk atması yapmakta varakları bozmaktadır. Antika mobilyaların korunması, diğer mobilyalara göre daha fazla titizlik istemektedir. Antika mobilyaların ömrü en az haftada bir tozlarının alınması ile mümkündür. Doğal kıllardan yapılmış fırçalarla yapacağınız temizlikle malzemeleriniz ve varakları çizilmez. Temizleme işleminde deterjanlı ya da kimyasal madde yardımıyla yaptığınız zaman antikanızın cilası ve yapısı bozulur.
Antika malzemeleriniz özellikle varaklı olanlarının en büyük düşmanı güneş,nem ve rutubettir. Güneş ışıkları rengini soldurur nem ve rutubet malzemenizin çürümesine neden olur. Aşırı ısı mobilyanızın çatlamasına neden olacağından soba kalorifer peteklerinin yanında bulundurmaktan kaçının. Ahşap malzemenizin en büyük düşmanlarından biriside güve gibi kurtçuklardır. Mobilyalarınızda kullanılan ahşap kısım eğer kurtluysa üzerinde zamanla minik delikler oluşur ve toz haline gelerek dökülmeler başlar. Bu tarz tehditler için piyasada özel antika mobilya ilacı ve cilası bulunmaktadır. Bunları, üreticinizden sorarak ya da yetkili yerlerden temin edebilirsiniz. Piyasada rast gele satılan mobilya ya da oto cilaları ile cila yapmaya kalkışmanız ahşabınıza zarar verebilir. Antika özellik taşıyan mobilyalarınızda Gomalak cilası tercih edilmektedir.
Gomalak cilanın beyaz ve sarı olmak üzere iki türü vardır. Beyaz gomalak cilası açık renklidir. Beyaz cila meşe kaplamalı ya da sedef işi mobilyalarda kullanıldığında güzel sonuçlar verir. Ceviz ve koyu renkli mobilyalarda da sarı gomalak cilası tercih sebebidir.
Klasik mobilya alırken özellikle antika olup olmadığı ile ilgili ürünün masif (ahşap) olmasına dikkat edin. İç raflar, çekmece dipleri, arka kısımlarının komple masif olması da gerçek olup olmadıkları hakkında size fikir verir. Sedefli eşyaların da plastik olup olmadığını, ısıttığınız bir iğneyi ürüne batırarak anlayabilirsiniz. Ürün delinirse kesinlikle plastik malzemedir. Dikkat etmeniz gereken husus, antika mobilya almaya giderken, yanınızda o işten anlayan birini götürmenizdir.
Klasik tarzdaki mobilyalarınızın bakım ve onarımını bu işlerle ilgilenen mobilya ve varakçı ustalarınızdan yardım alarak yaptırın.


Altın gümüş varakla bezemesi yapılan eşyaların onarımı nasıl yapılmalıdır ?

Zamanla korozyondan dolayı (Güneş ışığı,Nem ve rutubet, toz v.s dış etkenler) dış yüzeyi yıpranan ahşap mobilyalarınız bu işte tecrübeli ustalarınız vasıtasıyla onarımını yaptırınız. Eğer ki Kültür Bakanlığı kayıtlarına antika ve tarihi eser kaydına girdi ise her bakım ve onarımında kaydını yaptırmayı ihmal etmeyiniz.
Onarıma ahşap aksamlarındaki yıpranmış vernik, boya ve varak aksamının kaldırılması ile işe başlanır. Boya sökücüler kullanılarak tel fırça ve kanal temizleme metal çubuklar kullanılarak oymaların her oylumunun giriftlerine girilerek boya ve vernikli kirli kısımlar temizlenir. Oyma kanalları zımpara ile temizlendiğinde oymalar zarar görebileceğinden zımpara ile temizlemeyiniz. Zımpara motoru da ahşap kısımları inceltebileceğinden zarar verebileceğinden kullanmayınız. Ahşap üzerindeki her tür kir, boya kiri, vernik v.s temizlenmesi boya sökücülerle ve tel fırça yardımı ile yapınız. İnce sıfır zımpara ile de ahşaba zarar vermeden zemini düzeltiniz. Daha sonra astar boya atınız ve ardından istediğiniz boya rengini attıktan sonra oymalı kısımların varaklanması işlemine geçilir. Bu konu ile ilgili geniş açıklamamı Altın varak dekorasyonu yapımı ile ilgili yazımı okuyabilirsiniz.
Gomalak, diğer adıyla Şellak sarı-kahverengi, ince pulcuklu bir yapıda olan doğal bir reçinedir. Hindistan ve Birmanya'da akasya cinsi bir ağacın kabuklarına yapışarak yaşayan, Latince Laccijer İacca adını alan lak böceğinin salgısından oluşmaktadır. Lak böcekleri kanatlı ve küçük hayvanlardır. Yapıştıkları ağacın kabuklarını delerek, soymuk borular içinden geçen özsuyunu emerler. Binlercesinin üst üste yapışması ile kendilerini düşmanlardan korumak için bu gomalak adlı maddeyi salgılarlar. Ağaçların kabukları zaman zaman kazınarak bu madde alınır. Gomalak, termoplastik bir maddedir ve alkolde (Etanol) çözünür. Çözelti yüzeye sürüldükten sonra alkol uçunca, geriye kalan reçine tabakası sürüldüğü yere cilalı bir görünüm kazandırmaktadır. Bu nedenle gomalaktaki alkollü (çoğunlukla mavi ispirtodaki) çözelti mobilya cilası olarak kullanılır. Fakat bu cila suya dayanıklı değildir. Gomalak kalıplanmadan önce bazı termoplastikler içine yardımcı bir dolgu maddesi konur. Bu kullanış biçimi ile gomalaktan mühür mumu, türlü yalıtkan eşya ve plak yapılmaktadır. Bazı boyalara ve laklara da karıştırılmaktadır.

Gomalak, eskimiş tahtalara yeniden hayat veren bir tür cila çeşidir. Kullanıma hazır birçok sıvı gomalak bulunmasına rağmen, gomalak pullarından sıvı gomalak hazırlamak da çok kolay bir işlemdir. Herkes tarafından kolaylıkla hazırlanabilir bir ciladır.


cilanın yapılışı ve uygulanışı?

50 gram saf pul gomalak alın. Bu pul gomalak'ları, karışımın buharlaşmaması için ağzı sıkıca kapanan, kapaklı ve dar ağızlı bir cam şişenin içine koyun. 500 ml. 96 derece alkol ekleyip kavanozu tekrar kapatın. Gomalak tam olarak çözülene kadar bekleyin. Gomalak içinde genellikle pütürler kalır. Bunlardan kurtulmak için plastik şişenin ağzına ince dokunmuş bir kumaş ya da naylon çorap sokup boşaltın ve sıvı gomalağı süzün. Şişenin kapağını kapatın ve gomalağı hazırladığınız tarih ile konsantrasyonunu yazdığınız bir etiketi şişenin üzerine yapıştırın. Gomalak en iyi cilalama keçesiyle uygulanır. Bunun için temiz pamuk liflerini ya da keçeyi sıkarak top haline getirin. Kare olarak kestiğiniz pamuklu bir bezin ortasına yerleştirin. Topu avucunuzun içinde tutarak kumaşın dört ucunu birleştirin ve burkarak kendiniz için bir tutma yeri oluşturun. Yastığın içindeki topun bol miktarda gomalağa batırılması gerekir. Daha sonra kenarlarla birlikte döndürün ve üzerindeki fazla sıvıyı, topu emecek kağıt bir mendile bastırarak alın. Başparmak, işaret parmağı ve orta parmak, cilalama yastığının kenarlarını destekleyecek şekilde tutuyor olmalıdır. Gomalak sekiz hareketi yapacak şekilde uygulanır. Diğer katlar uygulanırken, elinizle çizdiğiniz sekiz figürlerinin boyutu büyür. Bu işlem geniş zikzak hareketleri yaparak tamamlanır. Son kat, ahşabın damarlarını izleyecek şekilde düz ve birbirine paralel çizgiler çizerek bitirilir.

Cilalama yastığı, her kullanımdan sonra üzerine biraz alkol eklenerek sıkıca kapattığınız bir kavanozun içine yerleştirilirse, mükemmel bir şekilde korunur ve saklanır.


ALTIN VARAK VE TEKNİKLERİ

Altın şeritin ince tirşe ( parşömen ) ler ve sığırın kör bağırsağından elde edilen zarlar arasında dövülerek şeffaf yapraklar haline getirilmesine altın varak denir. Altın varakta 1 defter 25 yapraktan oluşmaktadır.

Altınlar bu yapraklar içerisine yerleştirilmiştir. Çok hafif olduğundan her hangi bir darbe veya rüzgarda altınlar dağılabilir. Ancak son yıllarda kolaylık açısından transfer (kağıda yapışık altın) tekniği ile de defter üretilmektedir. İmitasyon altın ise 16X16 cm ebadında 1000 lik kutulardadır. Yüksek ayar altına göre kalitesiz ve kalın bir malzemedir. Varlık ve kudret işareti olan altın, ilk çağlardan başlayarak kültürler arası sanatlar etkileşimler bizim tarihimizde de yerini almıştır. Osmanlılarda altın güneşi simgelediği eski örneklerden anlaşılmaktadır


Altın varak teknikleri

1) Ezme usulü
Ezme işlemi geniş bir kap ortasına arap zamkı damlatılarak başlar. Önce sağ elimizin beş parmağı zamka dokundurulup altın varak defterin içinden alınarak kabın içine koyulur ve elimizin işaret ile orta parmağımızın ön uç kısımları ile ezilmeye başlanır. Defterdeki yaprak altınlar bittikten sonra en az 1 veya 2 saat saf su eklenerek ezilmeye devam edilir. Altının ezilip ezilmediğini anlamak için 1-2 damla su atılıp akıcılığı kontrol edilir, eğer küçük altın tanecikleri kalmış ise ezmeye bir süre daha devam edilir. Ezme işlemi bittikten sonra altın kab içinde saf su ile yıkanır. Beklemeye alınan altın, ortalama 10-12 saat bekletildikten sonra 2. defa yıkanıp tekrar beklemeye alınır. Dibe çöken altının üzerindeki su kab ani bir hareketle ters çevrilir ve altın kurutulup hazır hale getirilir.

2) Yumurta akı ile yapıştırma
Bu teknik kapalı ortamda dış etkenlerden arındırılmış malzemeler üzerinde uygulanmalıdır.Çünkü yumurta akı hava şartlarından çabuk etkilenerek altın zeminden kolayca ayrılabilir.

3) Killi varak ile yapıştırma
Parlak ve mat yüzeyler için Kullanılan en eski ve en kullanışlı tekniktir. Altının mazgala veya mühre (akik taşı ) ile parlatılıp en iyi sonuç veren yöntemdir. Kil, zeminde hem dolgu hemde parlatılma aşamalarına kolaylık kazandıran malzemedir. Günümüzde altın varak hazır fabrikasyon ortamda gerek imitasyonu ve gerekse 22 ayarı yapıldığından dolayı akikli işlemler ve yapma varaklar külfetli olmaktadır.

4) Miksiyon ile yapıştırma

Fransadan ithal edilen charbonnel mixon o dorer lefranc adında malzeme kullanılmaktadır. İçerisine kullanılan yüzeylerde zemine nüfus ettiğini görebilmek için kimyasal ham maddeli altın sarısı katılmaktadır.

Ancak bu maddenin mixon içine katılma oranı tesbiti önemlidir.
Aksi taktirde mixonun yapıştırıcı özelliği kaybolabilir. Bu malzemeye alternatif olarak sadece ahşap ve kağıt üzerine iyi netice veren süt kıvamında olan süt mixon kullanılabilir. Ancak kuruma süresi kısa olduğu için hızlı hareket edilerek altın yapıştırılmalıdır. Bütün bu işlemlerden sonra altın üzerine pamuk (avuç içine yuvarlatılmalı ) ile tampon yapılarak zemine altının nüfus edilmesi sağlanmaktadır.

Daha sonra sakal fırçası tabir edilen yumuşak uçlu fırça ile hafifçe dairesel hareketlerle temizlik işlemi yapılmalıdır. Eğer altın üzerinde nemlilik var ise pamuk ve fırça temizliği için bir süre kontrol edilerek beklenilmelidir.

Altın ve gümüş varak bezemesi ile ilgili İnternet ortamında geniş açıklamalı yazımdan bilgi edinebilirsiniz.


ALTIN VARAK ÇEŞİTLERİ

1) Yeşil altın (18 carat 8X8 cm )
2) Sarı altın (22-23 carat 8X8 cm )
3) Kırmızı altın (23 carat 8X8 cm )
4) Antik kırmızı altın ( 24 carat 8X8 )
5) Beyaz altın
6) İmitasyon altın ( 8 carat 16X16 cm)



SULU VARAK NEDİR ? SULU VARAK ÇEŞİDİ DİYE BİR VARAK ÇEŞİDİ VARMIDIR?

Sevgili dostlar, sulu varak diye bir varak çeşidi yoktur. Matbaacılıkta kullanılan altın yaldız boyalar ile sim bazlı boyalara renk girilerek altın rengine yaklaşabilen boyaları sulu varak diye nitelendirmektedirler. Bu tür boyalar genelde nakkaşlar tarafından cami, saray gibi yerlerde duvar süslemelerinde kullanılmaktadır. Bu tür boyalar zamanla çizilme v.s deforme olduğunda tamiri mümkün olmamaktadır. Tamirinde kullanılan rengi tutturulamadığından ancak tamamen kazındıktan sonra bakımı yapılabilmektedir. Sonunda size külfetli bir bakım masrafı doğuracaktır. Ama bu yaldız ile de bezeme yapılmayacak demek değildir. Yapılırsa da size olumsuz yanını belirttim.



JELATİN VARAK NEDİR LELATİN VARAK ÇEŞİDİ DİYE BİR VARAK ÇEŞİDİ VARMIDIR?

Jelatinden üzerinde altın renginde boya kullanılarak rulo şeklinde düz mobilya aksamlarında kullanılmak üzere yapılmış özel yapıştırıcısı ile kullanıma sürülmüş b ir nevi süsleme bezeme aracıdır. Jelatin varak dediğimiz bezeme aracının da zamanla çizilme v.s deforme olduğunda tamiri mümkün olmamaktadır. Tamirinde kullanılan rengi tutturulamadığından vede kullanılan parçanın yaması renk farklılığı olacağından dolayı ancak tamamen kazındıktan sonra bakımı yapılabilmektedir. Sonunda size külfetli bir bakım masrafı doğuracaktır. Gördüğünüz gibi imitasyon da olsa her zaman aynı rengi verebilen altın varağın tamiri her an mümkün olup, size fazla masrafa yol açmaz. Jelatin varağında kullanım alanları olmakla birlikte tek olumsuz tarafı çizilmelerde sulu varak gibi tamirinde güçlük yaşanmasıdır.


ALTIN VE GÜMÜŞ VARAKÇILIKLA İLGİLİ BİLMENİZ GEREKEN DİĞER HUSUSLAR :

1. Dekorasyon ve mobilya aksamlarda kullanılan Mdf aksamada altın yada gümüş varak yapabilirsiniz. Ancak zemini iyi temizleyip, iyice boyadıktan sonra varaklama işlemini yapınız.
2. Soğuk hava şartlarında süreceğiniz varak miks sütünün kuruma süresi uzayacağından mümkün olduğunca oturma şartlarına uygun oda ısısında miks sütle tutkallama ve varak işlemini yapınız. Aksi takdir de miks süt dikenli gibi gibi çirkin hal alacağından yapılan varak son derece kötü bir hal alacaktır.
3. Varaklama işleminde kullanacağınız altın varağın rengi Markalar arasında çok az bir renk farkı olabileceğinden mümkün olduğunca tüm mobilyalarınızda aynı marka varak kullanmaya özen gösteriniz.
4. Varaklama işleminde miks süt sürmekte kullanacağınız fırçalar samur kılı, teflonlu fırçalar, yada resimde kullanılan fırçalar kullanınız. Her varak sonunda da temiz bırakmaya özen gösteriniz.Varaklama işlemine başlamadan önce her numara fırçadan yeterince yanınızda fırça bulundurun. (Bakınız Altın varağın yapılışı Mustafa Kemal Bektaş)
5. Altın ve gümüş varak yapıştırmasında kullanılan fırçalar varağı bozmayacak, delmeyecek, yırtmayacak samur kılından, zebra kılından, yapılmış gayet yumuşak özel fırçalar olmalıdır. (Bakınız Altın varağın yapılışı Mustafa Kemal Bektaş)
6. Tozlu ortamda yapılan varaklama işleminde miks yapıştırıcı tozla kaplanabileceğinden, bu tür ortamlarda varak yapmayınız.
7. Altın varak zeminini görmeden varaklama işlemini yapmayınız. Bazen mobilya aksamında dikkatsizce reçineli ahşap da kullanabileceklerinden varaklarınız bozulmaya neden olabilir. Zemine astar boyayı müteakip kendi boyası üzerine varak yaptığınız takdirde varak almayan bölgeleri daha iyi gözlemleyebilirsiniz. Bazı amatör varakçı arkadaşlar hatalarını gizlemek için tabana sulu varak dediğimiz yaldız boya kullandıklarından varak hatalarını yok ettiklerini zannetmektedirler. Ancak vernikleme sisteminde ki hatalı işlemlerden dolayı zamanla bu hatalı kısımlardaki varaksız bölgeler döküntü gibi görülebilmektedir.



Varak konservasyonu, bozulma nedenleri nelerdir?

Konservasyon demek objelerin maddesel ve teknolojik özelikleri kadar, yapısını ve taşıdığı dekoratif öğelere özgün niteliklerine bağlı kalarak korumak, bozulmasına yol açan nedenleri ve etkenleri açığa çıkarmak, en uygun ve en etkili koruma yöntem ve malzemelerini saplayarak bunları objelere uygulamak, fiziksel ve estetik bütünlüğü aslına bağlı kalarak sağladıktan sonra stabil haldeki objeyi sergileme veya depolama için hazırlanmaktadır.

Öncelikle Altın Varak nelerden etkilenir? tepkimeye ne yol açabilir? Bozulma nasıl olur? ve korozyondan nasıl koruruz onu incelememiz lazım. Sanırım sizin sorularınız bu hususla ilgili....
Altın varak tamiri her zaman mümkün olan bir sanat dalıdır. Ama bakımı da bir o kadar titizlik ister. Zaten Yıllardır zerafetin simgesi haline gelmesi de bu özelliğinden dir. Altın Varağı her türlü kimyasal maddelerden korumak gerekir. Özellikle klor, Senttetik boya çözücüleri, boya temizleyicileri, klor bileşiği olan çamaşır suları ile temizlik yapmaktan şiddetle kaçının. Altın varağın temizliğinde az sulandırılmış arap sabunu ile nemli bezle silip gene hafif nemli bezlede kurulayınız. Yalnız Altın varağın kulla temizliğinde kullanacağınız bezler sert olmasın gayet yumuşak hivli bez kullanınız. Altın Varağın temizliğinde alkol türevi malzemelerde kullanmayınız. Altın varağı dış etkilerden korumak için en iyi usül verniklemedir.Ve İpek mat vernik Altın varağı en iyi koruyan ve gayet dekoratif gösterendir. Eğer mümkünse Varaklarınızı Akrilik İpke mat vernikle vernikleyiniz ki daha iyi koruyuculuğa sahip olsun. Yalnız bunda dikkat edeceğiniz bir husus var eğer akrilik ipek mat vernik kullanacaksanız akrilik tiner kullanınız. Ağaç işlerinde kullanılan boyalar ve tinerler selülozik tabanlı olup metal işlerde kullanılanlar da sentetik tabanlıdır. Selülozik tiner ağaç işlerinde kullanılmasına rağmen akrilik ipek mat verniğe karıştırırsanız varaklarınız simsiyah çıktığı gibi gövdede kullanacağınız boyaları da bembeyaz tozlu gibi yapacaktır. Altın varaklı objeleriniz duvarlarda kullanıyorsanız Duvar kağıtlarında kullanacağınız yapışkan zamk varağınızla tepkimeye girerek mavimsi yada yeşilimsi renge bürüneceğinden varağınızın yapısını bozacaktır. Ayrıca gene bu tür yerlerde duvarlarınıza alçı uygulayacaksanız alçı varağınızın bozulmasına neden olacaktır.Ne olursa olsun varaklı eşyalarınızda kimyasal maddeler kullanmaktan kaçının. Arap sabununu yoksa en iyisi ılık su ile tozunu alıp kurulamanız en iyisidir. Varaklarınızı korumak içinde ipek mat vernikten daha mükemmel koruyucu yoktur. Yalnız şunu unutmayın. Vernikleme işlemini çok titiz ve işinin ehli olanlar ile yapın. Aksi takdirde ince kat attıklarında varaklar çizilir, Çok kalın atıldığında da varağın rengi çok koyu renge dönüşür. Ayrıca varaklarınızda eskitme kullanmışsanız verniklemeden temizlik aşamasına kadar çok dikkatli olmalısınız.

Alçı üzerine imitasyon altın varak uyguladım ,yer yer kararmalar meydana geldi kararan yerlere tekrar mixion sürüp varak uygulama iyi sonuç verir mi? İmitasyon varak koruyucu vernik nasıl ve neyle uygulanmalı?

Altın varak sizinde söylediğiniz gibi alçı üzerine de uygulanabilir. Ben bu sorunuza daha geniş bir yelpazede cevap vereyim. Altın varak Alçı üzerine uygulanabileceği gibi, Mdf üzerine hatta metal levha üzerine de uygulanabilir. Altın Varak yapımı ile ilgili net de yayınladığım hatta bu forumda da yayınladığım notlarıma bakabilirsiniz. Sizin sorunuzda dediğiniz gibi asıl problem varak yapılacak zemin ve varaklamayı müteakip son işlem olan vernikleme ile ilgili bir problemdir.
Öncelikle pürüzsüz bir yüzey elde edilmelidir. Varağı yapmayı müteakip verniklemeye başlamalısınız. Ancak burada dikkat edeceğiniz bir husus var. Varaklama işleminiz bittiğinde önce hafif bir sisleme yapın. Kullanacağınız verniğe bu sislemede tiner katmayın. 6/1 oraninda sadece sertleştirici ilacından koyun. hafif kurumayı müteakip tekrar vernikleme işlemine devam edin. burada ise verniğe gene 6/1oranında sertleştirici ilacından ve de 9/1 oranında kendi tinerinden katın. iki kat olacak şekilde aralıklı olarak verniklemeye devam edin. Vernik atarken çok fazla yığma yapmayın. Genelde verniklemede cam cila kullanırlar. Ama genelde tercih Acrilik İpek Mat Verniktir. Hem hataları kaybeder ve hem de tam altın rengini verir. Gene burada dikkat edeceğiniz hangi vernik türünü kullanıyorsanız o türün tinerini kullanın. kuruma bitmeden de malzemeye dokunmayın. Akrilik atmışsanız en az bir gün kurumaya bırakın
Sizin sorunuza gelince tekrar alçı üzerinde ki kararmalar yanlış verniklemeden yada yaşken varak üzerindeki çapakları almak için temizleme işlemi yapmanızdan kaynaklanabilir. İnce pürüz zımparası ile temizlenebiliyorsa temizleyin ve yeniden varak yapın. Vernikleme işlemini yukarıda yazdığım şekilde yaparsanız sorun olmaz.



MDF üzerine varak yapılır mı?

Evet yapılır. Yalnız varak uygulanacak alanın tabanını ve duvarlarını iyice dolgu verniği ile doldurup pürüzü giderildikten sonra varak işlemini yapın. Aksi takdirde taban ve duvarlarındaki pürüzler aynen varakta belirecek çok çirkin hale gelecektir.

Miksiyon sürme işlemi nasıl yapılmalıdır?

Günümüzde imitasyon varakların yapıştırılmasında profesyonelce bu sanatı gerçekleştirenler için selülozik tabanlı miksiyon süt imal edilmektedir. Fransa’dan ithal edilen charbonnel mixon o dorer lefranc adında malzeme kullanılmaktadır.Miksiyon süt  kullanılan yüzeylerde zemine nüfuz ettiğini görebilmek için kimyasal altın sarısı yada mavimsi madde olan charbonnel mixon o dorer lefranc adında malzeme  katılmaktadır. Kurumaya başlayan miksiyon sütteki bu renk değişikliği gözlenerek yapıştırma işlemine başlanılmalıdır. Miksiyon süt içine su vs. katılmamalıdır. Miks süt sürme işleminde gayet hassas ve yumuşak fırçalar kullanılmalı her oylumun en detay noktasına kadar süt sürülmeli, akan fazlalıklar kurumadan fırça ile yayılmalı fazlalıklar alınmalıdır. Miks süt sürülen malzemenin etrafında tozlu ortam tozlu çalışma yapılmamalı aksi takdirde miks sütün üzeri toz kaplanarak varağı yapıştıramazsınız ve tekrar kazımak zorunda kalırsınız. Miksiyon sütü üreten firmaların miks sütlerinin kuruma süreleri farklı farklıdır.Buna dikkat edin. Genelde miks süt sürmede merox tipi seramik, samur yada ipek fırçalar kullanılır. Burada dikkat edilmesi gereken fırça izlerinin belli olmayacak şekilde sütün sürülmesi iyice yayılmasıdır.


Varakların yapıştırılmasında parçalar kesilerek mi yapıştırılır?

22 ayar altın varaklar 8x8 cm ebadında olduğundan parçalar kesilerek yapıştırılır. Ama imitasyon varaklarda 16x16 cm olduğundan ve de gerçek altın varağa göre ucuz olduğundan kesme işlemine gerek yoktur. Gerçek altın varak da fırça da elektriklenme yapılarak varağın fırçaya yapışması sağlanarak  fırçalar yardımı ile yaprak alınır ve yapıştırılır. Avuç içine pamuk yerleştirilerek avuç içinin tazyiki ile yapıştırma işlemi yapılır. İmitasyon yapraklarda seramik, samur, ipek, akrilik yumuşak fırçalar yardımı ile yapıştırma işlemi yapılır. Burada dikkat edilmesi gereken fırçalar ile yapıştırılırken, temizlenirken ve de ek yerleri bağlama yapılırken varaklar çizilmemelidir. Her oyluma her derinliğe ince uçlu yumuşak fırçalar sayesinde giriftlere kadar girilip yapıştırma yapılmalıdır.
Yukarıda anlattığım tüm hususlar gümüş varak içinde geçerlidir.


Altın varak yapmak için hangi malzemelere ihtiyaç duyarız?

Kaliteli İmitasyon Altın Varak Yaprağı
Mix Solüsyon yapıştırıcı
Muhtelif numaralarda seramik uçlu hassas sentetik yağlı boya ressam fırçaları miks süt yapıştırıcı sürmek için
Maskelemek amacıyla Dar ve geniş kağıt bant,
Altın varağı yapıştırmak için muhtelif numaralarda zemin fırçaları
merox fırça muhtelif numaralarda yapıştırmak için samur, ipek, seramik ve akrilik fırçalar
150 ve 180 numara sünger zımpara
mix solüsyon koymak için için küçük kadeh (cam kadeh de olabilir, dondurma kadehi de olabilir)
Malzeme taşıma çantası
sentetik ve selülozik tiner (Sentetik tineri patina eskitmede selülozik tineri de iş bitimi fırçaların temizliğinde kullanmak üzere.)
Selülozik dolgu verniği
Selülozik oksit sarı boya
İpek Mat vernik
Ahşap patina boyası (Matbaa mürekkebi bir süre sonra çirkin görüntü vereceğinden akmalar olacağından tercih edilmez) ve patina da kullanılacak temiz yumuşak pamuksuz 2 adet bez
Öncelikle Altın varak yapacağınız ortam sessiz, sıfır rüzgarlı ve gayet temiz tozsuz ışıklı net görebileceğimiz bir oda Oda
Altın varak yapılacak malzemeyi yüksekte tutabileceğiniz 4 adet muhtemelen boş tiner tenekeleri
Altın yaprak Varağın dağılmaması için 4X4 metrelik Laminantların altına konulan elyaf şilte
Not defteri ve kalem
İhtiyaca göre muhtelif malzemeler



Altın varağın yapılışı?

Genelde neti dolaştığımda yada bu işi yaptığını söyleyen arkadaşlarıma sorduğumda söyledikleri bir şey var “Öncelikle varak uygulanacak yüzey yaldız karışımı vernikle boyanır.Sebebi ise Yaldızla boyamamızın sebebi varağın tam yapışamama probleminde varak rengine yakın bir renk çıkması için.” Derler. Yada sizi varak çalışması yaparken gördüklerinde “ bende yapmıştım, 8 senedir yapıyorum, ve size öğretmeye çalışırlar. Kendilerinin de yapabileceklerini söylemekle kalmazlar sizinle bir güzel varak yapıştırmaya çalışırlar. Ve sonucunda sizden iyi yaptıklarını söylerler. Hatta adını sulu altın varak koyarak sonuçta çıkan malzeme karşısında son derece zerafetten uzak bir görüntüyle karşı karşıya kalarak emeğiniz ve paranız heba olmaktadır. Çizilmelerle aynı seri boyaların rengi bir birini tutmamakta ve malzemeniz yamalı bohçaya dönmektedir.Sulu varak diye bir şey yoktur dostlar. Onun adı yaldız boyadır. Çizildiğinde bozulduğunda tamiri de güçtür. Altın varağın ise yüzyıllardır tamiri mümkündür.

Bu işin belli kuralları vardır dostlar. İşte kuralları:

1. İyi bir İmitasyon Altın Varak seçimi yapmalısınız Size sorun yaratmayacak yapıştığı malzemeyi salmayacak iyi kavrayacak ve altın rengini daima verecek bozulmayacak sorun yaşadığınızda size çözüm sunacak Altın varağı seçmelisiniz
2. İyi bir Mix süt Altın varak yapıştırıcısı seçmelisiniz. Yapıştırma sütünün kuruma ve yapıştırma anına kadar geçen süreyi iyi gözlemlediğiniz bir yapıştırıcı olmalıdır.
3. Her ahşapta Altın varağın kuruma süreci farklıdır. Ayrıca ; Hava akımında, Sıcakta, soğukta, nemli ortamda kuruma süreçleri farklıdır. sorun yaşadığınızda size çözüm sunacak Altın varak yapıştırma sütünü seçmelisiniz
4. Varak yapacağınız malzemenin oylumuna göre muhtelif numaralarda yapıştırma fırçalarını bulundurmalısınız. Yağlı boyada kullandığınız fırçalar Varak yapıştırmada kullanılmaz. Tercihen yer fırçaları, zebra kılı fırçaları kullanınız. Sert fırçalar varağı delecektir.Her fırçanın belli istikamette belli oylumlara gireceğini, yapacağınız fırça darbelerinin Altın varak yaprağını ya ezer, ya parçalar, toz eder sonuçta varak yaptığınızı sanarsınız ki vernik attığınızda bu bölgeler siyah görünecektir.
5. Mobilya varak işleminde birinci kural ahşabın dibini görmediğine varak yapmayınızdır. Zemini siz görün onun üzerine işlemleri siz yaptırın her aşaması kontrolünüzde olsun.
6. Altın varak çalışması yapacağınız yer gayet sessiz, tozsuz, hava akımsız, rüzgarsız, her şeyi net olarak görebileceğiniz ölçüde ışıklı olmalıdır. Tozlu ortamda yapılan varak bozuk olarak çıkar. Yapıştırıcıya yapışır ve varaklar çok çirkin çıkar yada yapışmazlar.Rüzgarlı ortamda da varaklar uçuşur.


Öncelikle varak yapacağınız ahşap gayet temiz pürüzleri giderilmiş olmalıdır. Üzerine dolgu verniği atılarak kurumasını müteakip tüm oylumları da dahil zımparalanır. Tüm pürüzler giderilir.
Kaygan bir zemin elde edilir. Daha sonra komple malzemeye oksit sarı boya atılır. Pürüzlü yer kaldıysa yine o pürüzler düzeltilir. Kurumasını müteakip malzeme artık sizin hünerli ellerinize gelmiştir. Yukarıda belirtilen kuralları da göz önüne alarak önce bölüm bölüm kuruyunca yapıştırmaya yetişeceğiniz kadarını miks yapıştırıcı sütünü iyice yayın.
Burada dikkat edeceğiniz bir husus kesinlikle sütünüzü her yerde aynı tabakada yayınız. Aksi takdirde varağınız dalgalı olacaktır. Piyasada satılan varak sütlerinin yapıştırma süreleri farklı farklıdır. Benim çalıştığım miks sütün bekleme süresi 2 saat civarıdır. Tercihan 3-5 saat sürenidir. Yaprak yaprak alarak yapışacak zemine koyup fırçaya vereceğiniz darbe ile yapıştırmaya devam ediniz. Ek kısımlarını da kaybetmek için fırça ile gayet yumuşak tarzda ileri geri hareketiyle bu kısımları gizleyebilirsiniz
Tüm işlem bittiğinde genel kontrolü müteakip bozuk olan zeminleri tekrar bozuk zemin boyunca miks süt sürüp aynı bekleme süresinde bekleyip o bölgeleri yapıştırarak tamir edersiniz.

Varak yapıştırma işi bittiğinde patina ile eskitme işlemine başlarsınız. Ahşap patina boyasını sentetik tinerle açarak istediğiniz renkte altın rengini elde etmek için kendinize bir renk skalası yapıp istediğiniz rengi yakalayıncaya kadar sentetik tiner ile açınız. Rengi yakaladığınızda patina ile eskitme işlemine başlayınız. Tercihan varaklara zarar vermemeniz için birinci kat vernikten hemen sonra yapınız. Eskitmeyi çok kısa sürede tamamlayınız. Sürdüğünüzde en fazla bekleme süresi 8 saniye olmalıdır Bu zaman süresine dikkat etmediğinizde varaklar simsiyah olacaktır.


Varaklama işlemi sonunda vernikleme nasıl yapılır?

Öncelikle pürüzsüz bir yüzey elde edilmelidir. Varağı yapmayı müteakip verniklemeye başlamalısınız. Ancak burada dikkat edeceğiniz bir husus var. Varaklama işleminiz bittiğinde önce hafif bir sisleme yapın. Kullanacağınız verniğe bu sislemede tiner katmayın. 6/1 oranında sadece sertleştirici ilacından koyun. hafif kurumayı müteakip tekrar vernikleme işlemine devam edin. burada ise verniğe gene 6/1oranında sertleştirici ilacından vede 9/1 oranında kendi tinerinden katın. iki kat olacak şekilde aralıklı olarak verniklemeye devam edin. Vernik atarken çok fazla yığma yapmayın. Genelde verniklemede cam cila kullanırlar. Ama genelde tercih Acrilik İpek Mat Verniktir. Hem hataları kaybeder ve hem de tam altın rengini verir. Gene burada dikkat edeceğiniz hangi vernik türünü kullanıyorsanız o türün tinerini kullanın. kuruma bitmeden de malzemeye dokunmayın. Akrilik atmışsanız en az bir gün kurumaya bırakın.


Varaklamanın sonunda yapılacak patina işlemi nasıl olmalıdır?

Varaklamada kullanılan patina boyası sentetik tabanlı olup, sentetik tinerle sulandırarak varakçılıkta kullanılanlar kahverengi renkte olup altının her rengini elde edebilirsiniz. Bu patina boyasının özünde zift mevcuttur. Ancak bu işi yapan boyacı arkadaşlarımız matbaacılıkta kullanılan matbaa mürekkebi kullanmaktalar ve bu mürekkep sıcakta akmalar meydana getirmekte altın sarısını metal pirinç görüntüye getirmektedir. Dikkat edilmesi gereken diğer hususta patina sürüldüğünde 8 saniyelik bekleme süresi geçirilmemelidir. Aksi takdirde varaklarda sentetik tiner tahribat yapacak renklerini siyah yapacaktır. Patina direk varaklar üzerine sürülmemeli vernikle sisleme yapıldıktan sonra bu sislenmiş verniğin üstüne patina uygulanmalıdır.


Altın varak işini herkes yapabilir mi?

Evet yapabilir. Ancak tecrübe, iyi bir gözlem, bilek hareketleri, beyninizde oluşan prototip varak yapıştırma baskı hareketleri daima bu varaklama işleminde başarının elde edilmesinde en önde gelen  faktörlerdir. Çalışma anında daima bir çift göz sizi etüt eder. Meraklı bakışlar arasında kullandığınız malzemelere kadar sizi tepeden tırnağa süzerek kendisinin de yapabileceğini hatta usta olduğu varsayımıyla size varakla ilgili bilgiler, teknikler dahi verir. Unutmayın ki bir varak ustası tecrübesiyle yılların birikimi ile yetişmektedir. Usta varaklanacak objenin her türlü hatalı işlemini giderebilme yeteneğine sahip olmalıdır. Zeminini görmediği malzemeye varak yapmaz. (reçineli çam malzemesi de sehven kullanabilirler. Reçine varağı bozar). Her aşamasını takip eder. Unutmayın ki hiç antika özelliğine ihtimal vermediğiniz malzeme bir süre sonra antika özelliğine sahip olabilir.  İyi bir usta oymalara zımpara attırmaz. Oymaları bozdurmaz. Altın varaklama işi sanıldığı kadar sıradan basit işlem değildir.


Varaklama işlemi her ortamda yapılabilir mi?

Hayır. Her ortamda varaklama işlemi yapılmaz. Gayet tozsuz, sessiz bir ortamda, geniş bir odada varaklama işlemi yapılır.

http://www.melikevarakcilik.com/
MUSTAFA KEMAL BEKTAŞ

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]


Ynt: NAKKAŞ/KALEMİŞİ/RESTARASYON EKİBİ Gönderen: nAKkaŞBey38
[22 Mart 2024, 01:59:53]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal