Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: 12 havariden birinin gömülü olduğu kilise turizme kazandırılmayı bekliyor.  (Okunma sayısı 4364 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

vecih

  • Restorasyon Forum
  • ****
  • İleti: 363
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: MSGSÜ
Van`ın Başkale ilçesinde bir askerî birliğin sınırları içinde bulunan ve Hristiyan dünyası için önemli olan Saint Bartholomeus Kilisesi, ilgisizliğe direniyor. Ziyaretçi kabul edilmeyen kiliseyi önemli kılan ise 12 havariden biri olan Bartalmay`ın mezarının bulunduğu rivayeti.


Albayrak köyündeki askerî birliğin alanı içinde bulunan kilise, Büyük Zap Vadisi`ne bakan bir tepe üzerinde yer alıyor. İl Kültür ve Turizm Müdürü Zeki Taştan, Van`da çok sayıda kilise bulunduğunu, Saint Bartholomeus`un Hristiyan dünyası için en önemlilerinden biri olduğunu belirtti. Kilisenin üst kısmının tamamen yıkıldığını söyleyen Taştan, kısa zamanda restore edilmemesi halinde kalan duvarların da yıkılma ihtimali olduğunu ifade etti. İl Kültür ve Turizm Müdürü, `Bakanlığa yazı yazarak, hem Saint Bartholomeus hem de buraya 10 kilometre mesafedeki Yanal köyünde bulunan Kızıl Kilise`nin restore edilmesi için girişimlerimiz olacak. Saint Bartholomeus Kilisesi`nin, askerî bölge dışına çıkarılmasını da talep edeceğiz. Ziyaretçi kabul edilmemesi bir dezavantaj görülüyor ancak koruma altına alınarak daha fazla tahrip edilmemesi de avantaj.` dedi. Restorasyondan sonra söz konusu iki kilisenin ve Yavuzlar köyündeki peribacalarının günlük tur kapsamına alınacağını belirten Zeki Taştan, böylece bölgenin tarih ve doğa güzelliklerinin turizme kazandırılmış olacağını ifade etti.


Kitabesi günümüze kadar gelmemekle beraber yapı üslubundan, 13. veya 14. yüzyılda yapıldığı ifade ediliyor. Kilisenin 1647-1655, 1760 ve 1877 yıllarında onarıldığı, günümüze gelen yapının 19. yüzyıl özellikleri taşıdığı vurgulanıyor. Doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen bir alan üzerinde kurulu, kubbeli ve haç planlı kilise, düzgün kesme taşlardan yapılmış. Sivri kemerli alınlıklı portal dikdörtgen bir çerçeve içine alınan ve köşe sütunlarıyla sınırlandırılan giriş kapısının hemen üstünde, iki süvarinin birbiriyle mücadelesi kabartma olarak gösterilmiş. Bunun üzerindeki alınlıkta ise tanrı ve melek tasvirleri bulunuyor. İçeri girilen ilk bölüm, karşılıklı dört kemerin taşıdığı çapraz tonozlarla örtülü. Günümüze ise yalnızca kemerler ulaşmış.

Tarih:22.04.2009 Çarşamba Kaynak: Cihan Haber Ajansı
Güzel sanatlarda muvaffak olmak, bütün inkilaplarda başarıya ulaşmak demektir. Güzel sanatlarda muvaffak olamayan milletler ne yazık ki, medeniyet alanında yüksek insanlık sıfatıyla yer almaktan ilelebet mahrum kalacaklardır.”   M.KEMAL ATATÜRK

nazım

  • Restorasyon Forum
  • ****
  • İleti: 255
  • Cinsiyet: Bay
  • Eğri cetvelden doğru çizgi çıkmaz
Nazım Can CİHAN
Restoratör
NCC Restorasyon Konservasyon Arkeoloji
----
Tüm Restoratörler ve Konservatörler Derneği
Yönetim Kurulu Başkanı

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal