Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: 19. yüzyıl yapımı Çorapçı Hanı, Yanlış restorasyon yüzünden tarih oldu  (Okunma sayısı 6786 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Restorasyon

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 824
  • Cinsiyet: Bay
Bir süredir Sivas Belediyesi tarafından restorasyon işi sürdürülen Çorapçı Hanı'nda, restorasyon yapılmak yerine yıkılarak yeniden yapıldığı gerekçesiyle çalışmalar durduruldu.



   Handa incelemede bulunan İl Özel İdaresi Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB) yetkilileri, hanın tamamen yıkıldığını tespit ederek restorasyon kanununa aykırılıktan çalışmaları durdurdu. Restorasyonla ilgili son kararı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu verecek.

Sivas'ın ticari tarihinde önemli bir yere sahip olan 19. yüzyıl yapımı Çorapçı Hanı, yıllarca kaderine terk edildikten sonra mayıs ayında Sivas Belediyesi tarafından restorasyona alınmıştı. Restorasyon için hükümet desteği de sağlandı. TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Sivas Milletvekili Mustafa Açıkalın, 600 bin lira ödenek göndererek restorasyonun önünü açtı. Hanın restorasyonu için belediye tarafından açılan ihaleyi belediyenin iştiraki olan Özbelsan AŞ, restorasyon yeterliği olmadığı için taşeron firma kullanarak almıştı. Ancak restorasyon çalışmaları henüz başlamışken sona erdi.

Tarihi hanı restore yapmak için giren taşeron firma, konağı tadil etmek yerine yıkınca olaya Koruma Uygulama Denitim Bürosu (KUDEB) el koydu. KUDEB, firmanın restorasyonu 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nda belirtilen teknik kurallara uygun yapmadığını tespit etti. Restorasyon alanında incelemelerde bulunan yetkililer, han binasının temeline kadar yıkılarak restorasyondan çıkarılıp yeni inşaat alanına dönüştürüldüğünü tespit etti. İnceleme ekibi, gördüğü manzara karşısında; '150 yıl süreyle ayakta duran tarihi han belediye işçileri tarafından iki haftada yerle bir edilmiş' yorumunu yaptı. Yapılan inceleme sonunda restorasyonun durdurulmasına karar verildi.

KUDEB heyeti, restorasyonu durdurma raporuna ayrıca restorasyonda horasan harcı yerine çimento harcı kullanıldığını ve kerpiçlerin sökülüp atıldığını yazdı. Rapor, Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na gönderildi. Restorasyonun geleceğiyle ilgili son kararı ise bölge kurulu verecek. Bölge Koruma Kurulu'nun, KUDEB'in raporunu inceledikten sonra restorasyonun yapılışında kanuna aykırılığa karar verirse restorasyonun gerçek sahibi belediye ve ihaleyi alan firma yetkililerine para cezası kesebileceği ve sorumlular hakkında savcılığa da suç duyurusunda bulunabileceği belirtildi.

ÇORAPÇI HANI TARİHİ

Çorapçı Hanı bundan yaklaşık 150 sene evvel Sivas'aalışverişyapmaya gelen insanların kaldığı bir yerdi. Çorapçı Hanı yakın bir geçmişe kadar 'han' ismine uygun olarak gecelemek amacıyla kullanmış. Hanın ahşaptan yapılmış olan yeşil boyalı pencereleri ise demirlerle korunaklı hale getirilmiş. Geriye doğru yedi çıkmalı olarak kat kat testere biçiminde uzanan yapının en arkasında eskiden binek hayvanlarının yemlenmesine olanak sağlayan bir develiğin de bulunduğu rivayet ediliyor.

Çorapçı Hanı eski Sivas'ın temerküz noktası olması hasebiyle, Behrampaşa Hanı, Taşhan ve Subaşı Hanı gibi Ulu Cami çevresinde bulunan hanlardan bir tanesi olma özelliğini taşıyor. Sivas'ın büyük evliyalarından İhramcızade İsmail Hakkı Toprak Hazretleri de bu handa kalmış.

CİHAN

özgür onur çekmen
  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 1
  • Meslek: restoratör
Bu tür çalışmalar bu kadar basit mi ? Neden ciddiye alıpta doğru kişilere emanet edilmez ki..

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Premier Ğ¡asual Dating - Verified Maidens Gönderen: Dursunfurkan
[Dün, 19:27:44]


RESTORATÖR ANKARA (7 YIL DENEYİM) Gönderen: Mehmet Güngör
[Dün, 18:54:22]


rmiljyhy Gönderen: generic tadalafil 2019
[Dün, 17:59:05]


RÖLÖVE-RESTİTÜSYON-RESTORASYON-PROJE VE DANIŞMANLIK HİZMETİ Gönderen: gül_can
[Dün, 17:13:10]


Restoratör Gönderen: emine
[Dün, 15:52:30]


Superlative Ğ¡asual Dating - Legitimate Girls Gönderen: skrn_arc
[Dün, 12:32:18]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal