Restorasyon Forum

Restorasyon Forum => Haberler => Konuyu başlatan: İSMAİL - 06 Temmuz 2016, 15:10:07

Başlık: 2 Bin 700 Yıllık Antik Kent Bulundu
Gönderen: İSMAİL - 06 Temmuz 2016, 15:10:07
2 bin 700 yıllık antik kent bulundu

Bursa’nın Mudanya ilçesinde 2 bin 700 yıllık Meyrleia antik kentine ait künk, kanal, seramik fırın, apsisli yapı ve cadde kalıntıları bulundu.

(http://www.restorasyon.info/wp-content/uploads/2016/07/2bin-yillik-tarihi-kent.jpg)

ULUDAĞ Üniversitesi, 2010 yılında Bursa’nın Mudanya ilçesinde yaptığı yüzey çalışması sırasında yoğun seramik parçalarına rastlayınca Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na başvurarak bölgenin 1’inci derece arkeolojik sit alanı ilan edilmesini önermiş, ancak koruma kurulu bölgeyi 3’üncü derece arkeolojik sit alanı ilan etmişti. 2015 yılında özel mülkünde konut yapmak isteyen bir vatandaş Mudanya’nın Ömer Bey Mahallesi’ne bağlı 1448 ada 8’inci ve 22’nci parsellerde müze denetiminde sondaj kazısı yaptı. Kazıda 22’nci parselde milattan önce 7’nci yüzyıla ait olduğu tahmin edilen Myrleia antik kentine ait künk, kanal, seramik fırın, arşitrav, mozaik, temel, taban, duvar, apsisli yapı ve cadde kalıntılarına rastlanınca sondaj kazısının diğer parsellere yayılması da kararlaştırıldı. Müze denetiminde yapılan bir yıllık kazı sonucunda 2 bin 700 yıllık Myrleia antik kentinin bir kısmı gün yüzüne çıkarıldı.

YAPILAŞMA TEHDİDİ
Yaklaşık bin metrekarelik alan üzerinde keşfedilen antik kentin yapılaşma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirten Arkologlar Derneği antik kentle ilgili yaptığı açıklamada “Arkeolojik çalışmalar sonucunda Myrleia antik kentinin dokusuna ait bir parçanın gün yüzüne çıkarıldığı belirgin bir biçimde görülmektedir. Ancak antik kente ait kalıntıların ortaya çıktığı bölge 3’üncü derece arkeolojik sit alanı olarak belirlenmiş. Bu da, gerekli arkeolojik kazı ve araştırmalardan sonra, kurul izniyle yapılaşmaya açılabilecek alan anlamına geliyor. Oysa Myrleia antik kentinin bilimsel yöntemlerle araştırılıp kent yaşamına kazandırılması gerekir” dedi.

İZİN VERMEYECEĞİZ
Antik kentin 1. Derece arkeolojik sit alanı ilan edilmesi için gerekli girişimlerde bulunduklarını söyleyen Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ise, “Böylesine bir tarihi değer ve güzelliğe sahip antik kentin ortaya çıkarılması ve insanlığa kazandırılması çok önemlidir. Mudanya Belediyesi olarak bu konuda tüm duyarlılığımızla hareket ediyoruz. Değerlerin talan edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Bölgenin 1’inci derece arkeolojik sit alanı ilan edilmesi için ilgili kurumlara başvuruda bulunduk. Ayrıca Mudanya’nın UNESCO Dünya Mirası listesine alınması için çalışmalar başlattık. Ortaya çıkan ve tarihimize ışık tutan bu tür antik kentlerin değeri paha biçilemez. Bu değerleri koruyarak geliştirmek ve geleceğe taşımak bizim en önemli görevlerimizden biridir” dedi.

ANTİK KENT ÜSTÜ AVM YAPILMIŞTI
 Myrleia antik kentinin liman kısmının bulunduğu bölgenin 3. derece arkeolojik sit alanı ilan edilmesiyle 2012 yılında Tesco Kipa Kitle Pazarlama Şirketi bölgede alışveriş merkezi inşaatına başlamış, inşaat sırasında antik kentin bir kısmı ortaya çıkmıştı. Ancak bütün itirazlara rağmen koruma kurulu o dönemde antik kent duvarlarının AVM’nin bodrum katında cam çerçeve içesinde sergilenmesine karar vermişti. Bunun üzerine AVM antik kentin üzerine inşa edilmişti.

Hürriyet
SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal