Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Mimar Sinan Genim Konuştu: Galatasaray’ın Yerine Gecekondu mu Yapacaktım, İstifa  (Okunma sayısı 3652 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İSMAİL

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 685
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: Mimar Sinan Üniversitesi
Mimar Sinan Genim Konuştu: Galatasaray’ın Yerine Gecekondu mu Yapacaktım, İstifa Ettim

2,5 yıl önce yanan ve hala restorasyonu yapılmayan tarihi Galatasaray Üniversitesi'nin yanan binasının restorasyonu'nu yapacak mimar Sinan Genim, projeden istifa sürecini bianet'e anlattı.



“Kurul benden abuk sabuk bir sürü şey istedi. Ben 46 yıllık mimarım, kendi imzamı atacağım şeye başkalarının istediklerini koymam. İki ay önce istifa ettim. Şimdi ne yapıyorlarsa yapsınlar.”

142 yıllık tarihi Galatasaray Üniversitesi binası 22 Ocak 2013’te yangında kullanılmaz hale geldi. Aradan geçen 2,5 yılda binanın restorasyonu adeta yılan hikayesine döndü.

1.grup tescilli tarihi binanın Restorasyon Uygulama Projesi Nisan 2014’de tamamlanarak İstanbul III Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na sunuldu ancak kurul aylar geçmesine rağmen projeyi onaylamadı.

Projenin mimarı Sinan Genim’in tarihi binayı "betonarmeye" döndüreceğine dair Kültür ve Turizm Bakanlığına dilekçe ile uyarıda bulunulmuştu.

Dün de Feriye Koruma Platformu, change.org’da imza kampanyası başlatarak Sinan Genim’in betonarme projede ısrarı yüzünden adım atılamadığını belirterek Genim’in projeden çekilmesi talep etti.

46 yıllık mimarım, kurul başkanlığı da yaptım

bianet’e konuşan Sinan Genim, projeden neden istifa ettiğini açıkladı:

“İki ay evvel istifa ettim. Ne yaparlarsa yapsınlar. Ne yani gecekondu mu yapacağım? 46 senelik mimarım, sokaktakinin tarif ettiği gibi mi yoksa inandığım, bildiğim gibi mi bina yapacağım?

"Kurul nasıl bina yapacağımı tarif ediyor. Ben bunca sene kurul başkanlığı, üyeliği yapmışım. Bana nasıl bina yapacağımı tarif edenlerin benden daha bilgili olması gerekiyor. Sonuçta bu proje benim imzamla yapılıyor. Kurulun ne bilgisi ne deneyimi var.

Bütün binayı yeniden yapacaktık

"Biz binanın içini boşaltıp bütün binayı yeniden yapıyoruz. Teklifimiz oydu. Aynı odalar, aynı tavanlar, aynı yapılar, merdivenler. Isıtılan, soğutulan çağdaş bir bina. İçerideki mimarisi de aynı. Malzeme mimariyi belirler mi?

"Binanın altı çamur içinde, tamamen dolgu toprak. Vakıf dünya kadar para topladı, gecekondu mu yapalım.

"Döşemeleri ahşap olsun deniyor, bu mümkün mü? Kaç paraya yapacağız? İnsanları kazıklayayım mı? Bakın ben sadece İstanbul için yapı yapmıyorum, 4 ciltlik kitabım var. İnanılmaz sayıda da makalem var. Her şeyi toplum için yaptım.

Bir sürü abuk subuk şey istediler

"Yıllar sonra bu rezilliği nasıl yaptın derlerse utanırım, kurul böyle mi istedi diyeceğim. Bir sürü abuk sabuk şey istediler. Bununla ilgili 13 tane karar gönderdiler bana . İstemelerinin sonu bitmedi ki. 

"Dışarıdan başka bir grup da bir şey yaptırmama taraftarı, yok kurulla konuştu, dedikodu yaparak sosyal medyayı kullandılar. Ben çok sakin davrandım. 2 ay önce istifa ettim, hala imza kampanyasında istifa et diyorlar.  Yok Vahdettin Köşkü'nün kubbesi yokmuş. Yalan söylüyorlar, ayıptır. Gidin görün kubbe orada mı değil mi.

Bu süreci kitaplaştıracağım

"Karışmasalardı, şimdiye restorasyon bitmiş, eğitime başlanmıştı. Şimdi sıfırdan başlasınlar. Kurulun projeyi yapacak kişiden benden istediklerinin tamamını istemesi gerekiyor. Yoksa tazminat davası açacağım. Zaten bu süreci kitap yapacağım, ismi de Galatasaray’ın macerası olacak.”

Korunacak bir şey yok

Genim, çatıya koruma konmadığı için binanın çürüme ihtimaliyle ilgili iddialara ise şöyle yanıt verdi:

"Korumanın maliyeti 4,5 milyon lira, yazık değil mi. Neyi koruyacaksınız ki. Taş, duvar. Çırağan Sarayı 80 sene öyle kaldı, sonra restore edildi. Korunacak bir şey yok. Kitap, mobilya yok. 3 kalem işi var. Gidin görün. Abuk sabuk, soluk silik 3 kalem işi. Bu zaten üniversitenin sorumluluğunda benim işim değil. Ben sadece projeden sorumluydum. "

bianet

aslan38

  • Mimar
  • Admin
  • ******
  • İleti: 828
  • Cinsiyet: Bay
  • Ya en iyi olacaksın! Yada en iyilerden olacaksın!
  • Okul: Kutahya Dumlupinar University - Azerbaijan University of Architecture and Construction
Yeni mezun olan Restorasyon kelimesini KTVKK'da öğrenen mimarlar var bu ülkede ve üzüntüm o ki, ne kadar az bildikleri bilgilerini sanki doğruymuşcasına yıllarca restorasyon projesi yapmış ve uygulamış tecrübeli insanlara; 'Hayır, O öyle olmaz! Böyle Olacak!' diyecek kapasite ve kapristeler. :) bu tarz haberlere alıştık artık. yaşanan süreç bir o kadar kör cahil bir süreç olduğu kadar kendimce bir o kadar da komik buluyorum.
ZArifoglu
Sinan'in izinden giden mimar.

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

A Gönderen: İrem yıldız
[Bugün, 14:45:45]


A Gönderen: İrem yıldız
[Bugün, 11:49:13]


Restoratör iş arıyorum Gönderen: İrem yıldız
[Bugün, 07:54:33]


Staj yeri arıyorum Gönderen: hierdal
[Bugün, 03:16:56]


rqazsdwc Gönderen: how to buy tadalafil
[27 Nisan 2024, 10:54:29]


hmukamur Gönderen: metformin generic
[27 Nisan 2024, 10:33:51]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal