Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Yunanistan'da Yıkılan Osmanlı Köprüsü Restore Edilecek  (Okunma sayısı 2888 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İSMAİL

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 685
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: Mimar Sinan Üniversitesi
Yunanistan'da Yıkılan Osmanlı Köprüsü Restore Edilecek

Atina Politeknik Üniversitesi Rektörü Yannis Golias, geçen hafta meydana gelen aşırı yağış nedeniyle oluşan selde yıkılan Osmanlı dönemine ait tek kemerli taş köprünün yeniden inşa edileceğini söyledi.



Atina Politeknik Üniversitesi ve Yunanistan Kültür Bakanlığı yetkilileri, proje çalışmaları kapsamında Plaka Köprüsü'nün yıkıldığı bölgede incelemelerde bulundu. Politeknik Üniversitesi Rektörü Golias, tarihi taş köprüyü yakın bir zaman içinde eserin ilk formuna göre  inşa etmek için teknik bilgiye sahip olduklarını belirtti. Golias, üniversitenin kısa bir süre içinde devlet yetkililerine eserin ilk formuna kavuşturulması yönündeki projeyi sunmaya hazır olacağını bildirdi.

Kültür Bakanlığı Restorasyon Bölümü Genel Sekreteri Evgenia Gatopulu ise taş köprünün gerek  Yunanistan gerekse bölge için tarihi ve sembolik önemi olduğunu vurgulayarak, hükümetin taş köprünün eski haline kavuşturulmasını arzu ettiğini kaydetti. Gatopulu, Kültür Bakanlığı'nın geçmişte de tarihi anıtların restorasyonu konusunda Atina Politeknik Üniversitesi'nin uzmanlarıyla çok iyi bir işbirliği yaptığını ifade etti.

Cumerka Belediye Başkanı Yannis Senteles da belediye ve vatandaşların inşaat çalışmalarının yakın zamanda başlamasını istediklerini söyledi.

Bu arada, iş adamı Nikos Lulis, taş köprünün yeniden eski haline kavuşması yönündeki masrafların yarısını karşılayacağını açıkladı. Nikos Lulis'in dedeleri de Plaka Köprüsü'nün onarım çalışmalarını daha önce iki kez finanse etmişti. Köprünün geriye kalan restorasyon masrafları Yunanistan Kültür Bakanlığı ve özel sektör tarafından karşılanacağı kaydedildi.

Yunanistan'ın batısında Epir Bölgesi'nde geçen hafta aşırı yağış nedeniyle su seviyesi yükselmiş ve Balkanlar'da Osmanlı Padişahı Abdülaziz tarafından 1886'da inşa edilen tek kemerli köprü olan Plaka Köprüsü yıkılmıştı.

Plaka Köprüsü Arahtos nehri üzerinde Yanya ile Arta kentleri arasında bulunuyor.

Haberler

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Taşınmaz Kültür Varlıkları yardım basvurusunu yönetecek mimar inşaat mühendisi Gönderen: mguclu
[Dün, 14:36:55]


GAZİANTEP ŞANTİYE SORUMLUSU - MİMAR - Gönderen: MELİKE ALPSOLEY
[Dün, 13:00:39]


Restoratör İş İlanı !!! Gönderen: Kübraercaggg
[Dün, 08:47:07]


N Gönderen: Williamsaf
[23 Nisan 2024, 16:37:38]


TUĞLA MİNARE USTASI ARANIYOR Gönderen: BÜŞRAABZ
[23 Nisan 2024, 16:21:55]


Finest Ğ¡asual Dating - Genuine Females Gönderen: elifff5394
[23 Nisan 2024, 11:08:49]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal