Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: 20 asırlık kaya resimleri korunamıyor  (Okunma sayısı 2089 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İSMAİL

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 685
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: Mimar Sinan Üniversitesi
20 asırlık kaya resimleri korunamıyor
« : 31 Ocak 2015, 14:05:22 »
2 bin yıllık kaya resimleri korunamıyor

Milas’a bağlı Bafa ve Kapıkırı mahallerindeki Herakleia Antik Kenti’nde bulunan hristiyanlık dönemine ait 20 asırlık kaya resimleri korunamadığı için yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.



Bir bölümü Milas sınırları içerisinde yer alan Beşparmak Dağları yamacında kurulu Herakleia Antik Kenti, tarihi ve doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldi. Antik kentin en renkli eserlerini ise kaya resimleri oluşturuyor. Bölgede arkeolojik çalışmalar yapan Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü üyesi Dr. Anneliese Peschlow-Bindokat tarafından 1994 yılında bulunan kaya resimleri, artan tahribat nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Bir kısmı yıkılan Yediler Manastırı’nın hemen yanı başında bulunan bir kayaya resmedilen dini motifler ve figürler, yakın geçmişte kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce zarar gördü. Dağlardaki kayaların oyuklarına yapılan resimlerin yıllar önce tamamıyla korunduğunu ancak zamanla tahrip edildiğini anlatan yöre halkı; “Yediler Manastırı yakınındaki bir kaya resmi baştan aşağıya iniyordu. Ama şimdi bu resimlerin büyük bir bölümü kayadan kazındı. Resimde yer alan figürlerin özellikle yüzleri tahrip edildi.” diyerek bölgeye turist çeken tarihi değerlerin korumaya alınmasını istedi.

MADEN OCAKLARI BÜYÜK TEHDİT!
Bölgede yoğun bir şekilde faaliyet gösteren maden ocaklarının ve denetimsiz turist ziyaretlerinin tarihi eserlere zarar verdiğini belirten uzmanlar ve çevreciler; “Bu tarihi ve kültürel mirasın yeni feldspat ocaklarına feda edilmemesi gerekiyor. Maden ocağındaki çalışmalar sırasında patlatılan dinamitler büyük tehdit oluşturuyor. Kısa süre önce Yediler Manastırı’ın bir bölümü yıkıldı. Manastırı ziyaret eden turistlerin yaralanmasına, kaza geçirmesine neden olabilecek noktalar var. Ama buralarda da hiçbir güvenlik önlemi yok! Bu tarihi ve doğal güzellikleri bozmadan korumamızı sağlayacak bir turizm politikası gerekiyor” diye konuştu.

İHA

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Çalışma arkadaşları arıyoruz. Gönderen: Yunus.teze
[Dün, 22:43:50]


cmbzrqjy Gönderen: metformin 100 mg
[Dün, 19:31:55]


ÇALİŞMA ARKADAŞLARI Gönderen: zeki0669
[17 Nisan 2024, 19:26:12]


Top-notch Ğ¡asual Dating - Legitimate Girls Gönderen: zgtasoluk
[17 Nisan 2024, 06:48:19]


Premier Ğ¡asual Dating - Verified Maidens Gönderen: Dursunfurkan
[16 Nisan 2024, 19:27:44]


RESTORATÖR ANKARA (7 YIL DENEYİM) Gönderen: Mehmet Güngör
[16 Nisan 2024, 18:54:22]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal