Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: 3 bin 200 yıllık Eflatunpınar Hitit Kutsal Anıt Restorasyonu Tamamlandı  (Okunma sayısı 4731 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Egemen

  • Restorasyon Forum
  • **
  • İleti: 78
  • Cinsiyet: Bay
3 bin 200 yıllık Eflatunpınar Hitit Kutsal Anıtı ve Havuzu'nun Restorasyonu Tamamlandı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın 2010 yılı ağustos ayındaki Konya gezisi sırasında, 3 bin 200 yıllık Eflatunpınar Hitit Kutsal Anıtı ve Havuzu'nu bakımsız olarak görüp tepki göstermesi üzerine başlatılan restorasyon çalışması, yeni tamamlandı.



Konya'nın Beyşehir İlçesi Sadıkhacı Belediyesi sınırlarında bulunan ve dünyada eşi benzeri bulunmayan Eflatunpınar Hitit Kutsal Anıtı ve Havuzu, M.Ö. 1300 yıllarına ait olduğu sanılan Geç Hitit kalıntılarının ve orijinal halini muhafaza eden üç anıtın bulunduğu bir höyük. Höyük, Antik Yunan filozofu Eflatun'dan 1000 yıl öncesine dayanmakla birlikte halk arasında bu şekilde adlandırılagelmiş. Anıt ve havuz, ilk kez İngiliz Jeolog W.J. Hamilton tarafından 1849 yılında fark edildi. Konya Müze Müdürlüğü, 1996 yılında anıt çevresinde kazı çalışmaları yaptı. Bu çalışmalar sonunda anıtın önündeki dikdörtgen planlı havuz ortaya çıkarıldı.

Müzenin 1998 yılında yapmış olduğu çalışmalarda da anıtın alt kısmında 5 kabartması daha olduğu belirlendi. Anıt çevresinde yer alan yaklaşık 3 bin yıllık 25 ton ağırlığındaki boğa protomu ise 2002 yılında yapılan çalışmalarla ayağa kaldırıldı. Dünyada bir benzeri olmadığı belirtilen, doğal sit alanı olarak koruma altında alınan tarihi anıt ve çevresinde yıllar önce başlayan arkeolojik çalışmalar, ödenek yetersizliği nedeniyle devam ettirilemedi.

BAKAN GÜNAY'DAN TEPKİ



Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 2010 yılının ağustos ayında Beyşehir ve çevresinde incelemelerde bulunurken Eflatunpınar Hitit Kutsal Anıtı'nda gezdi. Tarihi Eflatunpınar'ın oldukça bakımsız olduğunu gören Günay, yetkililere tepki göstererek, bakımsızlığın nedenini sordu? "Yazık, günah çok güzel anıtmış" diyerek tepki gösteren Günay, maddi imkansızlıklar nedeniyle tarihi mekanın bakımının yapılamadığını belirten yetkililere de "Ben olsam Bakan gelecek diye bir çevre düzenlemesi yapardım. Buranın temizliği bakanlık desteğine ihtiyaç yok. Her şeyi bakanlıktan beklemeyin" diye konuştu.

Bakanın gerekli parasal desteği gönderileceğini açıklamasının ardından Eflatunpınar Hitit Kutsal Anıtı'nın restorasyon çalışmaları hızlandırıldı.

EFLATUNPINAR HİTİT KUTSAL ANITI TURİZME KAZANDIRILDI

Eflatunpınar Hitit Kutsal Anıtı'ndaki son çalışmalarla ilgili bilgi veren Müze Müdürü Yusuf Benli, bölgede çevre düzenlemesinin yapıldığını ve anıtın bulunduğu alanın çit ile çevrildiğini kaydetti. Havuzlardaki eksik taşları da tamamladıklarını belirten Benli, şunları söyledi:

"Ayrıca gezi alanlarına ziyaretçilerin daha rahat gezebilmeleri için 2 küçük köprü yapıldı. Oturabilmeleri için banklar konuldu. Yörede bulunan ve kendisine has olan taş ocaklarından kesilen taşlar, alttaki M.Ö. 1200'lü yıllardan kalan taşları korumak için üzerine konuldu. Taş ustası arkadaşlarımız restorasyon taşlarının yüzeyine kabartma çalışması yapmaya başladı. Doğu duvarı bozajlanmış ve bitirilmiş durumda. İki taş arasında farklı bir renk var. Ama orijinal taşların M.Ö. 1200'lü yıllarda yapılmış olması, üzerinden 3 bin 200 yıllık bir zaman diliminin geçmiş olması ve yılların tahribatı nedeniyle renk değişikliğine uğradığı için bugünkü taşlarla arasında farklı bir renk var. Ama zamanla tabiat şartları ile yeni yerleştirilen taşlar alttaki taşlarla aynı görününe sahip olacak." Benli, Eflatunpınar Hitit Kutsal Anıtı'nın ziyarete açık olduğunu ve turistlerin geldiğini belirterek, turizme kazandırılması için çalışmaların devam edeceğini de sözlerine ekledi.

MKY(İA/BT) - Konya

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]


Ynt: NAKKAŞ/KALEMİŞİ/RESTARASYON EKİBİ Gönderen: nAKkaŞBey38
[22 Mart 2024, 01:59:53]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal