Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: 5 asırlık Beyazıt Camiine kapsamlı Restorasyon  (Okunma sayısı 2953 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fundakoral

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 38
  • Cinsiyet: Bayan
5 asırlık Beyazıt Camiine kapsamlı Restorasyon
« : 01 Aralık 2012, 15:15:24 »

5 asırlık Beyazıt Camii'ne kapsamlı Restorasyon

Sultan 2. Beyazıt tarafından inşa ettirilen ve adını taşıyan camide, 5 asırlık tarihinin en kapsamlı restorasyonu başladı.

İstanbul'un tarihe tanıklık eden meydanına da ismini veren, 5 asır boyunca depremlere, yangınlara meydan okuyarak ayakta kalan Beyazıt Camisi, zamanın neden olduğu yaralarının sarılması ve gelecek nesillere aktarılması için restore ediliyor. Restorasyon için temmuz ayında yapılan ihalenin ardından, caminin çevresi sacla çevrildi. Caminin içine ve dışına iskeleler kuruldu. Uzmanlar ve işçiler, tarihi yapıda çalışmalara başladı. Restorasyon çalışmaları nedeniyle camideki küçük bir bölümde ibadete izin veriliyor.
Tahminen 6 milyon liraya mal olacak caminin restorasyon çalışmalarının 2 yıl sürmesi bekleniyor.

''Orijinalliğini korumuş en eski selatin cami, büyük öneme sahip''
Vakıflar İstanbul Bölge Müdürü İbrahim Özekinci, Beyazıt Camisi'ndeki restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Özekinci, Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Fatih Camisi'nin 1766 yılındaki depremde yıkılması ve sonra yeniden inşa edildiğini hatırlattı, Beyazıt Camisi'nin İstanbul'da orijinalliğini koruyabilmiş en eski selatin cami olduğunu belirtti.
Zemininin sağlamlığına vurgu yapan Özekinci Mimar Sinan'ın yaptığı ilave kemerin de önemli rolü olduğunu söyledi.

Daha önce camide bu kadar büyük çapta tadilat geçirmediğini açıklayan Özekinci, yapılacak çalışmaları şöyle anlattı:
''Geçen yıl Hünkar Kasrı yanmıştı ve bu yangın herkesi üzmüştü. Ancak sevindirici tarafı kasrın projeleri elimizde vardı. Öncelikle o projelere uygun olarak Hünkar Kasrı'nın restorasyonu tamamlayacağız. Daha sonra kuruldan onaylı projeler doğrultusunda camimizin kurşunlarını yenileyeceğiz. Kurşunlar açılacak, Horasan harçlarına, çamurlara bakılacak. Çatlaklar varsa onarılacak.... Caminin 1999 depreminde aldığı küçük çatlaklar var. Bu çatlakların etrafını açacağız. Daha sonra kalem işi raspalar yapılacak.

Dış cephelerdeki kirlilik çevre kirliliğine mikro kumlama ve benzeri yöntemlerle hem taş temizliği hem de mermer temizlikleri yapılacak. Pencere korkulukları, içlikler, dışlıklar tüm elemanlar kurul kararları doğrultusunda elden geçirilecek. Temel prensibimiz yaptığımız çalışmalarda 'minimum müdahale, maksimum koruma'... Orijinline, aslına sadık kalınarak camimiz bitirilmeye çalışılacak. Bittiğinde bugünden çok daha farklı ve hoş bir manzarayla karşılaşacağız.''

Beyazıt Camisi

Beyazıt Camisi, Osmanlı Devleti'nin 8. padişahı olarak, babası Fatih Sultan Mehmet'in ölümünün ardından tahta çıkan ''Sofu'' lakaplı Sultan 2. Beyazıt tarafından, 1501 ile 1506 yılları arasında yaptırıldı. Cami, Bizans döneminde ''Theodosius Forumu'' olarak adlandırılan meydana da ismini verdi.

Caminin mimarı bilinmiyor. Caminin yapımında, Mimar Hayreddin, Mimar Kemaleddin ya da Yakupşah bin Sultanşah'ın başmimar olarak görev almış olabileceği tahmin ediliyor.
Caminin sağında yer alan minare, Selçukludan Osmanlı'ya geçişin İstanbul'daki ''tek örneği'' olarak gösteriliyor.

Caminin, ''Küçük kıyamet'' olarak nitelendirilen 1509 depreminde çöken kubbesinin hemen onarıldığı, 67 yıl sonra Mimar Sinan'ın, ilave kemer yaparak caminin sağlamlığını artırdığı da kayıtlarda yer alıyor.

Haber7

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Outstanding Ğ¡asual Dating - Living Women Gönderen: ozanyeniay
[Bugün, 03:44:51]


Yeni mezun Restoratör iş arıyor Gönderen: Mrvnr386
[Dün, 16:18:18]


Restoratör - Deneyimli - Ekip Portföyü geniş Gönderen: baskaya34
[10 Haziran 2024, 15:49:53]


Tarihi eser restorasyonlari kalemişleri Gönderen: murateminkoz
[09 Haziran 2024, 14:56:59]


STAJ Gönderen: enskzu
[08 Haziran 2024, 16:36:24]


Ynt: restorasyon bölümünde okuyan stajer öğrenci alinacaktir Gönderen: enskzu
[08 Haziran 2024, 16:21:47]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal