Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Şile Belediyesi Kale Restorasyonu Hakkında Açıklama Yaptı!  (Okunma sayısı 6244 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İSMAİL

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 685
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: Mimar Sinan Üniversitesi

Şile Belediyesi Kale Restorasyonu Hakkında Açıklama Yaptı!

Şile Belediyesi, sosyal medyada Sunger Bob'a benzetilen Şile Kalesi hakkında açıklama yaptı.

2 bin yıllık tarihi olan Şile Kalesi'nin restore edilmesi üzerine kavuştuğu yeni görüntüsü, sosyal medyada tartışmalara neden oldu.

Çizgi film karakteri Sunger Bob'a benzetilen Şile Kalesi hakkında vatandaşların sosyal medyadan yayınladıkları mesajların basında yer alması üzerine Şile Belediyesi tarihi kalenin restorasyonu ile ilgili açıklamada bulundu.

Şile Belediyesi'nin 'Ocaklı Ada Kalesi' olarak da bilinen Şile Kalesi hakkındaki açıklamasında; Kalenin restorasyonu'nun İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylı olduğuna değinildi.

Koruma Kurulunca onaylanan restorasyon projesinin uygulanma sürecinde “savunma yapıları ve restorasyon” konularında uzman restoratör mimar, arkeolog  ve sanat tarihçisi üyeleri içeren bir bilim kurulu oluşturulduğunun altı çizildi. 

Şile Belediyesi tarafından; onaylı projenin dışına çıkılmadığı söz konusu kalenin  14. yüzyıl başlarında (1305) Cenovalıların hakimiyetine geçtiği düşünülen dönemden kalma Bizans Devri yapısı olduğu ve  1391 tarihinde Yıldırım Bayazıt tarafından fethedilerek Türklerin eline geçen kalenin dönemine uygun restorasyon yapıldığı belirtildi.

Açıklamanın devamı şöyle:
Restorasyon proje kararı; olduğu gibi koruyarak tehlike arz eden kısımlar sağlamlaştırılarak farklı bir fonksiyon vermeksizin özgün ahşap merdivenleri canlandırıp seyir kalesi-hisarı olarak kullanılması önerilmiştir. Adaya kale ziyaretçileri (minimum sayıda 7şer kişilik guruplar halinde) kabul edilmesi planlanmıştır. 

Kale’nin tasarım ilkeleri belirlenirken öncelik, tarihsel-doğal konumun güncelleştirilmesi olmuştur. Aynı zamanda doğal tahribatın göz önünde bulundurularak gelecek tehlikelere karşı güçlendirme kaygısı güdülmüştür. Bununla birlikte Kale’nin detayları dönem kaleleri incelenerek ve yüklendiği işlevler göz önünde bulundurularak restorasyon projelerinin hazırlanması kararlaştırılmıştır.

Şile Ocaklı Kalesi Restorasyon Uygulama İşi kapsamında, 04.05.2010 tarih B.16.0.KVM.4.34.00.14870 sayılı Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul VI Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü kararına istinaden oluşturulan Bilim Heyetinin gözetiminde, yine aynı karar doğrultusunda Arkeolojik Kazı çalışmaları tamamlanmıştır.

Kale restorasyon projesinin bilim kurulu; İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Restorasyon A.B.D Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Prohistorya ve ÖnAsya Arkeoloji A.B.D Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şevket Dönmez ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Türk ve İslam Sanatı A.B.D. Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Ahmet Vefa Çobanoğlu’ndan oluşmaktadır.

Konu ile ilgili olarak halkımız tarafından yapılan yorumların, tarihine ve mirasına sahip çıkmak açısından öneminin farkında olduğumuzu belirtir, bununla birlikte restorasyon sürecinde yapılan çalışmaların son derece akademik ve bilimsel olduğunu kamuoyuna saygılarımızla bildiririz. 

Şile Belediyesi

Ziyaretçi
  • Ziyaretçi
Şile Belediyesi olarak kendi fikirlerinizi de belirtseydiniz daha iyi olacaktı ,restorasyonun ne kadar berbat olduğu ortada. Restorasyonda emeği geçen her kesin isim ve unvanlarını bir panoya yazarsanız her ziyaretçi tarafından anılırlar....   

aslan38

  • Mimar
  • Admin
  • ******
  • İleti: 828
  • Cinsiyet: Bay
  • Ya en iyi olacaksın! Yada en iyilerden olacaksın!
  • Okul: Kutahya Dumlupinar University - Azerbaijan University of Architecture and Construction
Şimdi öncelikle şu konuyu bir açıklığa kavuşturmak gerekir ki,


Restorasyon projesi hazırlanırken Sanat tarihi uzmanı'nın verdiği raporu önümüze koyarak, Müşteri'nin yani Belediye'nin isteklerini de bir kenara alarak yüklenici proje firmasının aslına uygun olarak hazırladığı ve günümüzde mekanın ihtiyaçlarını da gözardı etmeyecek şekilde teknolojinin nimetlerinden de yararlanarak hazırladığımız projelerdir. Fotoğrafı gördüm. Sosyal medyada da zaten oldukça popüler. Fakat burada ben belediye'nin sorumluluğunun diğer kurumlara göre daha az olduğunu düşünüyorum. Çünkü işi talep eden müşteri olarak belediye, işin uzmanlarına proje müellifi Mimarlık firmasının Restorasyon alanında profesyonelleşmiş kadrolarına,Müellifin Sanat Tarihi Uzmanı'nın hazırladığı Restitüsyon raporuna, K.T.V.K.K'na ve yazıda adı geçen bilim kurulu ekibine güveniyor. yani sevgili arkadaşlar demem o ki, tabiki belediye'ninde bir suçu var. Fakat Restorasyon projesinin onayını belediye vermedi. aslında bu tür konularda bize rehber olması gereken kurumların bir sorumluluk alıp bizlere Nasıl'ı ? açıklamaları gereken bir rapor yayınlamaları gerekir.


Sayın Ziyaretçi, belirtmek isterim ki, onarımı yapılan eser bir konak, camii, mescid, han yada hamam değil. Bu bir Kale mimarisi ve bir belediye'nin böyle bir projede ne kadar kendi fikrini belirtebilir ki, ne demesini bekliyorsunuz. üst katlara iki tane pencere istiyoruz'u mu!!!
ZArifoglu
Sinan'in izinden giden mimar.

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]


Ynt: NAKKAŞ/KALEMİŞİ/RESTARASYON EKİBİ Gönderen: nAKkaŞBey38
[22 Mart 2024, 01:59:53]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal