Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: 92 yıllık çeşme kurudu  (Okunma sayısı 4510 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

RestorasyonForum

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 739
92 yıllık çeşme kurudu
« : 02 Mart 2009, 14:14:19 »
Gaziantep`te tarihi Antep kalesinin bulunduğu Tabakhane semtinde Kır kahvesinin yanında yer alan 92 yıllık ``Kumandan Çeşmesinin`` suyu, kiracı ile Büyükşehir Belediyesi arasında yaşanan anlaşmazlık nedeni ile kesildi.



Gaziantep kale çevresinde bulunan kır kahvesinin hemen yanında bulunan ve 1917 yılında Kumandan Ilmi Bey ve Hükümet Reisi Şükrü Bey tarafından yaptırılan Kumandan Çeşmesinin yer aldığı bahçenin girişinde 150 yıllık dut ağacı bulunuyor.

Eski adı `dutlu kahve` olan Kır Kahvesinin 1947 yılında yapıldığını ve 1917 yılında yapılan tarihi `Kumandan Çeşmesi` ile bütünleşmiş bir bina olduğunu ifade eden kahvenin işletmecisi Ercüment Hösükoğlu, ``Burada yaşayanlar, dutlu kahvedeki kumandan çeşmesi`` diye bilirler. Eşsiz mimarisi ile günümüze kadar ayakta durabilmiş ve acı, tatlı anılarla kent yaşamının toplumsal belleğine yerleşmiş, Gaziantep kahve kültürünün önemli ve güzel bir simgesi olmuştur`` dedi.

Projesi Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan tarihi Kır Kahvesinin restorasyon çalışmalarının Temmuz 2006`da başladığını ve Ocak 2007`de tamamlandığını anlatan Hösükoğlu, ``AB fonlarından alınan hibe parayla restorasyonu tamamlanan Kır Kahvesinin girişinde yer alan tarihi Kumandan Çeşmesinin aktığı su GASKİ ana borusuna bağlanmış. Daha önce Çeşmenin suyu tarihi Naib hamamının altından akan pınardan gelirmiş. Burası kapandığı için su belediye borusuna bağlanmış. Belediye ile anlaşamayınca yüksek su parası faturası nedeni ile bunu kapattırdım`` diye konuştu.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey de Ocak 2007`de tamamlanan restorasyon çalışmaları sırasında çeşmeye su sağlayan kanalların tıkanması nedeni ana hatta bağlandığını, Kır kahvesini işleten kiracının da itiraz etmesi üzerine, suyun kesildiğini söyledi. Güzelbey, ``Suyun tekrar çeşmeden akmasını sağlayacağız`` dedi.

Kaynak : Sabah Tarih : 2 Mart 2009
Bu Foruma yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar Forumumuzda. Konu açamaz, Eklenti indiremez. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için Üye olabilirsiniz..

 

* Bizi Takip Edin

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal