Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: TCDD, Atatürk'ün eşyalarını restore ettiriyor  (Okunma sayısı 3240 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Egemen

  • Restorasyon Forum
  • **
  • İleti: 78
  • Cinsiyet: Bay
TCDD, Atatürk'ün eşyalarını restore ettiriyor

Büyük Önder Atatürk'ün Milli Mücadele'de Başkomutanlık Karargahı ve konut olarak kullandığı Ankara Gar Binası'ndaki eşyaları, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ve Gazi Üniversitesi işbirliğiyle restore ediliyor.



Bağdat Demiryolu'nun yapımı sırasında 1892 yılında yapılan eski adıyla ''Direksiyon Binası'', Atatürk'ün 27 Aralık 1919'da Ankara'ya gelişinden itibaren Başkomutanlık karargahı ve konut olarak uzun süre emrine tahsis edilmiş, 1920-1922 yılları arasında alınan en önemli iç ve dış kararlara tanıklık etmişti. 1921 yılında Fransızlarla yapılan anlaşmanın görüşmeleri ile imza töreni, TBMM'nin oluşturulmasına yönelik görüşmeler ile 23 Nisan'ın Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanması kararları bu binada alınırken, Büyük Önder, meşhur, ''Hakimiyet kayıtsız, şartsız milletindir'' sözünü yine bu binada söylemişti.

Gazi Mustafa Kemal, ''Direksiyon Binası''nın ikinci katını ise konut olarak kullanmıştı. ''Direksiyon Binası'' 1964 yılından bu yana müze olarak halka hizmet veriyor. Binanın ikinci katındaki Atatürk'ün çalışma odası, kabul odası, yatak odası ile Fikriye hanımın yatak odasında, Atatürk ve Fikriye Hanım'a ait özel eşyalarla, o günkü mobilyalar özgün halleriyle bulunuyor.

Yaklaşık 80 eşya restore ediliyor

TCDD ve Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Türkiye tarihinin önemli bir bölümüne tanıklık eden ve Atatürk ile Fikriye Hanım tarafından bizzat kullanılan bu eşyaları restore ediyor.

Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Başkanı Doç. Dr. Bekir Eskici başkanlığındaki çalışmalar kapsamında, Gazi Mustafa Kemal'in kullandığı yatak, havlular, bornoz, ahşap-deri karışımı mobilyalar, tekstil ürünleri ile Fikriye Hanım'a ait yatağın da aralarında bulunduğu yaklaşık 80 parça eşya elden geçecek.

Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Serap Özdemir, AA muhabirine, çalışmalar hakkında bilgi verdi. Eşyalar üzerinde ilk olarak ön inceleme yaptıklarını, ondan sonra restorasyon çalışmalarına başladıklarını anlatan Özdemir, şunları söyledi:

''Mobilyaların deri bölümlerini büyük bir özenle çıkarıyoruz. Bunların temizleme ve tamamlama işlemlerini yapıyoruz. Malzemeler çok eski olduğu için mobilyalardan çıkarılması, restore edildikten sonra tekrar takılması gibi konularda çok hassas davranmak gerekiyor. Çünkü Atamızın bizzat kullandığı eşyalar, o nedenle çok büyük bir değere sahipler. Atatürk'ün kullandığı dönemdeki hallerine mümkün olduğunca dönüştürmeye çalışıyoruz. Ancak bunu yaparken, tamamen değiştirme yapmıyoruz. Özellikle deri malzemelerde parçalanmış bölümler de olsa orijinal parçayı kullanıp, eksik bölümleri tamamlamaya çalışıyoruz. Bu restorasyon çalışmasından sonra inşallah bu eşyaları çok uzun yıllar daha korumuş olacağız. Bunun için periyodik bakımlarının da yapılması lazım. TCDD ile bu konuyu görüşüyoruz. Eğer isterlerse periyodik bakımları için de elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Bizim için çok onur verici bir iş. Bu çok onur verici görevi yaparken, duygusal anlar yaşıyoruz. Maneviyatını, değerini içimizde hissederek işimizi yapıyoruz. Atamızın bizzat kullandığı bu eşyalar inşallah hak ettikleri güzel bir görüntüyle ziyaretçilerin görüşüne açılacak.''

Restorasyon çalışmalarının 1 aydır devam ettiğini belirten Özdemir, ''Toplamda 3 ayda tamamlamayı öngörmüştük, ancak bir aksilik yaşanmazsa daha erken de bitebilir'' dedi.

sabah

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

rqazsdwc Gönderen: how to buy tadalafil
[Dün, 10:54:29]


hmukamur Gönderen: metformin generic
[Dün, 10:33:51]


İnşaat Mühendisi - Saha Şefi Gönderen: Erdim Mimarlık
[26 Nisan 2024, 20:48:51]


Taşınmaz Kültür Varlıklarına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik" kapsamında pr Gönderen: mguclu
[26 Nisan 2024, 15:31:42]


Ynt: Taşınmaz Kültür Varlıkları yardım basvurusunu yönetecek mimar inşaat mühendisi Gönderen: nimeteliff
[25 Nisan 2024, 13:47:43]


Taşınmaz Kültür Varlıkları yardım basvurusunu yönetecek mimar inşaat mühendisi Gönderen: mguclu
[24 Nisan 2024, 14:36:55]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal