Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Ali Gav Medresesi restore ediliyor.  (Okunma sayısı 4195 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İSMAİL

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 685
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: Mimar Sinan Üniversitesi
Ali Gav Medresesi restore ediliyor.
« : 18 Haziran 2009, 12:23:02 »
Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Ali Gav Medresesini aslına uygun restore etmek için çalışmalara başladı.

Her tarafı tarih kokan Konya, Selçuklular ve Osmanlılar döneminden kalma çok sayıda değerli tarihi ve sanat eserlerine ev sahipliği yapıyor. Bu özelliğiyle önemli bir turizm merkezi olan Konya’da son dönemde tarihi yapıların bakım ve onarımı konusunda önemli adımlar atıldı. Konya’daki bütün tarihi yapıların bakım ve onarımı noktasında önemli projelere imza atan Vakıflar Bölge Müdürlüğü, yok olmaya yüz tutmuş mimari eserleri hayata kazandırıyor. Bugüne kadar birçok tarihi eserin bakım ve onarımını gerçekleştiren Vakıflar Bölge Müdürlüğü, şimdi de Ali Gav Medresesi’nin tarihe kazandırılması için kolları sıvadı.
Ali Gav Medresesi’nin restorasyonu için düğmeye basan Vakıflar Bölge Müdürlüğü, aslına uygun projesini hazırladıktan sonra burayı Büyükşehir Belediyesi’ne onarım şartlı olarak kiraya verecek. Büyükşehir Belediyesi’nin de Ali Gav Medresesi’ni restore ederek Kültürpark Projesi ile birleştirecek. Ali Gav Medresesi’nin kültürel amaçlı olarak kullanılacağı belirtildi.
HAFRİYAT ÇALIŞMALI HAFTAYA BAŞLIYOR
Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç, Ali Gav Medresesi’nde önümüzdeki hafta hafriyat çalışmalarına başlanacağını söyledi. Ali Gav Medresesi’nin önünün kazılacağını, ortaya çıkacak duruma göre projesinin aslına uygun olarak çizileceğini aktaran Bölge Müdürü İbrahim Genç, restorasyon ve restitüsyon projelerinin çizilmesinin ardından da Anıtlar Kurulu’na sunulacağını ifade etti. İbrahim Genç, Anıtlar Kurulu’nun onay vermesinin ardından medresenin restorasyonunun yapılması için Büyükşehir Belediyesine kiraya verileceğini dile getirdi. Genç, Büyükşehir’in burayı restore ettikten sonra kültürel amaçlı olarak kullanılacağını söyledi.
Ali Gav Medresesi’nin projesinin bu yıl tamamlanmasının planlandığını ve önümüzdeki yılın baharına restore edilebileceğini anlatan İbrahim Genç, Kültürpark projesi kapsamında buranın değerlendirilebileceğini kaydetti.
ALİ GAV MEDRESESİ
Ali Gav Medresesi, Ali Gav Zaviyesi ve Türbesi, Mahmudiye Medresesi isimleri ile de tanınmaktadır. Medresenin kitabesi günümüze gelemediğinden yapım tarihi, banisi ve mimarı bilinmemektedir. Yapı üslubundan 12 ve 13. yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır. Selçuklu eseridir. Medrese kesme taş, moloz taş ve tuğladan yapılmıştır. Dikdörtgen planlı tek katlı bir medrese olup, tek veya iki eyvanlı medreseler grubundandır. Konya’daki kapalı medreselerin ilk örneklerinden olduğu ileri sürülmüştür. Medrese mimarisi ve bezemeleri ile de döneminin özelliklerini yansıtmaktadır. Medresenin dikdörtgen, üzeri kubbeli revaklı bir avlusu, güneyinde baş eyvanı, onun iki yanında da kubbeli iki odası bulunmaktadır. Bu odalardan birinin türbe, diğerinin de kışlık dershane olduğu sanılmaktadır. Bu mekânların üzerini örten kubbelerin üçgenler ile üst örtüye geçişi sağlanmıştır. Ali Gav Medresesi’nde yapılan kazılarda özellikle kubbeli mekanlarda firuze renkte çinilerle karşılaşılmıştır. Ele geçen bu örnekler medresenin ilk yapımında çinilerle bezendiğini göstermektedir. Medresede 1901 yılında yapılan eklemeler ve daha sonraki onarımlardan sonra Mahmudiye ismi ile tanınmıştır.

kaynak(merhaba)
17.06.2009

 

* Bizi Takip Edin

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal