Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Anadolu`nun ikinci büyük antik kenti Laodikya günyüzüne çıkarılıyor  (Okunma sayısı 4504 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

RestorasyonForum

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 739
İzmir`in Selçuk ilçesindeki Efes`ten sonra Anadolu`nun ikinci büyük ve en önemli antik kenti Laodikya günyüzüne çıkarılıyor.



Türkiye`de ilk defa bir belediyeye devredilen, Denizli`nin 6 kilometre doğusundaki Çürüksu(Likos) Vadisi`nde bulunan Laodikya, iki tiyatrosu olan tek antik kent olma özelliğini taşıyor.


Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci ile Laodikya Kazı Heyeti Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi(PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şimşek, antik kentte bir basın toplantısı düzenleyerek çalışmalar hakkında bilgi verdi.


Başkan Zeybekci, `Laodikya, hayallerimizin en güzel köşe taşlarından birisidir. Denizli`nin antik giriş kapısı olarak adlandırdığımız bu yer belediyeye devredildikten sonra kazı çalışmaları daha da hızlandı. Önceden iğneyle kuzu kazar gibi çalışmalar yapılıyordu.` dedi.


Prof. Dr. Şimşek de belediyenin maddi desteğiyle kazıların 1 Mayıs`ta tekrar başladığını belirterek, `Burada 6 yıldır kazı yapıyoruz. Geçen yıl 6 aydan fazla çalıştık. Bu bir Türkiye rekorudur. Kazı ve restorasyon bir arada yürütülüyor. Bize göre bir yer kazıldığında restorasyon yapılmayacaksa hiç kazılmaması daha iyi. Buna öncülük yapıyoruz.` şeklinde konuştu.


Laodikya`nın, 2 tiyatrosu olan tek antik kent olduğuna dikkat çeken Şimşek, `Bu tiyatrolardan bir tanesini kullanılır hale getirmek istiyoruz. Burasının stadyumu, Anadolu`nun en büyüğü. Onu da ziyaretçilerin görebileceği şekilde düzelteceğiz. Laodikya`dan çıkardığımız birçok eseri de gelecek yıllarda sergileme imkânı bulabileceğiz. 6 yılda çıkardığımız eserler, bir müzedekinden fazladır. Şimdiye kadar kazı çalışmalarına 3 milyon lira harcandı.` ifadelerini kullandı.


Konuşmaların ardından Başkan Zeybekci ve Prof. Şimşek, basın mensuplarına antik kenti gezdirdi.

Kaynak :Denizli Cihan Tarih : 16 Mayıs Cumartesi, 2009
Bu Foruma yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar Forumumuzda. Konu açamaz, Eklenti indiremez. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için Üye olabilirsiniz..

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]


Ynt: NAKKAŞ/KALEMİŞİ/RESTARASYON EKİBİ Gönderen: nAKkaŞBey38
[22 Mart 2024, 01:59:53]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal