Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Gökmedrese, vakıf eserleri müzesi olacak  (Okunma sayısı 6734 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

RestorasyonForum

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 739
Gökmedrese, vakıf eserleri müzesi olacak
« : 17 Mayıs 2009, 03:26:02 »
Sivas Valisi Veysel Dalmaz, halen restorasyonu devam eden Gökmedrese`nin çalışmalar tamamlandıktan sonra vakıf eserlerinin sergileneceği bir müze haline getirileceğini söyledi.




18 - 24 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Müzeler Haftası münasebetiyle Vali Dalmaz bir mesaj yayınladı. Geçmiş medeniyetlerin ortaya koyduğu eserlerin korunması, incelenmesi ve gelecek kuşaklara ulaştırılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Dalmaz, bu kapsamda tarihin aynası olan müzelerin, insanlığın ortak değerlerini özenle koruyarak günümüze kadar ulaştırdığını ifade etti. Anadolu`nun tam ortasında yer alan Sivas`ın birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını vurgulayan Dalmaz, `Hiçbir ilde olmadığı kadar tarihi eserlerin iç içe geçtiği Sivas`ımız, bu yapısıyla başlı başına bir açık hava müzesi görünümündedir.` dedi.


Açıklamasında, Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi`nin içinin ve çevresinin yeniden düzenlenmesi yönünde çalışmalar yaptıklarını belirten Dalmaz, Hayranlı-Haliminhanı kazılarında ortaya çıkarılan fosiller başta olmak üzere Kalkolitik dönemden Osmanlı dönemine kadar geçen süreçteki uygarlıklara ait eserlerin sergilendiği Arkeoloji Müzesi`nin de yakın zamanda hizmete sunulduğunu hatırlattı. Vali Dalmaz, restorasyon çalışması süren mermer taş işçiliğinin en önemli eserlerinden olan Gökmedrese`nin de restorasyon sonrası müze olarak hizmet vereceğini açıkladı. Gökmedrese`nin Vakıf Eserleri Müzesi olarak hizmet vereceğini belirten Dalmaz, `Burada Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait taşınır vakıf kültür varlığımız olan ve Sivas ile Yozgat müzelerinde koruma altına alınan halılar, kilimler, madeni eserler ve ahşap parçalar sergilenecek.` sözlerini kaydetti. Yazılı açıklamasının sonunda Dalmaz, izinsiz kazı çalışmaları yapanların ihbar edilmesini istedi. Dalmaz, şu ifadelere yer verdi: `Vatandaşlarımıza ve sivil toplum örgütlerine önemli görevler düşmektedir. İlimizdeki tarihi eserlere yönelik bilinçli ve hassas davranılması, izinsiz kazı çalışmalarının ilgili birimlere iletilmesi, elde tutulan tarihi eserlerin müzelere teslim edilmesi en önemli vatandaşlık görevlerimiz arasındadır.


Kaynak : Sivas Cihan Tarih : 16 Mayıs 2009, Cumartesi
Bu Foruma yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar Forumumuzda. Konu açamaz, Eklenti indiremez. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için Üye olabilirsiniz..

MaviMoR

  • Restorasyon Forum
  • ***
  • İleti: 193
  • Cinsiyet: Bay
  • 3D Parça modellemeleriniz yapılır.
Ynt: Gökmedrese, vakıf eserleri müzesi olacak
« Yanıtla #1 : 18 Mayıs 2009, 02:50:20 »
Büyüleyici bir mimari Gök Medrese... Bundan 2 yıl önce restorasyonu gerçekleştiren firma bünyasinde çalışıyordum fakat Sivas' ta değil Bursa' da. Gök Medrese' nin restorasyon çalışmalarına katılacaktım ama olmadı. Geçenlerde bi haber duydum da Gök Medrese nin restorasyonu yapan işçiler isyan bayrağını çekmişler paralarımız ödenmiyo diye.
Ey Oğul! Sabretmesini Bil, Vaktinden Önce Çiçek Açmaz...Şunuda Unutma! İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın.(Şeyh Edebali)

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal