Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: ANADOLU`NUN TARİHİ KALELERİ AYAĞA KALKIYOR  (Okunma sayısı 3641 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

RestorasyonForum

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 739
Ordu`nun Ünye İlçesinde bulunan 2 bin yıllık tarihi geçmişi ile önemli bir kültür hazinesi olarak günümüze miras kalan Ünye Kalesi ve `Yedi Kapılı` Erzurum Kalesi, restorasyon ve onarım çalışmaları ile yeniden ayağa kalkıyor.

Kazı çalışmaları sırasında Bizans mezarı kalıntılarına rastlanan Ünye Kalesi`nin onarımı ve çevre düzenlemesi çalışmalarına 563 bin 200 YTL ödenek aktarılırken, Erzurum kalesi de bütçeden sağlanan 521 milyon 833 bin 96 YTL`lik ödenek ile şehre kazandırılmaya çalışılacak.


ANKARA(ANKA) - Ordu`nun Ünye İlçesinde bulunan 2 bin yıllık tarihi geçmişi ile önemli bir kültür hazinesi olarak miras kalan Ünye Kalesi ve `Yedi Kapılı` Erzurum Kalesi, restorasyon ve onarım çalışmaları ile yeniden ayağa kalkıyor.


ANKA`nın Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü`nden edindiği bilgilere göre, 2 bin yıllık tarihi Ünye Kalesi`nin ilk olarak, 2008 yılında kale girişinde bulunan kaya mezarında bitki ve yüzey temizliği yapıldı. Bu kazı çalışmalarında 28 adet, 11. ve 12. yüzyıla ait Bizans mezarı olduğu düşünülen kalıntılar ortaya çıkarıldı.


Ünye Kalesi`nin onarım ve çevre düzenlemesine, 2099 yılında da devam edilecek. 2009 yılı ikinci etap ihale kapsamında, dinlenme alanını izleyerek çıkan bir `merdiven`, Ünye ve vadi panoramalı `seyir terası` yapılacak. Arkeolojik kazı çalışmalarına devam edilerek olası mekân izleri gün ışığına çıkartılacak. Ayrıca, bitki temizliği, sur duvarlarının tamamlanması, sağlamlaştırma ve derz imalatlarını içeren restorasyon ve onarım işlerine devam edilecek.


Ordu`nun Ünye İlçesinde bulunan 2 bin yıllık tarihi geçmişi ile önemli bir kültür hazinesi olarak günümüze miras kalan Ünye Kalesi`nin onarımı ve çevre düzenlemesi çalışmalarına 2007 yılında başlanarak bugüne kadar toplam 563 bin 200 YTL ödenek aktarıldı.


YEDİ KAPI` TURİZME KAZANDIRILACAK

Urartu kaynaklarında Kurka-Şie(Geçit Ülkeleri) olarak adlandırılan Erzurum`un orta yerine M.Ö. birinci binde kurulan Erzurum Kalesi, Urartu, Roma, Bizans ve Sasanilerin hakimiyeti altında kalmış ve XI. yüzyılda Türklerin eline geçmişse de dışarıya açılan `Yedi Kapısı` ile Urartu`dan devam eden `Geçit Ülkeleri` özelliğini sürdürüyor. Bugün yerlerinde bulunmayan bu yedi kapı, Tebriz Kapı, Erzincan Kapı, Gürcü Kapı, Kars Kapısı, İstanbul Kapı, Kavak Kapı ve Yeni Kapı adlarını taşıyor. İçinde, Ebu İshak Türbesi, 13.yüzyıldan kaldığı düşünülen ve gözetleme kulesi olarak kullanıldığı bilinen Tepsi Minare(Saat Kulesi), Erzurum`un en eski Türk yapısı olan Kale Mescidi ile Aziziye Tabyaları bulunan Erzurum Kalesi, pek çok kez saldırıya uğrayarak yakılıp yıkılsa da, yeniden onarılarak günümüze kadar ayakta kalmayı başardı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ise, asırların izlerini taşıyan ve önemli anıtları bünyesinde barındıran Erzurum Kalesi`nin eski görkemine kavuşturulması amacıyla geçen yıl harekete geçti. Bakanlık bütçesinden sağlanan 521 milyon 833 bin 96 YTL ödenek ile `Erzurum Kalesi Onarımı ve Çevre Düzenlemesi` işi 2008 yılında ihale edildi. Çalışmalar kapsamında, Ebu İshak Kazuruni Türbesi`nin bulunduğu dış sur duvarları onarıldı ve Kale`nin bu bölümü 2008 yılının Aralık ayında tamamlandı. Bundan sonra, İç Kale`de yer alan Tepsi Minare`nin onarımına devam edilerek, ziyaretçilerin kullanımına yönelik tuvaletlerin yapılması planlanıyor. Bugüne kadar yapılan kazılar sonucunda ambar, depo, kışla gibi tarihi mekanların tamamen açığa çıkarılarak onarılmaları, kalenin sergi alanları, yeme içme ve dinlenme mekanlarıyla, Erzurum turizmine hizmet vermesi de hedefler arasında yer alıyor.

Kaynak : Anka Tarih : 21 Mart 2009 Cumartesi
Bu Foruma yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar Forumumuzda. Konu açamaz, Eklenti indiremez. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için Üye olabilirsiniz..

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Taşınmaz Kültür Varlıkları yardım basvurusunu yönetecek mimar inşaat mühendisi Gönderen: mguclu
[Dün, 14:36:55]


GAZİANTEP ŞANTİYE SORUMLUSU - MİMAR - Gönderen: MELİKE ALPSOLEY
[Dün, 13:00:39]


Restoratör İş İlanı !!! Gönderen: Kübraercaggg
[Dün, 08:47:07]


N Gönderen: Williamsaf
[23 Nisan 2024, 16:37:38]


TUĞLA MİNARE USTASI ARANIYOR Gönderen: BÜŞRAABZ
[23 Nisan 2024, 16:21:55]


Finest Ğ¡asual Dating - Genuine Females Gönderen: elifff5394
[23 Nisan 2024, 11:08:49]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal