Restorasyon Forum

Restorasyon Forum => Haberler => Konuyu başlatan: Arkeoloji - 28 Ağustos 2012, 05:39:01

Başlık: Anavarza Antik Kentinde Kazı Çalışmaları Başlıyor
Gönderen: Arkeoloji - 28 Ağustos 2012, 05:39:01
Anavarza Antik Kentinde Kazı Çalışmaları Başlıyor

Mersin'de bulunan Anavarza antik kentindeki arkeolojik kazılar önümüzdeki günlerde başlayacak.

(http://www.mimarsinan.gen.tr/wp-content/uploads/2012/08/anavarza-antik-kenti.jpg)

Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Murat Durukan ile Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Genel Sekreteri Osman Arık, Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan'ı makamında ziyaret ettiler. Anavarza antik kentinin kazı çalışmalarını yürütecek kazı çalışmasının bilimsel danışmanı Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Murat Durukan, Türkiye'nin en büyük kentlerinden biri olan Adana'da hem Çukurova için hem de Tüm Türkiye için bir projenin startını verdiklerini söyledi. Önümüzdeki günlerde başlayacak olan Anavarza antik kentindeki arkeolojik kazıların Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izni, Adana Müzesi ve Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nün ortaklığıyla başlatılacağını kaydeden Durukan, Anavarza'nın bilim, kültür ve turizm dünyasına kazandırmayı hedeflediklerini ifade etti.

"Çukurova'nın efesi olarak tanımlayabileceğimiz Anavarza antik kenti, bölgeye başkentlik etmiş zengin bir tarihe sahip büyük ve gösterişli bir şehirdir." diyen Durukan, antik kent hakkında şu bilgileri verdi: "Anadaolu'da sayısı iki olan amfi tiyatrolardan biri Anavarza'da bulunmaktadır. Ayrıca bir tiyatro, stadyum, kiliseler, tapınaklar, sütün yolar, suyolları, muhteşem sur duvarları, kale, mezar yapıları, lahitler, kamu binaları, mozaikler içeren villalar gibi kentin zenginliğine işaret eden çok sayıda yapıyı şimdiden tanımlamak mümkündür. Yüksekten bakıldığında kenti muhteşem mimarisi ve planı okunabilmektedir. Kazı çalışmaları sayesinde kısa zamanda bu yapılan ortaya çıkarılması ve restorasyon çalışmalarına kısa sürede başlayacağız. Bilimsel sonuçlarının değerlendirilmesine paralel olarak Perge, Aspendos, Efes, Bergama gibi antik kentlerin restorasyonda izlediği yoldan gidilerek yeni bir Turizm destinasyonu oluşturmak hedeflenmektedir. Ulusal ve Uluslararası çapta yankılanılacak bu projenin gerçekleşmesi ülkemize büyük katkısı olacaktır."

(http://www.mimarsinan.gen.tr/wp-content/uploads/2012/08/anavarza-antik-kenti1.jpg)

Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Genel Sekreteri Osman Arık, "Anavarza, bölgenin en büyük antik kentlerinden birisi. Burayı kazmak ciddi bir zaman isteyen bir iş. Ancak bu kadar zamana tahammülümüz yok. Mersin Üniversitesi ile yürüttüğümüz projeyle, önümüzdeki günlerde ilk kazmayı vurmanın mutluluğunu yaşayacağız." diye konuştu.

Anavarza antik kentinde çalışmaların başlaması ile kazananın Çukurova ile dünya olacağının altını çizen Başkan Özgan, bu çalışmanın tamamlanmasıyla bölgenin önemli bir arkeoparka kavuşacağını kaydetti. Başkan Özgan, "Anadolu'da böyle bir yerin sayısı çok azdır. Yeni bir Efes, yeni bir Zeugma çıkacak oradan. Bu proje ile Anavarza dünyanın en büyük mozaik koleksiyonuna sahip bir bölge olur." dedi.

Eski belediye başkanlarından Ersan Arıkan'ın da bulunduğu ziyaret sonrasında Kozan Kaymakamı İzzettin Sevgili, Hakim Neşet Eren, Kent Konseyi Başkanı Süleyman Sezen antik kente giderek incelemelerde bulundu.

timeturk
SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal