Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Cıngırt kayalıklarından Pontus dönemi eserleri çıkarılıyor  (Okunma sayısı 3345 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Arkeoloji

  • Restorasyon Forum
  • **
  • İleti: 89
Cıngırt kayalıklarından Pontus dönemi eserleri çıkarılıyor

Ordu'da daha önce tarihi Kurul kayalıklarında başlatılan ve 'Pontus' dönemine ait eserlerin çıkarıldığı açıklanan arkeolojik kazılardan sonra bu kez Fatsa ilçesinde tarihi Cıngırt Kayalıkları'nda bir ay önce başlatılan kazılardan da 'Pontus' eserleri çıkarıldığı açıklandı.



Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Arkeologları tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izniyle Müze Müdürlüğü yönetiminde Yrd. Doç. Dr. Ayşe Fatma Erol ve 9 arkeolog tarafından Fatsa ilçesi tarihi Cıngırt Kayalıkları'nda başlatılan kazı çalışmaların tamamlandı. Kazıların tamamlanması sebebiyle Vali Yardımcısı Yemen Bayrak, beraberinde İl Kültür ve Turizm Müdürü Erkan Gülderen ve Yrd. Doç. Dr Ayşe Fatma Erol ile birlikte basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Vali Yardımcısı Yemen Bayrak, Doç. Dr Ayşe Fatma Erol'un Bilimsel danışmanlığında 9 arkeolog ve 10 işçiden oluşan ekibin bir aylık çalışmasının neticesini yerinde incelemek üzere bölgede bulunduklarını belirtti. Bayrak, "Kazılarda Roma ve Helenistik döneme ait eserlere ulaşıldı. Ordu'nun tarihi değerleri gün yüzüne çıkartılıyor" dedi.




KAZILARDAN PONTUS,ROMA,BİZANS ÇIKIYOR

Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Fatma Erol da, bir ay önce başladıkları kazılar sonucunda Helenistik dönem kapsamında Pontus Kralı 6. Mitridat dönemine rastlanan veriler elde ettiklerini, 55 adet sikke, aynı döneme ait çeşitli formlarda pişmiş toprak seramik parçaları, duvar kalıntıları bulunduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr Ayşe Fatma Erol, "6. Mitridat döneminde M.Ö 120 ve 63 yılları arası yani günümüzden yaklaşık 2 bin 150 sene öncesine tarihlenen sikkeler bulduk. Birde o döneme ait mimari eserler bulduk. Ana kayayı oyarak yapılmış basamaklı tüneller. Bunlarda Karadeniz coğrafyası için birçok yerde gördüğümüz tespit ettiğimiz bir mimari. İşlenen mimari kalıntılar, alanın batı kesimine doğru yoğunlaşmakta. Önümüzdeki sezonda kuzey- batı ve batı yönünde çalışmalar sürdürülecektir" dedi.

Erol ayrıca sadece Helenistik değil, Roma ve Bizans dönemlerine ait iskanlar da bulunduğunu dile getirerek sikkelerin yanında ele geçen Roma ve Bizans dönemi seramiklerinin de kazılarda ortaya çıktığını sözlerine ekledi.

İhlas Haber Ajansı

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

N Gönderen: Williamsaf
[Dün, 16:37:38]


TUĞLA MİNARE USTASI ARANIYOR Gönderen: BÜŞRAABZ
[Dün, 16:21:55]


Finest Ğ¡asual Dating - Genuine Females Gönderen: elifff5394
[Dün, 11:08:49]


zpcclfaw Gönderen: lisinopril 10 mg prices
[Dün, 03:02:49]


ŞANTİYE SORUMLUSU - MİMAR - Gönderen: MELİKE ALPSOLEY
[22 Nisan 2024, 14:40:20]


Supreme Ğ¡asual Dating - Authentic Maidens Gönderen: arcis
[22 Nisan 2024, 14:31:04]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal