Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Çorum'daki İskilip Kalesi ve Kaya Mezarlarında Restorasyon Çalışmaları Başlıyor!  (Okunma sayısı 7449 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Restorasyon

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 824
  • Cinsiyet: Bay
Çorum'un ahşap evleri, asırlık çeşmeleri ve tarihi yapılarıyla ünlü İskilip ilçesindeki 200 yıllık çarşı restore ediliyor, restorasyonun ikinci etabında kaya mezarları ve İskilip Kalesi restore edilecek.



Valilik, kaymakamlık ve belediyenin ortaklaşa yürüttüğü restorasyonun ikinci etabında kaya mezarları ve İskilip Kalesi restore edilerek ilçenin turizm alanında Safranbolu ve Beypazarı gibi merkezlere rakip olması hedefleniyor.
Vali Mustafa Toprak, Kaymakam Mehmet Yılmaz ve Belediye Başkanı Numan Sezer'le restorasyon çalışmaları başlatılan Salilerbaşı Mahallesi'ndeki 200 yıllık çarşıyı gezdi.

Ayakkabıcılar, dikiciler ve semercilerin bulunduğu tarihi çarşıdaki çalışmaları inceleyen Vali Toprak, yetkililerden bilgi aldı.
Tarihi çarşının restore edilerek turizme kazandırılacağını bildiren Toprak, İskilip'in tarihi dokusu bakımından Türkiye'nin sayılı merkezlerinden olduğuna dikkati çekti.
Toprak, ilçenin ahşap evlerin, Osmanlı döneminden kalma asırlık çeşmelerin ve diğer tarihi yapıların korunduğu nadir yerleşim merkezlerinden olduğunu kaydetti.
Tarihi çarşının da turizme kazandırılmasıyla İskilip'in turizm gelirlerinin artacağını ifade eden Toprak, "İnanıyorum ki ilçeye gelen turist sayısı da gözle görülür şekilde artacaktır. Tarihi çarşının restorasyonundan sonra kaya mezarları ve kaleyi de kapsayan ikinci etap çalışmalarına başlanacak.
Buralar da restore edildikten sonra ilçe tam anlamıyla bütünleşecek. Çalışmalar tamamlandığında İskilip, Beypazarı ve Safranbolu'ya rakip olacak" dedi.




-"ÇALIŞMALAR TEMMUZ AYINDA TAMAMLANACAK"-

İskilip Belediye Başkanı Numan Sezer de yaklaşık 1 ay önce başlatılan restorasyonun gelecek yılın temmuz ayında tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi.
24 dükkanın bulunduğu çarşının restorasyonu için 450 bin TL harcanacağını belirten Sezer, ilçedeki herkesin çalışmaların tamamlanmasını sabırsızlıkla beklediğini kaydetti.
Tarihi çarşının, içerisinde herhangi bir tescilli yapı olmamasına karşın Osmanlı döneminin karakteristik özelliklerini yansıttığını bildiren Sezer, esnafın da kendilerine destek olduğunu söyledi.
Kaya mezarı ve İskilip Kalesi'nin de restore edilmesinin ardından gelecek yılın sonunda tarihi çarşının önünde kalan belediye binasını yıkmayı düşündüklerini belirten Sezer, böylece hem İskilip'e modern bir belediye binası
kazandıracaklarını hem de tarihi yapıların önünde geniş bir meydan oluşturacaklarını ifade etti.
İlçede çeşitli mahallelerde bulunan Osmanlı döneminden kalma tarihi 19 çeşme de Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfının desteğiyle geçen yıl restore edilmişti.




6 Aralık 2009, Pazar

nazım

  • Restorasyon Forum
  • ****
  • İleti: 255
  • Cinsiyet: Bay
  • Eğri cetvelden doğru çizgi çıkmaz
Çok güzel girişimler bunlar, hedefler de çok iyi. Safranbolu ve Beypazarı gibi yerleşimleri örnek veya rakip olarak görmekte ileri bir adım olabilir. Ama bir gerçek var, o da şu, günün koşullarından çok geride bir restorasyon ve koruma anlayışı hakim. Bu da bırakın bu iki ilçe ile rakabeti yanına yanaşmayan çalışmalara sebep oluyor.  Anadolu'da büyüklü küçüklü bir çok eserin nasıl restorasyona kurban gittiği, kurumların kendi sitelerinde yayınladığı fotoğraflarda bile görünüyor. Restorasyon bir inşaat furyası haline geldi ki bunun da, turizmi geçtim, eserin bulunduğu ile/ilçeye ve hatta eserin kendisine hayırı yok.
Umarım İskilip güzel işler çıkarır.
Nazım Can CİHAN
Restoratör
NCC Restorasyon Konservasyon Arkeoloji
----
Tüm Restoratörler ve Konservatörler Derneği
Yönetim Kurulu Başkanı

Ali Kılcı
  • Ziyaretçi
Not : Bu yazıda  verilen ikinci resim Osmancık Kalesine aittir.
Haberle ilgisi yoktur.
Ali Kılcı

Restorasyon

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 824
  • Cinsiyet: Bay
İlginize teşekkürler Ali bey.. googlede aratıpta bulmuştum iskilip kalesi diye aratıldığında o fotoğrafta çıkıyordu aceleye geldi biraz sanırım bu haberi yüklemem, o yüzden fotoğraflara pek bakmadan yükledim :)

2. fotoğrafı kaldırıyorum tekrar tşkler..

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

rqazsdwc Gönderen: how to buy tadalafil
[27 Nisan 2024, 10:54:29]


hmukamur Gönderen: metformin generic
[27 Nisan 2024, 10:33:51]


İnşaat Mühendisi - Saha Şefi Gönderen: Erdim Mimarlık
[26 Nisan 2024, 20:48:51]


Taşınmaz Kültür Varlıklarına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik" kapsamında pr Gönderen: mguclu
[26 Nisan 2024, 15:31:42]


Ynt: Taşınmaz Kültür Varlıkları yardım basvurusunu yönetecek mimar inşaat mühendisi Gönderen: nimeteliff
[25 Nisan 2024, 13:47:43]


Taşınmaz Kültür Varlıkları yardım basvurusunu yönetecek mimar inşaat mühendisi Gönderen: mguclu
[24 Nisan 2024, 14:36:55]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal