Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Antik Çağın 40 bin kişilik Stadyumu Magnesia Antik kentinde  (Okunma sayısı 7296 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Arkeoloji

  • Restorasyon Forum
  • **
  • İleti: 89
Antik Çağın 40 bin kişilik Stadyumu Magnesia Antik kentinde

Aydın’ın Germencik İlçesi Ortaklar Beldesi sınırlarında kalan Magnesia Antik Kenti kazılarına devam ediliyor



Aydın'ın Germencik İlçesi Ortaklar Beldesi sınırlarında kalan Magnesia Antik Kenti kazılarına devam ediliyor. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Orhan Bingöl yönetiminde 28 yıldan bu yana yapılan kazı ve restorasyon çalışmalarında, Anadolu'nun en iyi korunmuş 40 bin kişilik stadyumu ortaya çıkarıldı. Prof.Dr. Orhan Bingöl, "Bu stadyumun, yaklaşık 70 metre yüksekliğindeki mil toprağı altında kalmış yarım daire planlı 'Sphendona' bölümünün topraktan arındırılma çalışmaları toplam 35 gün sürdü" dedi.

Germencik İlçesi Ortaklar Beldesi'ne bağlı Tekinköy Köyü sınırları içinde kalan Magnesia Antik Kenti'nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen finansal desteğin artmasıyla kazı çalışmaları bu yıl 3 ay sürdü. Kazı ve restorasyon çalışmalarında, Anadolu'nun en iyi korunmuş tamamı mermerden yapılmış 40 bin kişilik stadyumu ortaya çıkarıldı. 28 yıldan bu yana aralıksız devam eden kazı ve restorasyon çalışmalarını yöneten AÜ Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Orhan Bingöl, Magnesia'da 2012 yılı çalışmalarını, yurt içinden farklı üniversitelerden katılan 20 kişilik bilimsel ekiple yürüttüklerini söyledi. Prof.Dr. Bingöl, bu yılki çalışmalara, ayrıca Türk araştırmacılar dışında Almanya Nürnberg-Erlangen Üniversitesi'nden 7 kişilik bilimsel bir heyetin de katıladığını belirtti.

5 ÖNEMLİ YAPI KOMPLEKSİ

Yapılan kazı ve restorasyon çalışmalarını değerlendiren ve tarih boyunca sporun insanlar tarafından önemsendiğinin altını çizen Prof.Dr. Orhan Bingöl, şöyle devam etti:

"Bugüne kadar Magnesia'da 5 önemli yapı kompleksi üzerinde çalışmalar yoğunlaştırıldı. Bu yapılar gezilebilir ve görülebilir hale getirildi. Bunlardan iki tanesi, kazıları kısmi olarak gerçekleştirilen, bugünkü beden eğitimi okullarının bir karşılığı olan ve bedensel faaliyetler ile birlikte felsefe, edebiyat gibi kültürel eğitimlerin de verildiği Gymnasionlar, bir diğeri Anadolu'nun dördüncü büyük tapınağını içinde barındıran ve halen kazı ve restorasyon çalışmalarının devam ettiği Artemis Kutsal Alanı, bir diğeri kazı çalışmaları tamamlanmış ve bir yayın ile bilim dünyasına tanıtılmış, tiyatro planlı olan, doğanın olumsuz koşullarından, belki de bir heyelandan dolayı inşası yarım kalmış olduğu düşünülen Theatron ve sonuncusu ise kazı çalışmaları halen devam eden kentin stadyumudur."

"ANADOLU'NUN EN İYİ KORUNMUŞ STADYUMU"

Magnesia'nın, tamamıyla toprak altında kalmış ve 2008-2011 yılları arasında sadece bir bölümü ile açığa çıkartılmış stadyumunda, bu yılki kazı çalışmaları tamamlandığını kaydeden Prof.Dr. Orhan Bingöl, şöyle devam etti:

"Anadolu'nun en iyi korunmuş stadyumu olma ünvanına erişen yapının, bu yıl yaklaşık 70 metre yüksekliğindeki mil toprağı altında kalmış yarım daire planlı 'Sphendona' bölümünün topraktan arındırılma çalışmaları toplam 35 gün sürdü. Magnesia Stadyumu'ndaki kazı çalışmaları doğanın olumsuz şartlarının sebep olduğu zorluklara rağmen, ödenek bulunduğu takdirde, önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Öngörülen bu çalışmalarla Anadolu'nun bu en iyi korunmuş stadyumunun tamamı, yaklaşık bin 700 yıl sonra tekrar gün ışığı ile buluşacak ve yapılacak restorasyon çalışmalarıyla da, içerisinde bugünkü olimpiyat oyunlarına benzer spor yarışmalarının düzenlendiği ve yaklaşık 40 bin kişinin aynı anda izleyici olarak katıldığı o eski, görkemli günlerine tekrar kavuşacak."

32 KİŞİLİK TUVALET

Kazı Başkan Yardımcısı Dr. Görkem Kökdemir de, Magnesia Kutsal Alanı'nda aynı anda 32 kişinin kullanabildiği 'medeni bir tuvaleti' tamamıyla ortaya çıkardıklarını söyledi. Dr. Kökdemir, "Temiz suyun havuzda toplandığı, günümüz tuvaletlerine yakın bir sistemle çalışan tuvaleti ortaya çıkardık. Duvardaki motifler ve kullanılan sistem nedeniyle burada yaşayan insanların oldukça medeni olduğunu belirledik" dedi.

milliyet

NURDANDEMİR
  • Ziyaretçi
meraba ben Adnan Menderes Üniv. Mimari Restorasyon Bölümü mezunuyum Aydın ve çevresinde kazı alanlarında veya laboratuarlarda çalışmak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim. İzmir SMYRNA Antik kentinde staj yaptım.

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]


Ynt: NAKKAŞ/KALEMİŞİ/RESTARASYON EKİBİ Gönderen: nAKkaŞBey38
[22 Mart 2024, 01:59:53]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal