Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Antik kentteki kazılarda, 2 bin yıllık kabartma bulundu  (Okunma sayısı 2847 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

vecih

  • Restorasyon Forum
  • ****
  • İleti: 363
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: MSGSÜ
Antik kentteki kazılarda, 2 bin yıllık kabartma bulundu

Muğla'nın Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti'ndeki kazılarda, yaklaşık 2 bin yıllık olduğu tahmin edilen, üzerinde bir tanrıça ve boğa figürleri bulunan kraliçe büstü kabartması bulunduğu bildirildi.



Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik kentte yaptıkları kazı çalışmaları esnasında bir caddenin başlangıcını bulduklarını, bu caddenin kapı ve sütunlarla başlayan bölümünde çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını anlattı.

Bu çalışmalar sırasında, Helenistik döneme ait, üzerinde boğa başları betimlemeleri ve bir tanrıça figürü bulunan kraliçe büstü kabartmasına ulaştıklarını belirten Söğüt, kabartmanın 1,5 metre boyunda, yaklaşık 2 metre genişliğinde olduğunu bildirdi.

Eserin yaklaşık 2 bin yıllık geçmişe sahip olduğunu anlatan Söğüt, ''Eserde yer alan boğa başı betimlemeleri zenginliği ve gücü temsil ediyor. Bu kazının yapıldığı bölgede daha öncede yarış arabası figürleri bulunmuştu. Aynı bölgede bulunan yaklaşık bin 500 yıllık mozaikler de bizim için sevindirici bir gelişmeydi'' dedi.

Doç. Dr. Söğüt, antik kentte yürütülen kazı çalışmalarının önemli bir bölümünü sur duvarlarının oluşturduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:



''Bu kentin sur duvarları Kral Maussollos tarafından yaklaşık 2 bin 400 yıl önce restore edilmiş. Antik kenti çevreleyen yaklaşık 2 bin 400 yıllık surların ortaya çıkartılması için kazı çalışmasına başladık. Surların kazısı tamamlandığında restorasyon çalışmasına başlayacağız. Antik kentin çevresinde yaklaşık 3 bin 600 metre uzunluğunda bir sur olduğunu düşünüyoruz. Yaklaşık 400 metre uzunluğundaki bir sur duvarının günümüze kadar korunmuş durumda olduğunu tespit ettik. Öncelikle, bu bölümü açığa çıkartıp restore ettikten sonra ziyarete açacağız.''

-Antik kentte 460 eser bulundu-

Antik kentte 2011 yılında yapılan ve 7 ay süren kazıyı, öğretim üyeleri, öğrenciler ve işçilerden oluşan yaklaşık 100 kişilik ekiple yaptıklarını kaydeden Söğüt, bu çalışmalarda 460 eser bulduklarını, envanter çalışması tamamlanan eserleri Muğla Müzesi'ne teslim ettiklerini bildirdi.

Teslim edilen eserlerin, restorasyon ve konservasyonunun yapıldığına değinen Bilal Söğüt, bu eserlerin müzede hemen sergileneceğini belirterek, ''Eserlerin büyük bir bölümü Roma ve Bizans dönemine ait. Kazı çalışmalarına bir süre ara vereceğiz ve hava sıcaklıkları normale dönünce tekrar başlayacağız'' dedi.

Doç.Dr. Söğüt, antik kenti ziyaret edenlerden ücret alınmadığını da vurgulayarak, ''Bizim tespitlerimize göre 2011 yılında antik kenti yaklaşık 10 bin kişi ziyaret etti. 2 yıl önce antik kente gelen ziyaretçi yoktu. Bugün geldiğimiz nokta çok sevindirici. Ziyaretçinin olmadığı gün yok. Bölge halkı antik kentte sahip çıktı'' diye konuştu.

Zaman
Güzel sanatlarda muvaffak olmak, bütün inkilaplarda başarıya ulaşmak demektir. Güzel sanatlarda muvaffak olamayan milletler ne yazık ki, medeniyet alanında yüksek insanlık sıfatıyla yer almaktan ilelebet mahrum kalacaklardır.”   M.KEMAL ATATÜRK

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Premier Ğ¡asual Dating - Verified Maidens Gönderen: Dursunfurkan
[Dün, 19:27:44]


RESTORATÖR ANKARA (7 YIL DENEYİM) Gönderen: Mehmet Güngör
[Dün, 18:54:22]


rmiljyhy Gönderen: generic tadalafil 2019
[Dün, 17:59:05]


RÖLÖVE-RESTİTÜSYON-RESTORASYON-PROJE VE DANIŞMANLIK HİZMETİ Gönderen: gül_can
[Dün, 17:13:10]


Restoratör Gönderen: emine
[Dün, 15:52:30]


Superlative Ğ¡asual Dating - Legitimate Girls Gönderen: skrn_arc
[Dün, 12:32:18]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal