Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Ahlat"ta 2012 Kazı Çalışmalarına Başlandı  (Okunma sayısı 3555 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Egemen

  • Restorasyon Forum
  • **
  • İleti: 78
  • Cinsiyet: Bay
Ahlat"ta 2012 Kazı Çalışmalarına Başlandı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recai Karahan başkanlığında Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı'ndaki kazı çalışmalarına başlandı.



Dünyanın en büyük İslam mezarlığı ve Anadolu’nun Orhun Abideleri olarak bilinen Ahlat Selçuklu Mezarlığı’nda bu yılki kazı çalışmalarına başladı. Yapılacak olan çalışmalar hakkında bilgi veren kazı Başkanı Prof. Dr. Recai Karahan, kazıların bu yıl 21 Haziran itibari ile başladığını belirterek; “20 kişilik bir ekiple kazıya başladık. 10 kişilikte uzman öğrencimiz var. Birlikte çalışmaları yürütüyoruz. Şu anda geçen yıl yapmış olduğumuz kazı alanının temizliği ile uğraşmaktayız. Birkaç gün içerisinde yeni alanlarımıza başlayacağız. Yeni müzemizin güzergahı üzerinde bulunacak. Geçen yıl yapmış olduğumuz kazı alanının devamına ulaşmaya çalışacağız. Aynı zamanda yıkılmış, tahrip olmuş mezar taşlarını ayağa kaldırmaya uğraşıyoruz. Geçen yıl 5 tane taşımızı ayağa kaldırdık. Oldukça çetin bir kış mevsimi geçirdik ve oldukça çok kar yağdı. Van depremi oldu. Bu civarlarda da sarsıntılar meydana geldi. Buna rağmen restore yaptığımız taşların çok sağlıklı bir şekilde bugüne geldiğini gördük. Bu da bizim için sevinç kaynağı oldu. Yine bunlara devam edeceğiz. Profesyonel ekiplerle restorasyona devam edeceğiz” dedi.



Bu yılda aynı şekilde restorasyon, konservasyon çalışmalarına devam edeceklerini anlatan Prof. Dr. Karahan, çalışmaları aralık ayı sonuna kadar yapmayı planladıklarını söyledi. Geçen yıl 9 tane taşta liken temizliği yapıldığını da hatırlatan Prof. Dr. Karahan, “Kırılmış vaziyette olan 5 taşımız da ayağa kaldırıldı. Bunların sayısı gittikçe çoğalacak. Hem test ediyoruz, hem imkanlarımızı zorluyoruz ve buna göre çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Geçen yıldan kalan ödenek ile bu yıl çıkan ödeneklerimiz var. Bu yıl imkanlarımızın daha iyi olacağını düşünüyorum. Şu an da herhangi bir sıkıntımız yok. Duruma göre sayımız değişebilir. Öğrencilerimiz tamamen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi yüksek lisans ve doktora öğrencilerinden oluşuyor. Tecrübeli bir kazı ekibimiz bulunuyor. Ama bundan sonraki restorasyon aşamasında Türkiye çapında kendisini ispat etmiş restorasyon firmaları ile çalışacağız” diye konuştu.

Haberfx

 

* Bizi Takip Edin

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal