Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Arap Camiinde yapılan Restorasyon değil SIVAMA!  (Okunma sayısı 4978 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

vecih

  • Restorasyon Forum
  • ****
  • İleti: 363
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: MSGSÜ
Arap Camii’nde yapılan Restorasyon değil SIVAMA!

700 yıllık freskler,restorasyon çalışmaları kapsamında kapatıldı. Arap Camii’nde, 1999 depreminde ufak çapta hasar meydana geldi, sıvalar döküldü ve altından kilise olduğu dönemlere ait freskler ortaya çıktı.



Cemaat, yaklaşık 11 yıl boyunca freskleri perdeyle örterek ibadetlerini yerine getirdi. Vakıflar Genel Müdürlüğü, en son 1913 yılında onarılan cami için 2008’de restorasyon kararı aldı.

Anıtlar Kurulu tarafından aynı yıl onaylanan proje kapsamında restorasyon çalışmaları başlatıldı. Yapıda, depremden sonra ortaya çıkan fresklerle ilgili ne yapılacağı bilim kurulu arasında tartışma konusu oldu.

Mekânın cami olarak kullanılıyor olması ve fresklerin korunabilmesi gerekçe gösterilerek tekrar kapatılmaları kararlaştırıldı. Bakımı yapılan freskler, üzerleri koruyucuyla kaplandıktan sonra alçıpanla örtülerek sıvandı. 700 yıl sonra günışığına çıkan freskler, belirsiz bir tarihe kadar tekrar sıva altına gömülmüş oldu.



TÜRKİYE’DE TEK ÖRNEK

Camideki freskler hakkında çalışma yapan Mimar Sinan GSÜ Öğretim Görevlisi Yar. Doç. Dr. Haluk Çetinkaya, “Gotik bir kilise olan yapı, Katoliklerle Ortodoksların kanlı bıçaklı oldukları 14’üncü yüzyılda inşa edilmiştir. Bir Katolik kilisesi olmasına rağmen inşasında ve fresklerin yapılmasında Bizanslılar, yani Ortodoks Hıristiyanlar bizzat çalışmıştır. Bu özelliğiyle Türkiye’deki ilk ve tek örnektir. Freskler de dünyadaki özel fresklerdendir” dedi.

Fresklerin duvarlarından sökülerek Arkeoloji Müzesi’nde sergilenebileceğini dile getiren Çetinkaya, “İstanbul’da benzer yapılarda üzeri açılıp kapanabilen tahta kapaklarla ya da perdelerle kapatılan freskolar vardır. Üstünü sıvadıktan sonra hiçbir anlamı kalmaz” diye konuştu.













HaberTÜRK
Güzel sanatlarda muvaffak olmak, bütün inkilaplarda başarıya ulaşmak demektir. Güzel sanatlarda muvaffak olamayan milletler ne yazık ki, medeniyet alanında yüksek insanlık sıfatıyla yer almaktan ilelebet mahrum kalacaklardır.”   M.KEMAL ATATÜRK

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Çalışma arkadaşları arıyoruz. Gönderen: Yunus.teze
[Dün, 22:43:50]


cmbzrqjy Gönderen: metformin 100 mg
[Dün, 19:31:55]


ÇALİŞMA ARKADAŞLARI Gönderen: zeki0669
[17 Nisan 2024, 19:26:12]


Top-notch Ğ¡asual Dating - Legitimate Girls Gönderen: zgtasoluk
[17 Nisan 2024, 06:48:19]


Premier Ğ¡asual Dating - Verified Maidens Gönderen: Dursunfurkan
[16 Nisan 2024, 19:27:44]


RESTORATÖR ANKARA (7 YIL DENEYİM) Gönderen: Mehmet Güngör
[16 Nisan 2024, 18:54:22]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal