Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Arnavutluk Müslümanları, Osmanlı Camisine Sahip Çıktı  (Okunma sayısı 2508 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İSMAİL

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 685
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: Mimar Sinan Üniversitesi
Arnavutluk Müslümanları, Osmanlı Camisine Sahip Çıktı

Arnavutluk'ta yaşayan Müslümanlar, komünizm döneminde tahrip edilen Osmanlı dönemine ait eserlere sahip çıkıyor.



Ülkenin orta kesimlerindeki Elbasan'da, Sultan II. Bayezid tarafından 1492 yılında yaptırılan ve komünizm döneminde ibadete kapatılıp tahrip edilen Hünkar Camisi, Müslüman vatandaşların yardımları ile restore edildi.

Ülkedeki en eski camilerden biri olan Hünkar Camisi, kent merkezindeki Elbasan Kalesi'nin içinde bulunuyor.

Cami imamı Gezim Karay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, caminin komünizm dönemine kadar ibadete açık olduğunu ancak ülkedeki birçok cami gibi Hünkar Camisi'nin de komünist rejim döneminde tahrip edildiğini aktardı.

O dönemde caminin minaresinin yıkıldığını, diğer bölümlerinin ise farklı amaçlar için kullandığını anlatan Karay, "Komünizm döneminin sona ermesiyle bu cami bir kimlik haline dönüştü. Hünkar Camisi, kent merkezinde bulunması ve dinimiz için tarihi bir iz olması dolayısıyla şehrin en önemli camilerinden biri" diye konuştu.

Caminin onarımı için gerek şehirde gerekse ülke genelinde ve yurt dışında yaşayan Müslümanlara çağrıda bulunduklarını belirten Karay, özellikle Elbasan halkının yardımları ve gelen diğer yardımlarla birlikte restorasyon çalışmasını gerçekleştirdiklerini söyledi.

Karay, daha önce 28 caminin bulunduğu Elbasan'da bugün sadece 7 cami olduğuna dikkati çekerek, Müslüman nüfusun arttığı şehirde daha çok camiye ihtiyaç olduğunu vurguladı.



- "Orijinalliğinin korunmasına dikkat edildi"

Hünkar Camisi'nin restorasyon çalışmalarından sorumlu Enver Samuri de komünist dönemde yıkılan minarenin onarımına 2012 yılında başlandığını belirterek, restorasyon çalışmalarının şehirdeki Müslümanların yardımları sayesinde tamamlandığını vurguladı.

Özellikle caminin orijinalliğinin korunmasına dikkat ettiklerini anlatan Samuri, "Bu konuda hem uzmanlarla hem de Tarihi Eserler Enstitüsü ile görüşmeler gerçekleştirdik. Orijinalliğinin korunması için inşaatta aynı malzemeler kullanıldı" dedi.

Samuri, caminin şehirdeki Müslümanların yardımları ile onarılmasının çok anlamlı olduğunu belirterek, "Zira, şehirde yaşayan Müslümanlar, asırlar boyunca ibadetlerini burada gerçekleştirdi" diye konuştu.

Caminin aynı zamanda Ortodoks ve Katolik kiliselerinin çok yakınında bulunduğunu anımsatan Samuri, bu açıdan da bir sembol niteliğinde olduğunu kaydetti.

A-A

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Çalışma arkadaşları arıyoruz. Gönderen: Yunus.teze
[18 Nisan 2024, 22:43:50]


cmbzrqjy Gönderen: metformin 100 mg
[18 Nisan 2024, 19:31:55]


ÇALİŞMA ARKADAŞLARI Gönderen: zeki0669
[17 Nisan 2024, 19:26:12]


Top-notch Ğ¡asual Dating - Legitimate Girls Gönderen: zgtasoluk
[17 Nisan 2024, 06:48:19]


Premier Ğ¡asual Dating - Verified Maidens Gönderen: Dursunfurkan
[16 Nisan 2024, 19:27:44]


RESTORATÖR ANKARA (7 YIL DENEYİM) Gönderen: Mehmet Güngör
[16 Nisan 2024, 18:54:22]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal