Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Asırlık Okulun Restorasyonu Bitti, Yeniden Eğitimin Hizmetinde  (Okunma sayısı 3650 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İSMAİL

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 685
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: Mimar Sinan Üniversitesi

Asırlık Okulun Restorasyonu Bitti, Yeniden Eğitimin Hizmetinde

Adana'da 100 yıllık kültür mirası Gazi Mektebi'nin deprem hasarlı binası, merkez Seyhan İlçe Belediyesi'nce 1 yılda restore edilip, yeniden eğitimin hizmetine sunuldu.

Merkez Seyhan İlçesi'ndeki Tepebağ Mahallesi'nde bulunan ve 1998'e kadar Gazi Paşa İlköğretim Okulu olarak hizmet veren tarihi binanın, 1945 ve 1998'deki depremlerde büyük hasar gördüğü için kullanılamaz hale geldiğini vurgulayan Seyhan Belediye Başkanı Prof. Dr. Azim Öztürk, "Toplam 5 bin metrekarelik arsa üzerinde, 3 bin 500 metrekare kapalı alanı bulunan kesme taştan yapılmış 3 katlı ve 32 odalı tarihi binamıza sahip çıktığımız için mutluyuz. Bir yandan kentsel dönüşüm için çalışırken bunun bir ayağı olarak da Adana'nın tarihi zenginliklerini yeniden canlandırmaya çalışıyoruz" dedi.

TEPEBAĞ HÖYÜĞÜ'NE DİKKAT ÇEKTİ

Aynı zamanda Tepebağ Höyüğü üzerinde bulunan okulun 100 yıllık geçmişine ve kent için önemine değinen Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk, şunları kaydetti:

"Tarihi değerimiz olan Tepebağ Höyüğü'nün turizm açısından değerlendirilmesi çalışmaları kapsamında bu binanın restorasyonu düşünüldü. Bu anlamda yaptığımız Tepebağ Höyüğü'ne vurulmuş en büyük neşterdir. Kentimizde tarihi değerlere sahip çıkma noktasında bir kere de yapılan en büyük restorasyon çalışmasıdır bu yapılan. Bir taraftan kentsel dönüşüm yaparak depreme dayanıklı, sosyal donatıları ve yaşam kalitesi yüksek binalar yapıyoruz. Diğer yandan kentsel dönüşümün başka bir boyutu olan tarihe sahip çıkıyoruz. Belediyenin görevleri arasında tarihi değerlerimize sahip çıkmak da vardır. Bu binada da Adana Valiliği ile 2 yıl önce yaptığımız protokol çerçevesinde restorasyonu tamamladık. Restorasyon için yaklaşık 2 milyon lira civarında harcama yapıldı. Tarihi Tepebağ Höyüğü'nün hem altında hem de üstünde, milattan önce ve sonrasında, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi yapıları bulunmaktadır. Buranın mülkiyeti Milli Eğitim Bakanlığı'na aittir. Nasıl değerlendirileceğini tam olarak bilemiyorum."

DEPREMDE YIKILINCA YENİDEN YAPILDI

Dönemin Adana Valisi Cemal Paşa tarafından 1909-1911 yılları arasında projelendirilen bina 'Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Kurulu Envanteri'ne 1931 yılı yapımı olarak kaydedildi. 1945 Adana depreminde neredeyse tamamı yıkılan bina, aslına uygun olarak kesme taş ve tuğladan yeniden yapıldı. Adana'da 1998'de meydana gelen depreme kadar Gazi Paşa İlköğretim Okulu olarak hizmet veren binada restorasyon çalışması başlatılsa da, çalışmalar çok ağır ilerledi. Bunun üzerine Adana Valiliği, Tepebağ Höyüğü'nün turizme kazandırılması çalışmaları kapsamında 9 Temmuz 2010'da Seyhan Belediyesi ile protokol imzalayarak restorasyon çalışmalarını belediyeye verdi. Seyhan Belediyesi de Gazi Mektebi'nin restorasyon işini ihale ederek çalışmaları 31 Aralık 2012 tarihi itibariyle tamamladı. Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk, restorasyonun tamamlanmasının ardından 'okul' statüsü süren binanın sembolik anahtarını, geçtiğimiz 4 Ocak'ta Adana'ya gelen Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'e teslim etti. -

DHA - Adana

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]


Ynt: NAKKAŞ/KALEMİŞİ/RESTARASYON EKİBİ Gönderen: nAKkaŞBey38
[22 Mart 2024, 01:59:53]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal