Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Aspendos Antik Kenti, UNESCO Kalıcı Listesine Hazırlanıyor  (Okunma sayısı 2481 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İSMAİL

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 685
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: Mimar Sinan Üniversitesi
Aspendos Antik Kenti, UNESCO Kalıcı Listesine Hazırlanıyor

Bu yıl UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Aspendos Antik Kenti'nin kalıcı listeye girmesi hedefleniyor.



Antalya'nın Serik ilçesi yakınlarındaki Aspendos Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne alınması, antik kentin kalıcı listeye girmesi için yürütülen çalışmalara hız verilmesini sağladı.

Aspendos Antik Kenti Kazı Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Veli Köse başkanlığında Türk ve yabancı bilim adamları ile öğrenciler, 2008 yılından bu yana bölgede yüzey araştırması ve kazı çalışmalarını sürdürüyor.

 Doç. Dr. Köse, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazı başkanlıkları tarafından hazırlanan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce UNESCO'ya gönderilen başvuru sonucunda Aspendos Antik Kenti'nin Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girdiğini söyledi.

Kentin en göze çarpan yapısı durumundaki Aspendos Antik Tiyatrosu'nun Türkiye'de en iyi korunmuş antik tiyatro olduğunu vurgulayan Köse, dünyanın da iyi korunmuş sayılı tiyatroları arasında bulunduğunu kaydetti.

Önemli yapıları, antik tiyatro ile su kemerleri

Antik tiyatronun dünyada caveası (oturma yerleri) ve sahne binası bütün olarak yapılmış ender Roma tiyatroları arasında yer aldığını dile getiren Köse, şunları söyledi:

"Aspendos'un sadece tiyatrosu bulunmuyor, özellikle bilim insanlarının ilgisini cezbeden bir diğer yapısı su kemerleridir. Su kemerlerinin iyi korunmuş vaziyetinin yanında halen ayakta duran, suyun debisini ayarlayan iki sifonuyla son derece önemlidir. Bu iki yapısı ile Dünya Mirası Geçici Listesi'ne giren Aspendos'un, gerekli çalışmaların kazı başkanlığımızca tamamlanmasının ardından kalıcı listeye girebilmesi için yine Bakanlık kanalıyla yeni bir başvuru daha yapılacaktır."

"Kalıcı listeye girmek için alan yönetim planı oluşturulmalı"

 Listeye kalıcı olarak alınmak için arkeolojik sitlerin alan yönetim planının hazırlanmasının UNESCO'nun önemli koşulları arasında bulunduğuna işaret eden Köse, bu kapsamda Aspendos için alan yönetim planı hazırlandığını söyledi.

Alan yönetimini de içine alan çalışmalara 2013 yılında başlandığını, "Aspendos Sürdürülebilir Gelişim ve Alan Yönetimi Projesi" kapsamında önerilen çalışmaların iki aşamada hayata geçirilmesinin planlandığını bildiren Köse, ilk aşamada çevre düzenleme projesi kapsamında yeni bir karşılama merkezi tasarımı ve otopark alanı oluşturulacağını belirtti.

Yönlendirme ve bilgi tabelalarının yenilenmesi, gezi güzergah ve yürüme yollarının yapımı, kazı, bekçi evi ile laboratuvar ve kazı depoları tasarımlarının da hazırlandığına dikkati çeken Köse, şöyle konuştu:

"Projelerin Antalya Koruma Kurulunca onaylanmasının ardından önümüzdeki aylarda hayata geçirilmesi planlanıyor. Tasarım ve planları yine Aspendos Kazı Başkanlığı tarafından hazırlanan projenin uygulaması ise Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılacak. İlerleyen aşamalarda ziyaretçilerin Aspendos'u daha iyi tanımaları, daha bilinçli ziyaretlerini değerlendirmeleri amacıyla kent için antik dönemde büyük önemi olan Köprüçay (Eurymedon) Nehri'ni de içine alacak şekilde yeni düzenlemeler yapılmasını amaçlıyoruz. Kent etrafında yaşayan yerel halkın sosyoekonomik getirilerden faydalanması ve ziyaretçilerin daha iyi tanımaları hedeflerimiz arasında bulunuyor."

Köse, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kalıcı üyelik sağlanmasının projenin temel amaçları arasında olduğunu ifade ederek, "Bugün dünya genelinde bin 7 kültürel ve doğal varlık listede yer alıyor. Son yıllarda başvurularda kazanılan ivme sonucunda Türkiye, 13 kültürel ve doğal mirasıyla temsil edilmektedir. Hazırladığımız projelerin ardından Aspendos da listedeki kalıcı yerini en yakın zamanda alacaktır" dedi.

- Aspendos Antik Kenti

Milattan önce 10. yüzyılda Akalar tarafından kurulan Aspendos kenti, biri büyük, biri küçük iki tepe üzerine kurulu.

Milattan sonra 2. yüzyılda Romalılar tarafından inşa edilen Aspendos Antik Tiyatrosu, günümüzde konserler ve etkinliklerde kullanılıyor.


Haberler

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Çalışma arkadaşları arıyoruz. Gönderen: Yunus.teze
[Dün, 22:43:50]


cmbzrqjy Gönderen: metformin 100 mg
[Dün, 19:31:55]


ÇALİŞMA ARKADAŞLARI Gönderen: zeki0669
[17 Nisan 2024, 19:26:12]


Top-notch Ğ¡asual Dating - Legitimate Girls Gönderen: zgtasoluk
[17 Nisan 2024, 06:48:19]


Premier Ğ¡asual Dating - Verified Maidens Gönderen: Dursunfurkan
[16 Nisan 2024, 19:27:44]


RESTORATÖR ANKARA (7 YIL DENEYİM) Gönderen: Mehmet Güngör
[16 Nisan 2024, 18:54:22]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal