Restorasyon Forum

Restorasyon Forum => Haberler => Konuyu başlatan: RestorasyonForum - 12 Kasım 2021, 22:30:54

Başlık: Atatürk Köşkü Restorasyonu 7 Yıl Dayandı
Gönderen: RestorasyonForum - 12 Kasım 2021, 22:30:54
Trabzon'da, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyetini yazdığı Atatürk Köşkü’nün, 7 yıl önce kapsamlı restorasyondan geçirilmesine rağmen dış cephe sıvaları çatladı, duvar boyaları kabardı, mermerleri karardı. Köşk, kurulan komisyonun hazırladığı, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu onayından geçen restorasyon projesiyle yeniden tadilata alınacak.

(https://www.restorasyonforum.com/reklamresim/ataturk kosku restorasyon 0.jpg)

Trabzon'un önemli tarihi ve turistik mekanları arasında yer alan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün konaklayıp vasiyetini yazdığı Atatürk Köşkü, Büyükşehir Belediyesi tarafından 16 Kasım 2013 tarihinde başlatılan rölöve ve restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla 8 Ağustos 2014’te ziyarete açıldı.

(https://www.restorasyonforum.com/reklamresim/ataturk kosku restorasyon 1.jpg)

Ancak 7 yıl önce kapsamlı restorasyondan geçirilmesine rağmen köşkün dış cephe sıvaları çatladı, duvar boyaları kabardı, mermerleri karardı, mobilyalar da dökülmeye başladı. Kurulan komisyonca hazırlanan ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu onayından geçen restorasyon projesiyle köşk yeniden tadilata alınacak.

(https://www.restorasyonforum.com/reklamresim/ataturk kosku restorasyon 2.jpg)

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, daha önce yapılan restorasyon ve onarım çalışmalarının tarihi yapıya zarar verdiğine dikkat çekti.

(https://www.restorasyonforum.com/reklamresim/ataturk kosku restorasyon 3.jpg)

Köşkün aslına uygun restorasyonu için bilimsel komisyon kurulduğunu duyuran Başkan Zorluoğlu, “Atatürk Köşkü, çok önemli bir merkez. Bunu maalesef önemiyle mütenasip şekilde bugüne getiremedik. Uygunsuz restorasyon ve onarım çalışmaları burayı kat kat boyalı hale getirmiş. Dış cephesindeki durum ve akarlar maalesef oraya yakışmıyor" dedi.

(https://www.restorasyonforum.com/reklamresim/ataturk kosku restorasyon 4.jpg)

Zorluoğlu, içerideki mobilyaların bazılarının nereden geldiğini bilmediğini belirterek, "Biz bilimsel değeri olan komisyon kurduk. Hem içini ve dışını aslına uygun şekilde bilimsel yöntemlerle onaracağız, hem de bir başka ekiple içindeki eşyaları tek tek ele alacağız. İlgili olmayanları ayıracağız, ilgisiz olanları uzaklaştıracağız. İlgili olanları da onaracağız" şeklinde konuştu.

(https://www.restorasyonforum.com/reklamresim/ataturk kosku restorasyon 6.jpg)

Zorluoğlu hedeflerinin, 2023’ün 29 Ekim’inde Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılında Cumhuriyet resepsiyonunu Atatürk Köşkü’nün bahçesinde yapmak olduğunu söyledi.

(https://www.restorasyonforum.com/reklamresim/ataturk kosku restorasyon 7.jpg)

Köşke ziyarete gelen Yavuz Koçaklı, “Adana’dan geldik. Uzaktan baktığımızda çok tarihi bir yapısı vardı ama içeriye girdiğimiz zaman köşk içerisindeki deformeleri görmemek mümkün değil. Ciddi bir bakıma ihtiyacı var” diye konuştu.

(https://www.restorasyonforum.com/reklamresim/ataturk kosku restorasyon 8.jpg)

"HER YERİ DÖKÜLÜYOR"
Mine Güvenli ise, “Atatürk Köşkü içler acısı bir durumda. Boyaları çıkmış, tavanları rutubetlenmiş. Her yeri dökülüyor. Buranın daha bakımlı ve özenli bir yer olmasını beklerdim” dedi.

(https://www.restorasyonforum.com/reklamresim/ataturk kosku restorasyon 10.jpg)

ntv haber
Başlık: Ynt: Atatürk Köşkü Restorasyonu 7 Yıl Dayandı
Gönderen: recebgul@gmail.com - 05 Mayıs 2023, 10:59:29
Bildiğim kadarı ile şu an uzman ve işin ehli bir ekip tarafından kapsamlı bir restorasyon görüyor. Yapılacak restorasyon sonrası şehrin yeni ilgi noktalarından biri haline gelecektir.
SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal