Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Beyazıt Yangın kulesinin 262 yıllık öyküsü  (Okunma sayısı 7076 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

nakkash

  • Restorasyon Forum
  • ***
  • İleti: 186
  • Cinsiyet: Bay
Beyazıt Yangın kulesinin 262 yıllık öyküsü

Bugün Beyazıt’ta İstanbul Üniversitesi’nin bahçesindeyiz. Durağımız da bugünlerde restorasyon çalışmaları yapılan tarihî Beyazıt Yangın Kulesi..



Osmanlı döneminde yapılaşma ahşap ağırlıklı olduğundan yangın kuleleri oldukça önemliymiş. Beyazıt Kulesi de Galata ve İcadiye Kuleleri gibi bu açıdan önem taşıyormuş. 1749’da yapılan ilk ahşap kule 1774 Cibali Yangını ile yok olmuş.

1826’da yeniden ahşap olarak Sultan II. Mahmut tarafından yaptırılan kuleye ise Yeniçeri ve Tulumbacı Ocakları dağıldığı için ihtiyaç kalmadığı düşünülerek yıktırılmış.
Şu anda var olan kule ise Mimar Senekerim Balyan tarafından 1828 yılında Sultan II. Mahmut’un emriyle yaptırılmış. Kâğir ve geniş saçaklı ahşap bir külahla örtülü olan kule bugünkü şekline 1849’da ulaşmış. Önceleri 85 metre olan kuleye sekizgen planlı yuvarlak pencereli üç kat daha eklenmiş. Kuledeki II. Mahmut tuğralı kitabedeki metinse Yesarizade Mustafa İzzet Efendi tarafından kaleme alınıp hat yazısıyla işlenmiş. Kule aşağıdan yukarıya doğru sayıldığında Nöbet, İşaret, Sepet ve Sancak katları olmak üzere tam dört kattan oluşuyor.



‘BİR ÇOCUĞUN OLDU’

Köşklü adı verilen itfaiye erlerinin başlarındaki ağaya ‘bir çocuğun oldu’ demesi, İstanbul’da yangın çıktığı anlamına gelirmiş. Ağanın ‘kız mı oğlan mı?’ sorusuna verilen cevapsa İstanbul’da yangının nerede çıktığını belirtirmiş. ‘Kız çocuğu’, Anadolu Yakası, Beyoğlu ve Boğaz’ın Rumeli Yakası’nda, ‘oğlan çocuğu’ ise İstanbul Suriçi’nde yangın çıktı anlamına gelirmiş.

KULEYE TIRMANIŞ

Beyazıt Kulesi’ne tırmanmak için nefesinizin de kuvvetli olması gerekiyor. Çünkü yaklaşık 250 basamağı çıkıyoruz burada. 180 basamağı tırmandığımızda geldiğimiz nokta ana koridor. Beyazıt Kulesi 360 derecelik bir İstanbul manzarasını izleme şansını veriyor. Buradan baktığınızda Beyazıt’ı da görüyorsunuz, Karaköy’ü de, Mercan Yokuşu’nu da, Kapalıçarşı’yı da... Ana koridordan sonra ilerledikten sonra karşınıza 23 büyük basamak ve 46 küçük basamak çıkıyor. Buradan sonra yukarıya çıkılmıyor.

HAVA DURUMU RENKLENDİ

Beyazıt Yangın Kulesi LED teknolojisiyle yeniden ışıklandırıldı. İstanbullular artık hava durumunu Beyazıt Kulesi’nden öğrenebilecekler. Kulenin ışıklandırması havanın durumuna göre değişiyor. Sarı sisli havayı, yeşil yağmuru, kırmızı karı, mavi ise açık ve güneşli gökyüzünü simgeliyor.




ZİYARETE AÇILACAK


Beyazıt Kulesi restorasyon çalışmaları sorumlusu Doç. Dr. Ergün Yolcu ile sohbet ediyoruz. 24 Ocak’ta ışıklandırma çalışmaları tamamlandıktan sonra yaklaşık altı ay sürecek restorasyon çalışmaları başlamış. Burasının 2011 yılında yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılması bekleniyor.  Amaçlanan yalnızca Beyazıt Kulesi’nin değil, İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yerleşkesi’nin de bu yıl içinde herkes tarafından gezilmeye açık olması. Bugünkü gezimizi de burada noktalıyoruz.



Star Gazete

hasibe

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 8
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: Beyazıt Yangın kulesinin 262 yıllık öyküsü
« Yanıtla #1 : 09 Mart 2011, 15:56:28 »
Hava durumu gibi bir işlevin yüklenmesiyle İstanbul silüetine renk kattı :) Ziyarete de sorunsuz bir şekilde açılır inşAllah...

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]


Ynt: NAKKAŞ/KALEMİŞİ/RESTARASYON EKİBİ Gönderen: nAKkaŞBey38
[22 Mart 2024, 01:59:53]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal