Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Beyoğlu`nun Belleği Kasımpaşa`da Toplanacak  (Okunma sayısı 2889 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

vecih

  • Restorasyon Forum
  • ****
  • İleti: 363
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: MSGSÜ
Beyoğlu Belediyesi tarafından onarılan Kasımpaşa Turabi Baba Tekke ve Türbesi, `Turabi Baba Kütüphanesi` adıyla modern bir kütüphane olarak hizmete açılıyor.


Kütüphanenin bir bölümü, tarihi Beyoğlu ile ilgili her türlü belgenin bir araya getirileceği `Beyoğlu`nun Belleği` ismiyle düzenleniyor.


Osmanlı gemicilerinden ve kadiri şeyhlerinden Mehmed Turabi Efendi tarafından 1700`lerin sonunda kurulan tekke binası, İstanbul`un işgali sırasında asker ve cephane toplanan önemli bir merkez olarak kullanıldı.


Tekke ve zaviyelerin kapatılmasının ardından bir müddet Kasımpaşa Güneş Kulübü olarak kullanılan tekke, Gençliğe Hitabe`nin okunduğu ilk yerlerden biri olarak da tarihe geçti.


1975 yılında çıkan bir yangının ardından zamanla bakımsız kalarak çöken binadan bugüne sadece türbe bölümü ulaşabildi.


Beyoğlu Belediyesi tarafından orijinaline uygun olarak yaklaşık 2 yılda restore edilen bina, artık 10-12 bin kitap kapasiteli `kütüphane bölümü`, 20 bilgisayara sahip `bilgisayar ve internet erişim bölümü` ve Beyoğlu ile ilgili tüm belge, fotoğraf, film ve afişin toplanacağı `Beyoğlu`nun Belleği` bölümleriyle hizmet verecek.


İSTANBUL 2010 ANLAYIŞI KASIMPAŞA`DA


Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, eski bir eseri onarıp hayata kazandırarak ilk orta ve lise öğrencilerine hizmet verecek bir çocuk kütüphanesi haline getirdiklerini, Kasımpaşa`daki tarihi dokuyu canlandırmanın yanı sıra bunu semtin çocuklarının hizmet alabileceği bir yapıya dönüştürmekten mutluluk duyduklarını ifade etti.


İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti anlayışı çerçevesindeki restorasyonlarla fiziki dönüşümleri gerçekleştirmekle birlikte kentte yaşayan insanların kendi iç dünyalarında kent yaşamını geliştirmenin amaçlandığını ifade eden Demircan, `Bu çerçeveden bakıldığında buranın güzel bir örnek olduğunu söylememiz mümkün. Tarihi bir binanın restorasyonunu gerçekleştirdik. Binayı, geleceğimizi emanet ettiğimiz yavrularımızın kendi semtlerinde bir kültür merkezine gelmenin rahatlığını duyacakları, okul sonrası dersini yapmak için, internete girebilmek veya kitap okumak için gelebildiği ya da hiçbir şey okumasa da havasını teneffüs ederek bilgi ve görgü dağarcığını geliştirdiği bir nokta olarak hazırladık` diye konuştu.


Kütüphanenin `Beyoğlu`nun belleği` bölümünde zamanla doğal bir kültür merkezi Beyoğlu`nun tarihi hakkında her türlü belge, yazı, fotoğraf, film ve afişin yer alacağını, bunun için vatandaşlara da çağrıda bulunarak ellerindeki belgeleri kütüphanede toplayabileceklerini duyurduklarını anlattı.


2009-04-13 Haber34
Güzel sanatlarda muvaffak olmak, bütün inkilaplarda başarıya ulaşmak demektir. Güzel sanatlarda muvaffak olamayan milletler ne yazık ki, medeniyet alanında yüksek insanlık sıfatıyla yer almaktan ilelebet mahrum kalacaklardır.”   M.KEMAL ATATÜRK

 

* Bizi Takip Edin

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal