Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Bir Asrı Aşkın Sürdürülen Kazılara Restorasyon Molası  (Okunma sayısı 3270 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

yase

  • yase
  • Restorasyon Forum
  • ***
  • İleti: 202
  • Cinsiyet: Bayan
Bir Asrı Aşkın Sürdürülen Kazılara Restorasyon Molası

Çorum'un Boğazkale ilçesinde, UNESCO'nun "Dünya Kültür Mirası Listesi"nde yer alan 7 bin yıllık Hitit başkenti Hattuşa topraklarında 106 yıldır sürdürülen kazı çalışmalarına bu yıl restorasyon molası verildi.



"Bin tanrılı kent" olarak anılan Hattuşa'da, 1906 yılında İstanbul Arkeoloji Müzesi adına başlatılan kazılar, 1931'den bu yana Alman Arkeoloji Enstitüsü'nün himayesinde devam ediyor. Akıbetleri konusunda henüz bir bilgi elde edinilemeyen Hitit Medeniyeti'nin başkenti Hattuşa'da bu yıl kazı çalışması yerine restorasyon ve yayın çalışması yapılması planlanıyor.

Alman Arkeoloji Enstitüsü adına kazı çalışmalarını yürüten kazı başkanı Doç. Dr. Andreas Schachner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hattuşa'da 1906 yılından bu yana kazı, restorasyon ve bilimsel çalışmalar yapıldığını söyledi.

Kendisinin ise 7 yıldır kazı çalışmalarının başında bulunduğunu ifade eden Schachner, bu yıl restorater, öğrenci ve antropologların yer aldığı 15 kişilik ekiple kazı çalışması yerine restorasyon ve yayın çalışması yapacaklarını belirtti.



-Vatanına dönen Boğazköy Sfenksi'nin kopyası yapılacak-

Dünyanın en köklü başkentlerinden Hattuşa'da, iki büyük restorasyon çalışması yapacakları anlatan Schachner, şöyle devam etti:

"Restorasyon çalışmaları kapsamında geçen yıl Almanya'dan getirilen Boğazköy Sfenksi'nin bir kopyasını yapma projemiz var. Bu yapılacak kopyayı esas yerine yerleştirmeyi istiyoruz. Gerekli çalışmaları yapmak için izinleri bekliyoruz, gelir gelmez çalışmasına başlanacak. Sfenksin orijinalı Boğazkale Müzesi'nde. Uygun malzeme ile uzmanlar eşliğinde sfenksin döküm tekniğiyle kopyası yapılacak. Bu yapılacak kopyayı esas yerine, yani Yerkapı bölgesindeki sfenksin çıkarıldığı asıl yere konulması hedefleniyor. Bunlar insanların ören yerini daha iyi algılayabilmeleri için yapılan çalışmalar."

Doç. Dr. Schachner, Hattuşa şehrinin surlarının canlandırıldığı kerpiçten yapılan surların sıvasında zaman zaman dökülmeler olduğunu belirterek, surların da restore edilmeye başlandığını kaydetti. Ramazan ayı dolayısıyla bölgedeki restorasyon ve temizlik çalışmalarına sabah çok erken saatlerde başlandığını ve öğle saatlerinde çalışmayı bitirdiklerini de anlatan Schachner, planlanan restorasyon çalışmasının Eylül ayında sona ermesinin hedeflendiğini sözlerine ekledi.

Hattuşa'da geçen yıl Aşağı Şehir Kesikkaya mevkisindeki kazı çalışmaları sırasında büyük, resmi ve anıtsal bir yapının varlığı ortaya çıkarılmaya başlanmış, bu binanın bir devlet binası olabileceği düşünülmüştü.

Anadolu Ajansı - Esma Aygün
jasmine to sence
restoratör

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

lhxeuxoq Gönderen: all med pharmacy
[Dün, 13:21:57]


Ynt: Staj yeri arıyorum Gönderen: RestorasyonForum
[Dün, 08:45:47]


Restoratör iş arıyorum Gönderen: İrem yıldız
[29 Nisan 2024, 07:54:33]


Staj yeri arıyorum Gönderen: hierdal
[29 Nisan 2024, 03:16:56]


İnşaat Mühendisi - Saha Şefi Gönderen: Erdim Mimarlık
[26 Nisan 2024, 20:48:51]


Taşınmaz Kültür Varlıklarına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik" kapsamında pr Gönderen: mguclu
[26 Nisan 2024, 15:31:42]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal