Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Büyük Cami, mayıs ayında ibadete açılacak  (Okunma sayısı 2259 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

vecih

  • Restorasyon Forum
  • ****
  • İleti: 363
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: MSGSÜ
Samsun`da restorasyon çalışması yılan hikayesine dönen Büyük Camii`nin mayıs ayında ibadete açılacağı bildirildi.


Restorasyon çalışmalarına 2007`de başlanan ve 2008`in Mart ayında ibadete açılması planlanan Büyük Camii`nin mayıs ayında cemaatine kavuşacağı müjdesi verildi. Vakıflar Bölge Müdürü Muhsin Öztürk, caminin akıbeti konusunda gelen tepkiler üzerine, çevre esnafı ve cami cemaatini rahatlatacak yazılı bir açıklamada bulundu.


Caminin iç restorasyon çalışmasının tamamlandığını, çevre düzenlemesi ve şadırvan kısmının yapımının hızla sürdüğünü belirten Öztürk, `Caminin çevre düzenlemesi ve şadırvanla ilgili bölge müdürlüğümüzce hazırlanan proje 18 Aralık 2008 gün ve 3980 sayılı yazımız ile Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu`na gönderilmiş ve 28 Aralık 2008 tarih ve 1943 sayılı kararı alınmıştır. Ancak, şadırvanla ilgili proje değişikliği 3 Şubat 2009 tarih ve 1984 sayılı koruma kurulu kararıyla onaylanarak uygulanmasına karar vermiştir. Ödeneği 11 Şubat 2009`da alınmış, çevre düzenlemesi işinin yaklaşık maliyetleri hazırlanarak 27 Mart 2009`da ihalesi yapılmıştır. 31 Mart 2009`da ihale kararı onaylanmış olup, kesinleşen ihale kararının bildirimi ve sözleşmeye davet yazıları ilgili kişilere gönderilmiştir. İşin bitim süresi, sözleşme tarihinden itibaren 45 gündür. Bu şekliyle caminin, mayıs ayı başında ibadete açılışı düşünülmektedir.` dedi.


Samsun`un şehir merkezindeki en büyük camilerinden biri olan Büyük Camii`nin mayıs ayında ibadete açılacak olması, çevre esnafı ve cemaati memnun etti.


BÜYÜK CAMİ


Batumlu Hacı Ali Efendi tarafından 9 Eylül 1884 tarihinde yaptırılan Büyük Camii, Sultan Abdulaziz`in annesi tarafından onarıldığı için Valide Camisi olarak da isimlendiriliyor.


Cami, kesme taştan yapılmış ve iki minarelidir. Büyük ana kubbe çevresinde küçük kubbeler şeklinde imar edilmiş, kubbe kasnağı dışarıdan sekizgen, içten dairevi olup, bitki ve geometrik şekillerle süslüdür. Tarihi cami, Hamidiye Camii ve Cami-i Kebir olarak da adlandırılıyor.

(Cihan) 08.04.2009
Güzel sanatlarda muvaffak olmak, bütün inkilaplarda başarıya ulaşmak demektir. Güzel sanatlarda muvaffak olamayan milletler ne yazık ki, medeniyet alanında yüksek insanlık sıfatıyla yer almaktan ilelebet mahrum kalacaklardır.”   M.KEMAL ATATÜRK

 

* Bizi Takip Edin

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal