Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Çivi bile çakılması yasak ama Rıza Sarraf’a serbest: Tarihi yalıya kaçak kat çık  (Okunma sayısı 5632 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İSMAİL

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 685
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: Mimar Sinan Üniversitesi
Çivi bile çakılması yasak ama Rıza Sarraf’a serbest: Tarihi yalıya kaçak kat çıktı

İşadamı Rıza Sarraf, İstanbul Boğazı’ndaki ‘çivi bile çakılması yasak‘ olan tarihi yalıya kaçak kat çıktı.



Sözcü gazetesinden İsmail Şahin’in haberine göre, 1970 yılında 2’nci derece tarihi eser olarak tescil edilen Mehmet Arif Bey Yalıları’ndan ikisini 2011 yılında 40 milyon dolar dolara satın alan Sarraf’ın, yalıları yasalara aykırı olarak restore ettiği ortaya çıktı.

Yalılardan birine kaçak kat çıkıldığı belirtilen Sarraf’ın, toplam 770 metrekare büyüklüğündeki yalıların arasına dışarıdan da görülebilen asansör yapıtırdığı ve yan duvarları kırılarak iki yalıyı tüp geçitle birbirine bağlandı.


Fotoğraf Sözcü gazetesinden alınmıştır.
 

İki yalının Boğaz’a açılan bahçeleri ise tamamen yıkılarak birleştirilirken, bu alana deniz araçlarının rahat yanaşabilmesi için otomatik açılıp kapanan, basamak haline gelen elektrikli iskele sistemi kurulduğu belirlendi.

‘Güçlü kişilere göz yumuluyor’

2960 sayılı Boğaziçi İmar Kanunu’nda tarihi ve doğal güzelliklerin yoğunlaştığı kıyı, sahil şeridi ve öngörünüm bölgesinde doğal yapıyı tahrip eden veya niteliğini bozanların iki aydan bir yıla kadar hapis ve 200 bin liradan 500 bin liraya kadar ağır para cezası ile cezalandırılacağı belirtiliyor.

Kanuna göre, Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün, masrafların iki katı bedeli mal sahibinden tahsil ederek tarihi köşkleri aslına uygun hale getirmesi gerekiyor.

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman’a göre ise, “Kaçak inşaatı kimin yaptığı önemli. Mülk sahibi güçlü bir iş adamı veya ünlü biriyse maalesef göz yumuluyor.“


diken

aslan38

  • Mimar
  • Admin
  • ******
  • İleti: 828
  • Cinsiyet: Bay
  • Ya en iyi olacaksın! Yada en iyilerden olacaksın!
  • Okul: Kutahya Dumlupinar University - Azerbaijan University of Architecture and Construction

Taşınır ve Taşınmaz Kültür Varlıkları'nın tahribatına karşı bir insan olduğum gibi dünyanın neresinde olursa olsun güçlü insan bizim deyimimizle maddi nüfusu güçlü kimseler isteklerini yaptırabilirler. bu durum bu kimselerin ne kadar kanun dinlemez ve kültürel mirasa sahip çıkmayan kimseler olduğunu gösterir. Konu başlığında sözü geçen ''Çivi çakması bile yasak'' aslında değil eğer kurul'dan onaylı bir proje hazırlatılsa idi kurallar dahilinde istediğini yaptırabilirdi. Anıtlar kurulu neden var ? Koruma imar planları neden var? Kültürel miras neden var? konunun başlığı şu şekilde değiştirilebilirdi. '' Parası olan her insan kültürel mirası mahvedebilir...'' zira burada yapılan hata ne ise Koç üniversitesi kurulurken kesilen ağaç miktarlarını da göz önünde bulundurursak ne demek istediğimi anlarız. böyle güzel bir konu açtığınız için teşekkürler.
ZArifoglu
Sinan'in izinden giden mimar.

 

* Bizi Takip Edin

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal