Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Çukur Mescit gün yüzüne çıkıyor  (Okunma sayısı 3087 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Restorasyon

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 824
  • Cinsiyet: Bay
Çukur Mescit gün yüzüne çıkıyor
« : 07 Eylül 2011, 23:44:28 »
Çukur Mescit gün yüzüne çıkıyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Yıldırım ilçesinde bulunan tarihî Çukur Mescit'i restore ederek, çevresindeki binaların da kamulaştırılmasının ardından oluşturulacak meydanla birlikte bölgeye ayrı bir vizyon katmayı planlıyor. Konuyla ilgili çalışmalar başlarken, sadece iki duvarı günümüze ulaşan tarihî mescit, aslına uygun olarak yeniden ihya edilecek.



Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin merkez ilçelerdeki tarihi ve kültürel mirası ayağa kaldırma çalışmaları kapsamında Yıldırım'daki Çukur Mescit de restore ediliyor. Yıldırım İlçesi sınırlarında, Yıldırım Külliyesi'nin güneyinde Çukur Mahalle'de yer alan ve sadece iki duvarı günümüze kadar ulaşan Çukur Mescit, aslına uygun olarak restore edildikten sonra ibadete açılacak. Mescitin çevresindeki binaların kamulaştırılmasıyla da bölge halkı, yeni bir meydana kavuşacak. Ecdad eserleri geleceğe taşınıyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, restorasyon çalışmalarına başlanan Çukur Mescit'te incelemelerde bulundu. Büyükşehir Belediyesi Tarihi ve Kültürel Miras Projeleri Koordinatörü ve Arge Şube Müdürü Aziz Elbas ile Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar'dan çalışmalarla ilgili bilgiler alan Başkan Altepe, Büyükşehir Belediyesi'nin Bursa'nın her köşesindeki tarihi ve kültürel mirası ayağa kaldırdığını söyledi. Bursa'nın yaşayan canlı bir tarih şehri olması için çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Başkan Altepe, "Ecdadımızın yüzlerce yıllık eserlerini, yenileyerek geleceğe taşıyoruz. Bursa, yaşayan canlı bir tarih şehri olma yolunda hızlı adımlarla ilerliyor" dedi.

Başkan Altepe, Yıldırım İlçesi'ndeki Çukur Mescit'in Beyazıt Caddesi üzerinde bulunan önemli bir yapı olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu: "Yıldırım Camii inşaatından önce yapılan bu yapı, caminin yapımının ardından değirmen ve dokuma atölyesi olarak da hizmet vermiş. Bugün iki duvarı bulunan harabe halindeki yapıyı restorasyon ve rekonstrüksiyon çalışmalarıyla ilk günkü gibi, orijinaline uygun olarak pırıl pırıl hale getireceğiz."

Çukur Mescit'in çevresindeki 4 binanın da kamulaştırıldığını ifade eden Başkan Altepe, binaların kamulaştırılıp yıkımlarının yapılmasıyla, yeraltındaki bölümünde tuvalet de bulunan yaklaşık 600 metrekarelik bir meydanın bölgeye kazandırılacağını dile getirdi. Çalışmaların birkaç ay içinde tamamlanacağını kaydeden Başkan Altepe, "Hedefimiz, yılbaşına kadar binaların yıkımını tamamlamak ve Bursa'ya güzel bir meydan kazandırmaktır. Bursa'da yapacak çok işimiz var" dedi.

Başkan Altepe, Bursa'da hayata geçirilen birçok projede olduğu gibi, Çukur Mescit'in yenilenmesinde de kent dinamiklerinin desteğini aldıklarını kaydederek, yapının restorasyon ve rekonstrüksiyonunun Oytaş İnşaat sponsorluğunda yapıldığını söyledi. 7 merkez ilçede onlarca eserin yeniden gün yüzüne çıkarıldığına dikkati çeken Başkan Altepe, Yıldırım İlçesi'ndeki İncirli ve Baruthane hamamlarının da yenilendiğini ifade ederek, ilçede mahalle içlerindeki birçok eserin ayağa kaldırıldığını, Bursalıların her adımda bu çalışmalarını göreceğini belirtti.

Oytaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldız, firma olarak sosyal sorumluluk içeren projelere destek verdiklerini belirterek, bu tür tarihi ve kültürel değerleri öne çıkaran hizmetlere devam edeceklerini söyledi. Oytaş İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Burkay da Murat Hüdavendigar ve Kestel Vânî Mehmet Camii'nin ardından Çukur Mescit'i de yenilemenin sorumluluğunu taşıdıklarını dile getirdi. Mersan Restorasyon Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Günay da mescitte ki çalışmaları yerinde inceledi.

imalathane olarak kullanılıyordu

Cumhuriyetin ilk yıllarında satılan vakıf mescitlerinden olan Çukur Mescit, 70 yıl sonra aslına geri dönüyor. Kurutuluş Caddesi yakınlarındaki 80 metrekare içerisindeki tarihi Çukur Mescit yeniden ibadethane oluyor. Mahallede kurulan Çukur Mescit Yaptırma Derneğine mülkiyeti mal sahipleri tarafından hibe edilen tarihi bina Oytaş İnşaat tarafından yenileniyor. Yaklaşık 10 yıl öncesine kadar marangoz ve demir atölyesi olarak kullanılan, ancak çatışının çökmesiyle sadece yan duvarları ayakta kalan Çukur Mescit, 15. yüzyılın ikinci yarısında Ahmet Bey tarafından yaptırılmış. Bir ara dokuma fabrikası olarak kullanılan mekan, bu yüzden orijinalliğinden uzaklaşmış. İbadet mekanı 7.60x7.57 m. ölçüsünde kareye yakın dikdörtgen planlı olan mescidin moloz taştan olan duvarları 80 cm. kalınlığında. Caminin içindeki bezemeler amacı dışında kullanım dolayısıyla günümüze ulaşamamış. Uzmanlar, son cemaat mahallindeki ahşap sütun ve sütun başlıkları nın orijinal olduğunu belirtiyor.

 Zaman

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]


Ynt: NAKKAŞ/KALEMİŞİ/RESTARASYON EKİBİ Gönderen: nAKkaŞBey38
[22 Mart 2024, 01:59:53]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal