Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Definecilerin Saldırdığı Tarihi Türbenin Restore Projesi Tamamlandı  (Okunma sayısı 3030 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İSMAİL

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 685
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: Mimar Sinan Üniversitesi

Definecilerin Saldırdığı Tarihi Türbenin Restore Projesi Tamamlandı

Definecilerin saldırısına uğrayarak talan edilen İsfendiyaroğulları'na mensup Türk beylerinden Emirza Bey ve ailesine ait tarihi türbenin restorasyonu için çalışmalar başladı. Samsun Valiliği İl Özel İdaresi'nin projesi tamamlanarak, Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne gönderildi.

Bafra ilçesinde bulunan köy tüzel kişiliğine ait Emirzabey türbesindeki define talanı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (Omü) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyelesi Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu'nun 'İlk Çağdan Osmanlı'ya Samsun' konulu tarih araştırması sırasında ortaya çıkmıştı. İlçedeki Türk varlığının en önemli sembollerinden olan türbede, köyün ortasındaki tarihi kabristanlığı altını üstüne getiren defineciler, açtıkları 16 mezardaki insan kemiklerini etrafa saçmış, ayetler yazılı mezar taşlarını da tahrip etmişti.

Moğol istilasından, 1427'deki Osmanlı hakimiyetine kadar ilçeyi yöneten Türk beylerinin merkezi olan köydeki Emirza Bey türbesini onaracak Samsun İl Özel İdaresi, bir mimarlık firmasına çizdirdiği projede eksiklikler tespit etmişti. Gerekli düzeltmelerin yapılmasının ardından, İl Özel İdaresi Koruma Uygulama Denetleme Bürosu, orijinaline sadık kalınarak restore edilecek türbenin projesini, Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na sundu. Projenin onaylanmasıyla yapım ihalesine çıkılacağı öğrenildi. Türbenin restorasyonuna ise yıl içinde başlanacağı belirtildi. İl Özel İdaresi Koruma Uygulama Denetleme Bürosu uzmanları, 3 bin 8 dönümlük alan üzerine kurulu 86 metrekarelik türbenin, 1. sınıf yapı olması sebebiyle orjinalinden uzaklaşmayacaklarını bildirdi.

Emirzabey türbesinin restorasyonuyla ilgili değerlendirmede bulunan Omü Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu, türbenin aslına uygun olarak yeniden kazandırılmasının önemli olduğunu söyledi. Bafra'daki Türk yerleşiminin önemli bir simgesinin restorasyonla gelecek kuşaklara aktarılabileceğini ifade eden Prof. Tellioğlu, "Samsun'un kültürel dokusunun hakkıyla anlaşılabilmesi için bu tür değerlere sahip çıkılması gerekiyor. Hızırbey türbesi ve hamamının da restore edilmesiyle Osmanlı öncesi Türk yapıları yeniden hayat bulacak. Böylece, Bafralılar, köklerinin daha iyi farkında olabilecek, kentin hem tarihi hem de turistik değeri daha da artacak. Bir tarih çalışmasının böyle bir hizmete vesile olması da ayrı bir mutluluk veriyor." ifadelerini kullandı.

Çadır şeklindeki sivri bir kubbeyle örtülü ve içerisinde Selçuklu kültürüyle yapılmış 16 mezar, 6 sanduka bulunan türbenin tarihi 632 yıl öncesine dayanıyor. Tarihi kaynaklara ve türbe üzerindeki kitabede yer alan bilgilere göre, miladi 1381 yılında Türk Beyi Emirza Bey, türbeyi, veba salgınından ölen 3 çocuğu için yaptırmıştı. Diğer aile fertleri de zamanla buraya defnedilmişti.

Cihan

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

N Gönderen: Williamsaf
[Dün, 16:37:38]


TUĞLA MİNARE USTASI ARANIYOR Gönderen: BÜŞRAABZ
[Dün, 16:21:55]


Finest Ğ¡asual Dating - Genuine Females Gönderen: elifff5394
[Dün, 11:08:49]


zpcclfaw Gönderen: lisinopril 10 mg prices
[Dün, 03:02:49]


ŞANTİYE SORUMLUSU - MİMAR - Gönderen: MELİKE ALPSOLEY
[22 Nisan 2024, 14:40:20]


Supreme Ğ¡asual Dating - Authentic Maidens Gönderen: arcis
[22 Nisan 2024, 14:31:04]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal