Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Gaziantep Tarihi Hışva Han Restore Edilecek  (Okunma sayısı 6052 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

rosemoon

  • Restorasyon Forum
  • ***
  • İleti: 233
  • Cinsiyet: Bayan
Tarihi Hışva Han Restore Edilecek
 
Gaziantep'in tarihi ve kültürel mekanları arasında önemli bir yere sahip olan tarihi Hışva Han'ın kamulaştırılmasının yapıldığı, restorasyon için çalışmalara başlandığı bildirildi.



Karagöz Caddesi'nde, Gaziantep Kalesi eteklerinde, tarihi ve kültürel mekanların yoğun olarak bulunduğu alanda bulunan tarihi mekanın, sahiplerinin özel şahıslar olması nedeniyle şu ana kadar restorasyonunun yapılması gerçekleştirilemedi.

Tarihi mekanın çatlayan ve yıkılan duvarlarının yanı sıra, adeta bir çöplük alanına dönüşmesi ve çevre sakinlerinin şikayetlerinin de artması üzerine harekete geçen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, yaptığı çalışmalar sonucunda, tarihi mekanın kamulaştırılmasını yaptı ve restorasyon için çalışmalara başlanıldı.

Yerleşim birimleri ve iş yerlerinin arasında kalan 2 bin 500 metre karelik alana sahip tarihi mekanın restore edilmesini isteyen mahalle sakinleri, bu mekana sahip çıkılmasını istiyor.

Karagöz Mahallesi Muhtarı Nedim Koçum, yıllardan beri harabe halinde bulunan tarihi Hışva Han'ın en kısa zamanda restore edilerek, yok olmaktan kurtarılmasını istedi.

Koçum, mahalle sakinlerinin çok tedirgin olduğunu, insanların can ve mal güvenliğinin korunması için en kısa zamanda Hışva Han'nın etrafında gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması gerektiğini kaydetti.



-MÜLKİYET HAKLARI SATIN ALINDI-

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Sezer Cihan da, mülkiyeti özel şahıslara ait olan tarihi Hışva Han'ın mülkiyetini satın aldıklarını, amaçlarının bu tarihi mekanI aslına uygun restore ederek yok olmaktan kurtarılmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Gaziantep Kalesi'ne çok yakın bir bölgede bulunan tarihi Hışva Han'ın 2 bin 500 metre karelik geniş alanı ile önemli bir tarihi mekan olduğuna işaret eden Cihan, şöyle konuştu:

"Lala Mustafa Paşa tarafından 1563 yılında yapılan Hışva Han, uzun süre han olarak hizmet verdi. Mülkiyeti özel şahıslara ait olan han, çok uzun bir süreden beri harabe halinde bulunuyor. Büyükşehir Belediyesi olarak bu tarihi mekanı yok olmaktan kurtarmak ve restorasyonunu yapabilmek için 1,5 yıllık bir çalışma yaparak kamulaştırdık. Tarihi hanın 40 mirasçısı bulunuyordu, bunlarla birebir görüşmeler yaparak mülkiyet haklarını satın aldık.

Kısacası, şahıs malı olan hanın kamulaştırma işlemlerini tamamladık. Tarihi mekan, her türlü dış etkiye açık olması nedeniyle ciddi boyutta hasarlar var. Kamulaştırma sonrasında hafriyat çalışmaları başlattık, araştırma kazıları yaptık. Bu konuda bir proje hazırladık. Amacımız, Ekim 2011 yılında tarihi mekanın ihalesine yaparak restorasyon çalışmalarına başlamak."

Cihan, Gaziantep Kalesi'nin yanı sıra Kır Kahvesi, Naip Hamamı ve Mutfak Müzesi gibi tarihi mekanlara çok yakın bir bölgede yer alan tarihi Hışva Han'ı aslına uyun restore ederek, tarihi kent dokusuna uygun iş yeri, otel, lokanta ve satış merkezi gibi mekanlar olarak kullanmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

- GAZİANTEP (Anadolu Ajansı) 16.03.2011 
 
Fotoğraf: Sinan Doğan
...Bektüre Tasarım ve Danışmanlık...

Hiç hata yapmayan insan hiçbir şey yapmayan insandır,
Ve en büyük hata; kendini hatasız sanmaktır.

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

rqazsdwc Gönderen: how to buy tadalafil
[Dün, 10:54:29]


hmukamur Gönderen: metformin generic
[Dün, 10:33:51]


İnşaat Mühendisi - Saha Şefi Gönderen: Erdim Mimarlık
[26 Nisan 2024, 20:48:51]


Taşınmaz Kültür Varlıklarına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik" kapsamında pr Gönderen: mguclu
[26 Nisan 2024, 15:31:42]


Ynt: Taşınmaz Kültür Varlıkları yardım basvurusunu yönetecek mimar inşaat mühendisi Gönderen: nimeteliff
[25 Nisan 2024, 13:47:43]


Taşınmaz Kültür Varlıkları yardım basvurusunu yönetecek mimar inşaat mühendisi Gönderen: mguclu
[24 Nisan 2024, 14:36:55]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal